Magnifico nadaljuje nastope skupaj z orkestrom Stanislava Binićkega po Sloveniji. Ustavil pa se bo tudi v Trstu. Foto: BoBo
Magnifico nadaljuje nastope skupaj z orkestrom Stanislava Binićkega po Sloveniji. Ustavil pa se bo tudi v Trstu. Foto: BoBo
Magnfico in srbski vojaški orkester Stanislav Binički
Na začetku novembra je dva večera zapored razprodal Gallussovo dvorano Cankarjevega doma. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Magnfico in srbski vojaški orkester Stanislav Binički
Glasbenik je sicer že oktobra izdal album filmske glasbe, ki nosi naslov po filmu in seriji Montevideo, bog te video. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Po razprodanih koncertih v Gallussovi dvorani zdaj nadaljuje turnejo po Sloveniji. "Moram reči, da že dolgo nisem toliko užival, kot uživam v teh koncertih. Počnem, kar je netipičnega zame in bi si želel početi tudi, če ne bi ustvarjal glasbe za ta film. Sovpadlo je z mojim avtorskim delom. Za zdaj se mi zdi, da je to eden izmed mojih najboljših avtorskih izdelkov," je za MMC dejal glasbenik.

Do novega leta ga čaka še sedem koncertov po Sloveniji, saj dvoran, ki bi lahko sprejele orkester, kakršen je srbski vojaški orkester Stanislava Biničkega, ni veliko. "Ampak sem zadovoljen nad to številko. Mislil sem, da jih bo manj. Presenečen sem nad odzivom in prodajo plošč, glede na to, da je v Sloveniji malo ljudi videlo ta film in jih očitno zanima glasba, kar me pa sploh veseli," je poudaril Magnifico.
Koncerti v Sloveniji (od 26. do 29. decembra ga čakajo štirje koncerti, in sicer v Celju, Trstu, Novem mestu in Novi Gorici) pa bodo neke vrste generalka za turnejo po drugih evropskih državah. 15. januarja bo v Srbiji premiera drugega dela filma Montevideo, bog te video. "S tem datumom bom najavil turnejo v Beogradu in tudi izid plošče. Podobne stvari, ki smo jih videli v Sloveniji, bom počel tudi v Srbiji. Zgodba pa se bo nadaljevala še v Rusiji, Bolgariji … Zgodba se sicer še sestavlja," je razkril.

"Balkanizacija dela Slovenijo bogatejšo"
Po njegovih koncertih v Cankarjevem domu so se pojavili očitki, češ da s svojo glasbo prispeva k balkanizaciji slovenske kulture. "Ne vem, ali naj to razumem kot pohvalo ali grajo. Do mojih ušes to ni prišlo. Ampak če tako govorijo, bi lahko rekel, da sem vesel, ker sem eden izmed tistih, ki počne balkanizacijo slovenske kulture. Slovenska kultura je v glavnem pod anglo-saksonskim vplivom. Mislim, da to Sloveniji nič ne škodi, ampak jo dela bogatejšo, zanimivejšo, bolj romantično, erotično. Ne morem pomagati. Sem to, kar sem," je dejal Magnifico.

Za glasbenika, ki je bil v zadnjih štirih letih razdvojen med Ljubljano in Beogradom vsaj dvakrat na mesec, sledi nekaj dni počitka. "Pred vsakimi prazniki se počutim tako kot poleti, ko vsi odhajajo na morje na eno in isto mesto. Temu se želim umakniti, ker me dela nervoznega. Sploh se mi zdi, da je ta adventni čas, kot piše v Bibliji, posvečen temu, da si vzamemo čas drug za drugega. In napredujemo za eno stopnico na duhovnem nivoju. V glavnem se želim izogniti gnečam in najti mir, kar je težko," je dejal v smehu in dodal: "Najbolj se veselim, ko bo naredila tašča večerjo za božič."

Leto, ki se ga je najbolj bal
Leto 2013 si bo zapomnil predvsem po svoji poškodbi noge, ki se še vedno vleče. "In mi ni všeč," pripomni. Sicer pa je 2013 številka, ki se je je najbolj bal in komaj čaka, da mine. Od dogodkov, ki so mu najbolj ostali v spominu, pa je izpostavil predvsem dosežek Katarine Čas: "Zelo pa sem vesel, ko sem videl, da je Katarina dobila vlogo v velikih ameriških filmih. To se mi zdi zelo 'nobel'."