Na Iliriji je bilo živahno vse od poldneva pa do poznih nočnih ur. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na Iliriji je bilo živahno vse od poldneva pa do poznih nočnih ur. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Topel pomladanski večer je privabil na letno telovadišče Narodni dom Ilirija in predenj številne zabave že(l)jne študente, dijake in druge ljubitelje množičnih zabav.

14. Škisova tržnica je nadaljevala svojo tradicijo in tempo majskih študentskih "dejavnosti na prostem", ki se bodo dogajale vse do začetka izpitov. K številčnemu obisku je tudi tokrat pripomogla brezplačna vstopnina in glasbeni izvajalci, ki so bili v skladu s tradicijo razporejeni na dveh polih: malem (elektro) odru in velikem (rock, pop in vse vmes) odru.

Mali oder je tudi tokrat poskrbel za to, da so se obiskovalci razgibali ob manj znanih remiksih in seveda nikoli pogrešljivih priredbah zimzelenih uspešnic, kot sta na primer Nirvanina Smells Like Teen Spirit in Where's Your Head At (Basement Jaxx). Za mešalno mizo so se izmenjali didžej Gaetano Fabre, didžej Illusion in didžej Kuky.

Veliko večjo množico (tudi zaradi samega odra) pa so privabile zasedbe na velikem odru. Kot je že običaj, so skupine Dustin Chambers, Multiball, Toronto Drug Bust pred ograje spravile slabo osmino tistega, kar se je nato se počasi zbralo ob priredbah in irskih melodijah Happy Ol' McWeasel in pa med koncertom vedno mladih Nietov. Nieti so tako vse do nekaj minut čez enajsto uro zvečer predstavili svojo mešanico starih in novejših skladb, med katerimi so razgrevala grla pod nagneteno množico Vijolice, Lep dan za smrt, Ruski vohun in jih pripravile do tega, da so skupino pripeljali dvakrat nazaj na oder. Pevec Borut Marolt in druščina pa so se jim zahvalili z Dekletom izza zamreženega okna in za čisti konec dodali - kot spev vsem dekletom - Februar.

Za glavno ime "na papirju" je sicer veljal makedonski didžej Kiril Džajkovski, ki je s svojima dvema trobentačema za hip osvežil spomin na lanski nastop Magnifica. A Kiril je deset minut do polnoči na začetku videl več hrbtov obrnjenih proti njemu (množica pod odrom se je hitro spraznila po nastopu Nietov) kot tistih, ki so ga še gledali. Vokal njegove spremljevalne vokalistke in vzklikanje "Come together" sta čisto na začetku pustila skromen vtis. Veliko večjega je pustil z njegovo uspešnico Raise up Your Hands, ki je po Šiški in okolici odmevala okoli 1. ure zjutraj.

Največji projekt Zveze študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS) se je letos poslovil z preverjenimi ritmi Soulfingersov na glavnem odru in prizori ob in na telovadišču, ki bi vsakemu mimoidočemu v treznem stanju povzročil kar nekaj vzdihljajev ogorčenja.