Karolina Kobal se počasi poslavlja od svoje krone. Foto: MMC RTV SLO
Karolina Kobal se počasi poslavlja od svoje krone. Foto: MMC RTV SLO
Grozdje
Najpomembnejša lastnost vinske kraljice - poznavanje vina in slovenskega vinogradništva. Foto: Reuters

"Veliko novega sem se naučila o pokušanju vin, o sommelierstvu, spoznala sem veliko različnih običajev, ki jih imamo po Sloveniji in ki so povezani z vinom. Ko sem bila, na primer, na obisku v Gornji Radgoni, nisem mogla spati, ker je nekaj ves čas ropotalo. Kasneje so mi povedali, da je to klopotec. Tega namreč pri nas (v Vipavski dolini, op. a.) ne poznamo," se najzanimivejših dogodkov svojega kraljevanja vinu spominja zgovorna Primorka in dodaja, da se ji zdi zanimivo tudi, da se najstarejši trti v Mariboru zahvalijo tako, da jo takoj, ko jo oberejo, pognojijo.

Še več poudarka na tujih trgih
25-letna Karolina, ki izhaja iz vinogradniške kmetije v Vrhoplju pri Vipavi, pravi, da se ji zdi, da je za promocijo vina naredila toliko, kolikor je lahko. Prepričana je, da bi morali slovensko vino še bolj promovirati v tujini, pri čemer bi po njenem mnenju moralo sodelovati tudi ministrstvo za gospodarstvo, da bi dosegli več ljudi in tako tudi promovirali Slovenijo kot deželo vina.

Sicer pa bo, kot omenjeno, Karolina že v četrtek predala krono svoji naslednici, ki jo že pozna: "Prišla je do mene in me prosila za nekaj nasvetov." Karolina je prepričana, da bo tudi njena naslednica poslanstvo vinske kraljice opravljala tako, kot je treba. Sama sicer pravi, da je bilo to zanjo zelo lepo leto. Spoznala je veliko ljudi, obiskala veliko krajev in se predvsem naučila še več o vinu.

Poslanstvo, ne lepotno tekmovanje
Izbor vinske kraljice ni le še en lepotni izbor, saj je veliko bolj kot zunanji videz pomembno to, da ima dekle določeno znanje o vinih in slovenskem vinogradništvu. Organizator, Pomurski sejem, ki vinsko kraljico letos izbira že štirinajstič, opozarja, da je vinska kraljica predstavnica slovenskih vin, slovenskega vinogradništva in vinorodne dežele, slovenskega turizmater kulturne dediščine.

Drugi pogoji, ki jih mora vinska kraljica izpolnjevati, so še starost (od 18 do 25 let), biti mora samska, slovenska državljanka, znati mora vsaj en svetovni jezik, opravljen pa mora imeti tudi vozniški izpit. Razpis za vinsko kraljico leta 2010 so sicer objavili konec septembra.