Nika & Eva Prusnik in Eva Boto bodo na Emi 2012 zapele po tri skladbe. Foto: MMC RTV SLO/Žiga Culiberg
Nika & Eva Prusnik in Eva Boto bodo na Emi 2012 zapele po tri skladbe. Foto: MMC RTV SLO/Žiga Culiberg
Azerbajdžanca Ell in Nikki
Azerbajdžanca Ell in Nikki sta si lani na evrovizijskem odru priborila zmago in s tem poskrbela, da bo letošnje tekmovanje v Bakuju. Foto: Reuters

Tako Eva kot dvojčici bodo 26. februarja zapele po tri skladbe, imena vseh avtorjev in odlomke skladb bodo javnosti prvič predstavili na četrtkovi novinarski konferenci, izbrane skladbe pa bodo v celoti nato predstavljene v petek na radijskih valovih.

Na vabilo za sodelovanje na izboru predstavnic/e RTV Slovenija na tekmovanju za Pesem Evrovizije 2012 je prispelo 52 prijav, večinoma iz Slovenije, več kot tretjina pa tudi iz tujine (Danska, Švedska, Hrvaška, Islandija, Malta).

Komisija, v kateri so bili Darja Švajger, učiteljica solopetja in dvakratna slovenska evrovizijska predstavnica, Mojca Menart, vodja Založbe kaset in plošč RTV Slovenija, in Aleksander Radić, zadnjih 10 let vodja slovenske delegacije na evrovizijskih tekmovanjih, je izmed prispelih prijav izbrala tri skladbe, Razvedrilni program Televizije Slovenija pa je k sodelovanju povabil še tri uveljavljene avtorje.

Med izbranimi so tudi avtorji, ki so napisali že več skladb za evrovizijsko popevko, eden med njimi pa se je podpisal celo pod zmagovalno.

Naj spomnimo ...
Eva Boto ter Nika & Eva Prusnik so zmagovalke cikla evrovizijskih oddaj Misija Evrovizija, s katerim Slovenci od oktobra iščemo letošnjega predstavnika na Pesmi Evrovizije 2012, priljubljenem "Eurosongu", ki ga bo maja gostilo mesto Baku, prestolnica Azerbajdžana.

Zadnji korak pri izbiri slovenske predstavnice pa bo seveda tradicionalna Ema, ki bo letos nekoliko drugačna - na njej namreč ne bo nastopilo večje število glasbenikov, pač pa samo zmagovalke Misije Evrovizije.

Eva Boto ter Nika & Eva Prusnik bodo v nedeljo, 26. februarja, zapele vsaka po tri izbrane skladbe, ob koncu Eme pa bo tako jasno, kdo potuje v Baku in katera izmed teh šestih skladb bo tam predstavljala Slovenijo.