Hannah je 18. predstavnica Slovenije na Pesmi Evrovizije (Darja Švajger je na njej nastopila dvakrat) in prva Američanka, ki bo zastopala slovenske barve. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Hannah je 18. predstavnica Slovenije na Pesmi Evrovizije (Darja Švajger je na njej nastopila dvakrat) in prva Američanka, ki bo zastopala slovenske barve. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Hannah
Slovenska predstavnica na 58. izboru za Pesem Evrovizije, je sinoči v studiu 1 Televizije Slovenija predstavila slovensko evrovizijsko pesem Straight into Love. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Bernarda Žarn in Hannah
Na tiskovni konferenci, ki jo je vodila Bernarda Žarn, je Hannah še enkrat poudarila, kako vesela in ponosna je, da bo zastopala Slovenijo na Evroviziji. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Gregor Zemljič, Erik Margan, Matija Rodić in Hannah
Pesem je napisala Hannah sama. V produkcijski ekipi je poleg nje še producent, glasbenik, DJ, oblikovalec zvoka in predavatelj Gregor Zemljič, s katerim Hannah sodeluje že nekaj let. V ekipi je tudi Erik Margan, s katerim je Hannah pred kratkim združila moči v projektu Stella Mercury. Hannah, Zemljiču in Marganu pa sta na pomoč priskočila še Marko Primužak (manjkajoč na fotografiji in včeraj na tiskovni konferenci) in Matija Rodić. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Freddie je zagotovo moj največji navdih v glasbi. Njegova prezenca na odru in vibracija, ki jo je oddajal, me navdihuje.

Gregor Zemljič
Zemljič je producent, glasbenik, didžej, oblikovalec zvoka in predavatelj. Že 25 let se ukvarja s produkcijo glasbe in sorodnimi znanostmi. Njegove reference pokrivajo skoraj vse žanre, stile in oblike sodobne glasbe. Kot producent ali "mixman" sodeluje z uspešnimi mednarodnimi izvajalci, ukvarja se s celostnimi glasbenimi podobami za oglaševalske akcije in televizijske prireditve ter odkriva nove zvočne in glasbene teritorije v različnih eksperimentalnih projektih. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Matija Rodič
Rodić je znan zagrebški glasbeni producent, ki je s skladbo Retroboost osvojil tretje mesto na mednarodnem tekmovanju BeatPort v kategoriji Dubstep. Med njegove večje profesionalne uspehe spada avtorstvo glasbe za oglase podjetja K-Mart (skladba PhunkShock). Je tudi uradni remikser nekaterih kritiško in komercialno najuspešnejših hrvaških glasbenikov. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Erik Margan
Erik Margan je član Stella Mercury skupaj s Hannah. Hkrati pa je multimedijski producent, glasbenik, didžej, oblikovalec zvoka in grafični oblikovalec. S produkcijo elektronske plesne glasbe in občasno različnih žanrov se aktivno ukvarja osem let, v zadnjih štirih pa tudi z video produkcijo, postprodukcijo, grafiko in animacijo. Remiksiral je že precej znanih slovenskih in tujih glasbenih izvajalcev, ustvarja avtorsko glasbo kot tudi glasbo za druge izvajalce. Aktivno sodeluje pri projektih jeseniške videoprodukcije MZP. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Pesem govori, kako se spuščam v ljubezen. Začetke tega. Sicer pa, ko pišem pesmi, ne mislim prav na določeno osebo, ker sem poročena (smeh). In sem v ljubezni že nekaj let (smeh). Rada pišem na občutek, ki ga slišim v glasbi, in vibracijo.

