Uspehe slovenskih orlov je spremljal tudi navijaški orel. Foto: MMC RTV SLO
Uspehe slovenskih orlov je spremljal tudi navijaški orel. Foto: MMC RTV SLO
Morje pločevine na parkirišču za avtobuse in kombije, ki so v Planico pripeljali na tisoče navijačev. Foto: MMC RTV SLO
Planica, ponos slovenskega naroda. Foto: BoBo
Navijaški utrip iz Planice

"Izjemno! Planico je v štirih dneh obiskalo kar 111 tisoč navijačev," so sporočili organizatorji Planice, s čimer je dosežen še en mejnik na Planici 2016.

Število gledalcev je naraščalo iz dneva v dan, po sredinem odprtju so sledili tekmovalni dnevi, ko so našteli 20.500 ljudi (četrtek), 22.500 (petek), 32.500 (sobota), rekorden obisk pa je padel prav danes, ko se je pod Poncami zbralo kar 33.000 gledalcev. Ti so v en glas proslavili dvojno slovensko zmago na sklepni tekmi sezone svetovnega pokala 2015/2016, vrhunec planiškega praznika pa je predstavljal, ko je Peter Prevc prejel v roke veliki kristalni globus. Zdravljica je odzvanjala ponosna in glasna kot še nikoli v teh štirih dneh, navijači pa so z vzkliki Pero, Pero, Pero preglasili tudi uradnega napovedovalca.

Vrhunsko vzdušje je pohvalil tudi premier Slovenije Miro Cerar, ki je današnji uspeh orlov spremljal v družbi predsednika države Boruta Pahorja, ki se je tudi zahvalil orlom. "Pravi heroji ustvarjajo trenutke v zgodovini, ki združujejo. Danes je takšen trenutek. Hvala vam orli," je zapisal predsednik prek Twitterja.

Orli so združili vso Slovenijo, tisti, ki so si planiški praznik presežkov pogledali v dolini pod Poncami, so ponosno vihteli slovenske zastave - segale so do tja, kamor seže oko -, ki so bile izobešene tudi na poti od Kranjske Gore do Planice.

Danes je bilo v Planico namenjeno 6.338 osebnih avtomobilov, 362 kombijev in 249 avtobusov, so še sporočili organizatorji. Nekateri med gledalci, kot je tudi navijač iz Kranja, so se proti Planici odpravili z avtobusi že ob štirih zjutraj, po koncu dogajanja v Planici pa se rajanje in proslavljanje uspehov slovenskih skakalcev najbolj množično nadaljujeta v Kranjski Gori, kjer si manejo roke gostinci in hotelirji.

Planica 2016 je presežek leta na naših tleh, ki so ga z uspehi slovenskih skakalcev zaznamovali tudi navijači - za orle so prišli navijat tudi iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine in drugih držav -, ki drug za drugim s ponosom govorijo o Planici, še najraje pa ljubezen do slovenskega praznika kar strnejo s skladbo Avsenikov Planica, Planica ...

Planica, planica
snežna kraljica!
Le kdo je ne pozna
- lepoto iz snega?

Skakalci kot ptice
letijo pod nebo
in slavo Planice v širni svet neso.

Pozdrav neustrašnim junakom daljav,
prijateljev strmih snežnih planjav!
Slava, čast velja ...

Dodajamo le: slava tudi navijačem, ki so pika na i planiškega praznika. Navijaško dogajanje iz Planice 2016 vam prenašamo z obsežno fotogalerijo.

Navijaški utrip iz Planice