Hannah
Hannah je bila izbrana kot glasbenica s prepričljivo vokalno izvedbo in odrsko prezenco ter z bogatimi izkušnjami nastopanja na televiziji in velikih glasbenih odrih, vajena tudi dela v tujini. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Hannah
Pevka je na slovenskem glasbenem prizorišču postala znana po njenih nastopih s skupino Xequtifz. Od decembra naprej pa deluje tudi v projektu, ki ga je poimenovala Stella Mercury - to pa je hkrati tudi njen alias. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Hannah
Evrovizijskim navdušencem se je najbolj vtisnila v spomin po njenem nastopu na Emi 2011 z didžejema Sylvainom in Mikom Valejem. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Najprej se nisem čutila pripravljeno, da bi pristopila k takšnemu projektu, kot je Xequtifz. Le leto dni, preden sem se jim potem pridružila, sem rodila hči Astrid. Bila sem v dvomih. Potem pa sem res začela pogrešati nastope. Ko me je vprašal še enkrat, sem rekla: "OK, kul, gremo." In takoj sem začela spet uživati v nastopih. (smeh)

Hannah
Hannah je "napad" na slovensko glasbeno prizorišče začela že pred nastopom na Emi s skupino Xequtifz, s katero je posnela tri radijske uspešnice v slovenski in angleški različici (Anywhere With You/Daleč stran leta 2009, And We Danced/Bil je ples leta 2010 ter s Trkajem še Walking Away leta 2011). Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Hannah
V tem času je sodelovala na desetih mednarodnih izdajah različnih albumov in kompilacij, tudi z DJ Umekom (Vice Grip, Dementia), didžejem in producentom Saretom Havličkom (trije singli z albuma Toscana Nights in singel z aktualnega albuma Vibe on You) ter rusko elektronsko skupino D-Pulse (Highway to Saturn). Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Hannah
Hannah čakajo meseci napornih priprav. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Po skoraj štirinajstdnevnem medijskem molku je Američanka, ki jo je srce pred šestimi leti pripeljalo v deželo na sončni strani Alp, sinoči po predstavitvi pesmi strnila za MMC svoje svoje misli okoli Evrovizije.

Na koncu prispevka najdete nastop Hannah na predstavitvi pesmi v studiu 1 Televizije Slovenija.

"Konceptualno si še ne zamišljem svoje evrovizijske podobe. Ne vem, kaj bomo naredili. Malo pa si že zamišljam ... Vidim orise plesalcev. Zanimivih plesalcev predvsem za dubstep vložek na začetku. Vidim dramatičen, oster in 'kul' nastop," je prepričana Hannah.

Priprave Hannah na Evroviziji lahko spremljate na njenem uradnem profilu na Fecebooku. Ali pa na uradnem profilu na Twitterju.

Strahov pred nastopom nima, saj ima za sabo bogato kilometrino. Nastop na Evroviziji tako vidi kot vrhunec svoje glasbene kariere. "Mislim, da je moja pesem posebna, saj zajame moje pevske sposobnosti. Seveda pa se spogleduje tudi s popom, tako da ni klasična elektronska skladba, kjer imaš en manjši vložek, kot na primer med Aviciijevimi Levels," je v smehu priznala pevka in avtorica pesmi Straight into Love.

Hannah v naslednjih mesecih jo čaka naporen sklop priprav, že v začetku marca pa snemanje videospota.

Hannah je za MMC spregovorila o Evroviziji, o svoji glasbeni karieri v Sloveniji, družini, slovenščini in še marsičem. Pogovor si lahko preberete spodaj.


Hannah, novica, da boste zastopali Slovenijo na Evroviziji, je prišla 1. februarja. Od takrat ste umaknili iz javnosti. Kako je bilo živeti v medijski izolaciji preteklih nekaj dni?
(Smeh). Tako sem bila zaposlena s pripravami, da nisem imela priložnosti posedati okoli in klepetati ob kavah. Niti nisem imela priložnosti, da bi razkrivala kakšne skrivnosti glede pesmi in nastopa. Na neki način je bilo vznemirljivo.

Kaj ste počeli zadnje dni?
Bila sem zelo zaposlena. Vse se je vrtelo okoli priprav na predstavitveni dan.

Kdaj ste začeli snemati pesem Straight into Love?
Pred dvema tednoma.

S kom ste najprej delili novico, da greste na Evrovizijo?
S svojim možem (smeh). Bil je šokiran in tako vesel, da je začel že od začetka stiskati pesti in kričati: "Jeeeej!"

Kdo je vaš največji oboževalec?
Moj mož (smeh).

Pa ve vaša družina, kaj jih čaka v naslednjih nekaj mesecih - vse do maja? Koliko časa boste odsotni prav na račun priprav na Evrovizijo itd.?
Povedano po pravici, mislim, da moja hči še ne dojame, kaj se pravzaprav dogaja, saj je še premajhna. Moj mož pa se še kako zaveda, kaj sledi. Toda on želi ostati v ozadju. Noče se izpostavljati. To moram spoštovati, tako da če se kdo sprašuje, zakaj mojega moža ni nikoli ob meni na fotografijah, je odgovor preprost: zaradi njega (smeh).

Ste v zadnjih dnevih razmišljali oz. imeli možnost malo sanjariti, kako bi bil videti vaš sanjski nastop?
Konceptualno si še ne zamišljam svoje podobe. Ne vem, kaj bomo naredili. Malo pa si že zamišljam ... Vidim orise plesalcev. Zanimivih plesalcev predvsem za dubstep vložek na začetku. Vidim dramatičen, oster in 'kul' nastop.

Sami ste dejali, da ste si želeli nastopiti na Evroviziji. Je bila ta želja podobna tisti, ki ste jo imeli v otroštvu, da bi nekega dne nastopili v Disneylandu - kar se vam je pozneje tudi uresničilo?
To je večja želja (smeh). Disneyland je bil želja, ko sem bila res majhna (smeh) in sem jo lahko uresničila, ko sem bila večja. Pri nastopu na Evroviziji pa je bilo zagotovo čutiti večjo željo.

Kakšni so vaši največji strahovi pred nastopom na Evroviziji?
Največji strahovi ... Ne razmišljam o njih (smeh). Verjetno bi me moralo biti strah, ker bom nastopala pred tolikšnim številom ljudi, ampak sem v preteklosti nastopala z različnimi izvajalci pred velikimi množicami v Združenih državah Amerike. Tako da ... Pripravljena sem. Pripravljena, da stopim na oder in nastopim.

Za pesem ste sami prispevali besedilo. Kdo ali kaj je bil v vaših mislih, ko ste ga pisali?
Pesem govori, kako se spuščam v ljubezen. Začetke tega. Sicer pa, ko pišem pesmi, ne mislim prav na določeno osebo, ker sem poročena (smeh). In sem v ljubezni že nekaj let (smeh). Rada pišem na občutek, ki ga slišim v glasbi, in vibracijo.

Pesem je soustvaril Gregor Zemljič. Vajini začetki sodelovanja segajo vse od vaših prvih korakov na slovenskem glasbenem prizorišču. Kje je razloga, da sta postala tako neuničljiv tandem?
Zelo dobro sodelujeva. Je mojster v studiu, profesionalen. Izjemen je v produkciji glasbe in vokalov. Je perfekcionist. V bistvu mi je precej podoben, zato super sodelujeva skupaj. In tudi bova nadaljevala.

Ali obstajajo kakšne posebnosti pri nastavitvah glasu ob izvajanju pesmi, s katero potujete v Malmö, v primerjavi z bolj komercialnim petjem?
Jaz vedno pravim, da bo pesem, ki zveni res dobro v a capella različici, dobra tudi v drugih zvrsteh. Pa naj bo to country ali plesna dubstep. Pesem mora mora imeti dobro baslinijo in vokal.

Kako je prepevati pesem Straigth into Love?
Super. Obožujem, ko jo pojem. Občutek je čudovit (smeh).

Kako dobro poznate pesmi, ki so v preteklosti zastopale Slovenijo na Evroviziji?
Nekaj jih poznam kar dobro. Seveda poznam Nušo Derendo, ki se je na Evroviziji z Energy odrezala najbolje do zdaj.

Podobno kot Darja Švajger.
Da. Obe sta bili sedmi. Seveda pa poznam tudi Vanilijo oziroma No One Maje Keuc, s katero sva tekmovali na Emi 2011. Osebno najljubša pesem iz Evrovizije pa je zame Samo ljubezen, ki so jo zapele Sestre.

Katero pesem bi vi peli, če bi imeli na izbiro katero koli od preteklih zmagovalk na Emi?
Hmmm ...

Katero izvajate z Xequtifz?
V preteklosti smo že izvajali Samo ljubezen skupaj z Marlenno (smeh). Tako, da bi bila ta pesem zagotovo moja najbolj zabavna odločitev. Zabavno bi bilo stopiti z Marlenno na evrovizijski oder in odpeti Samo ljubezen

Vaše prve začetke smo lahko spremljali preko skupine Xequtifz, ko prepevate razne priredbe in tudi avtorske skladbe. V zadnjih tednih se predstavljate z novim "live-act" klubskim projektom Stello Mercury. Kakšen je vaš pravi glasbeni obraz. V katerih glasbenih vodah se počutite najbolj domače?
V vsem, kar ima dober ritem in vas spravi na noge. Ter dvigne ozračje, kjer nastopam. Rada imam vso glasbo.

Kaj je pravzaprav Stella Mercury?
To je stranski projekt, ki sem ga začela pred nekaj meseci s skupino izkušenih glasbenikov. Prav tako je to tudi moj alias. Pod njim bom izdala skladbo z Mikom Valejem - šlo bo za tehno-house skladbo - za ameriško samozaložbo, ki je v lasti didžeja Rogerja Sancheza. In z Mikom bova podpisana pod skladbo kot Mike Vale feat. Stella Mercury. Tako je to moj alter ego. Je popolnoma drugačna od Hannah (smeh).

Kako?
Jaz sem malce bolj usmerjena v komercialno popglasbo. Stella pa je malce bolj temačna in ostra. Zabavam se, ko eksperimentiram z njo.

Zakaj Stella Mercury? Predvidevam, da ste si priimek sposodili pri Freddieju Mercuryju ...
Prav imaš (smeh). Freddie je zagotovo moj največji navdih v glasbi. Njegova prezenca na odru in vibracija, ki jo je oddajal, me navdihujeta.

Kaj pa Stella? Od kje je prišlo ime?
Stella pa ... Jaz sem takšen tip osebe, da si kar izmisli imena, ob katerih dobim dober občutek in kar zveni 'kul'. To ime sem si izmislila pred leti, še preden sem se preselila sem. Vedno sem si ga želela uporabiti za nekaj in za ta projekt je popoln.

V njem se tudi malo spogledujete s skladbami, ki so jih izvajali npr. Moloko.
Ni čisto tako. Za zdaj delamo priredbe drugih plesnih skladb na naš način. Delamo priredbe Moloka, potem najdete na našem repertoarju skladbo, kot je Destination Unknown, kjer vokale v izvirniku posoja Crystal Waters. Zelo smo usmerjeni k glasbi iz 90. let prejšnjega stoletja. To imam najraje. Pač - dobro glasbo 90. let (smeh). Chicago House, The Orgins ... vse to obožujem. In to želimo vnesti v Stello Mercury.

Kako se je pravzaprav začela vaša pot v Sloveniji? Ko ste prišli sem, ste bili že uveljavljena pevka čez lužo - nastopali ste ob boku znanih imen svetovne glasbe. Kako pa so bili videti vaši prvi koraki tu?
Pravzaprav se je vse začelo z nastopi z Xequtifz. Spoznali smo se preko skupnega prijatelja. On je poklical mene in mi povedal, da tu obstaja prav zabavna skupina, ki izvaja diskoplesno glasbo, s katerimi bi jaz morala nastopati. Najprej se nisem čutila pripravljeno, da bi pristopila k takšnemu projektu, kot je Xequtifz. Le leto, dni preden sem se jim potem pridružila, sem rodila hči Astrid. Bila sem v dvomih. Potem pa sem res začela pogrešati nastope. Ko me je vprašal še enkrat, sem rekla: "OK, kul, gremo." In takoj sem začela spet uživati v nastopih (smeh).

Mama na odru. Kako to funkcionira?
Neverjetno dobro. Ne vem, kako (smeh). Čudež je. Moja hči spi kot angel že od prvega leta starosti. Ona spi. Nič je ne prebudi. Tudi ko pridem pozno s svojih nastopov, je ne zbudim. Res je čudež (smeh).

Nekateri pravijo, da če počnete preveč stvari hkrati, lahko hitro izgubite svojo posebnost. Je tako tudi v vašem primeru?
Zame ni bilo nikoli tako, ker sem bila vedno neke vrste hibrid. Rada eksperimentiram z različnimi žanri, toda vedno v plesni glasbi.

Kaj imate raje petje na matrico ali petje z živim bendom za sabo?
Živim bendom seveda. Nekaj čisto drugega je, če imaš za sabo energijo in vibracijo skupine. Za Evrovizijo pa ne bo to težava, ker je to elektronska glasba in nima nič živih elementov v pesmi, tako da zame ne bo nobenih težav pri izvedbi, saj sem vajena tudi tovrstnega prepevanja.

V zadnjih letih se zdi, da se je v elektronski glasbi izgubil dejavnik pevca. V ospredje so prišli didžeji. Kje je mesto pa pevca v elektronski glasbi danes?
Imaš prav. Na veliko skladbah v preteklosti sem vedno gostovala. Vedno je bilo v ospredju ime didžeja in pripis "featuring" Hannah. In podobno je na svetovnem trgu. Vedno je v ospredju didžej. Toda lani je imela Loreen izjemno elektronsko skladbo, ki je lepo ujela vse razpone njenega glasu. Mislim, da je tudi moja pesem posebna, saj zajame moje pevske sposobnosti. Seveda pa se spogleduje tudi s popom, tako da ni klasična elektronska skladba, kjer imaš en manjši vložek, kot na primer med Aviciijevimi Levels (smeh).

Vidite Evrovizjo kot odskočno desko za novo poglavje vaše pevske kariere ali vrhunec?
Mislim, da je vrhunec.

Zakaj?
Ker bom po nastopu nadaljevala z izvajanjem glasbe, ki jo imam rada, s Stello Mercury in z drugimi gostovanji. Mislim, da šele če zmagaš na Evrovizji, lahko govoriš o novem poglavju. Vse je odvisno od tega.

Letošnja posebnost Slovenije na Evroviziji bo zagotovo to, da jo bo zastopala Američanka, ki živi v Sloveniji. Zdaj živite tu že šesto leto. Kako je kaj z vašo slovenščino?
Z vsakim letom jo izboljšujem. Razumem veliko več kot sem lani. Znam veliko več povedati v slovenščini. Toda ljudje, ko grem v trgovino ali po opravkih, slišijo, da nisem od tu, ko se začnem z njimi pogovarjati. Samodejno začnejo govoriti angleško. Tu se vsi hitro prilagajajo angleškemu ali hrvaškemu jeziku. Zato je morda tako težko zame, da se naučim slovenščine. Ne morem ves čas govoriti: "Hej, hočem se naučiti slovenščine!" (smeh).

Je res, da si močno želite, da bi se naučili slovenščine, toda ne morete, tudi zaradi tega, ker vsi vaši prijatelji z vami vedno govorijo v angleščini?
Ja (smeh). Pa ne, da ne bi nikoli poskusila. Šla sem na tri ali štiri tečaje v preteklosti. Toda težko je, če vsi domači in prijatelji govorijo zelo dobro angleško. Zato ni lahko začeti iz "točke nič", kot je sporazumevanje v jeziku, ki ga oba sogovorca obvladata, toliko lažje.

Freddie je zagotovo moj največji navdih v glasbi. Njegova prezenca na odru in vibracija, ki jo je oddajal, me navdihuje.

Pesem govori, kako se spuščam v ljubezen. Začetke tega. Sicer pa, ko pišem pesmi, ne mislim prav na določeno osebo, ker sem poročena (smeh). In sem v ljubezni že nekaj let (smeh). Rada pišem na občutek, ki ga slišim v glasbi, in vibracijo.

Najprej se nisem čutila pripravljeno, da bi pristopila k takšnemu projektu, kot je Xequtifz. Le leto dni, preden sem se jim potem pridružila, sem rodila hči Astrid. Bila sem v dvomih. Potem pa sem res začela pogrešati nastope. Ko me je vprašal še enkrat, sem rekla: "OK, kul, gremo." In takoj sem začela spet uživati v nastopih. (smeh)

Hannah - Straight into Love (stereo)
Hannah - Straight into Love (stereo)