Modrijani so še trinajstič pripravili svoj tradicionalni koncert, ki je doživel dve ponovitvi, z naslovom Noč Modrijanov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Modrijani so še trinajstič pripravili svoj tradicionalni koncert, ki je doživel dve ponovitvi, z naslovom Noč Modrijanov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Modrijani
Modrijani so tudi tokrat gostili številne goste. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Blaž Švab in Jože Potrebuješ
Posebno zgodbo na koncertu so pisali skupaj s Čuki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tanja Žagar in Modrijani
Prav posebnega aplavza je bila deležna Tanja Žagar, ki je skupaj s Švabom tudi zaplesala in v smehu dejala na odru: "Rada zaplešem." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Pomigaj malo
- Kje ste nori veseljaki
- tematski sklop Očki pojejo in igrajo
- Kiss Me (z Otom Pestnerjem)
-- venček o poljubih --
- I Follow Rivers
- tematski sklop "Preveč je lepih deklet"
- Tiho, Tiho čas beži (s Tanjo Žagar)
- Moja
- tematski sklop "Narodni mistri"
- tematski sklop "Moške igrače"
- tematski sklop "Tonski venček"
- tematski sklop "Gasilci, na pomoč"
- Lažem ti, ljubica
- tematski sklop "Zadnjič nocoj"
- Daleč je za naju pomlad (z Otom Pestnerjem)
- tematski sklop "Pesmi moja in sonca"
- tematski sklop "Radi te imamo, Slovenija"
- Ti, moja rožica
- S teboj
- tematski sklop "Za sosede in prijatelje"
- Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi (z ansamblom Oplotčani s Tinetom Lesjakom)
- Večja od neba (z Janom Plestenjakom)
- tematski sklop "Na mladih svet stoji"
- Povej
- tematski sklop "Zgodovina domače glasbe"
- Ti, moja rožica
Cun Guo, Ju Čen in Juli Sun
Zaradi Cun Guo, Ju Čen in Juli Sun je Ti, moja rožica odmevala tudi v kitajščini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Omar Naber in Modrijani
Posebno presenečenje večera je bil nastop Omarja Naberja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Noč modrijanov
Obiskovalci so na samem dogodku prejeli posebne zapestnice, s katerimi so pozneje v dvorani osvetlili tribune. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Avsenikov tercet
Nostalgijo so vzbujali člani Avsenikovega terceta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jan Plestenjak in Modrijani
Na koncertu se jim je znova pridružil Jan Plestenjak. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Blaž Švab
Blaž Švab se je po koncu koncerta zahvalil vsem, ki so prišli, in poudaril: 'Modrijani vas imamo radi!' Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zgodba, ki se je začela pisati pred 13 leti pod šotorom na Doberni, je v vsem tem času postala zgodba o uspehu štirih muzikantov, ki so z narodno-zabavno glasbo sposobni narediti to, kar so včasih počeli Avseniki in Slaki. "Jaz bi si upal prirediti en takšen večer. Dva - priznam - verjetno uspe samo njim," je o fenomenu, ki je dva večera zapored razprodal dvorano Zlatorog, za MMC spregovoril Jan Plestenjak. Ta se je znova vrnil med Modrijane - s katerimi so v zadnjem obdobju spletli vez, ki temelji na medsebojnem spoštovanju - na njihovem tradicionalnem koncertu. A tokrat je bil le eden izmed številnih, ki so sprožali vale navdušenja, vzklikov in vriskov po dvorani. Modrijani so v svojo družbo tokrat povabili okoli 200 glasbenikov. Vseh generacij.

Dvorano, ki je še pred dobrim mesecem dni združevala vse ljubitelje košarke, so obiskovalci iz vse Slovenije napolnili že eno uro pred samim začetkom, le da bi dobili najboljši pogled na oder, ki je tokrat stal sredi dvorane. Odrska konstrukcija je spominjala na oder, kakršnega so uporabljali irski rokerji U2 na njihovi turneji 360°. Seveda v bolj okrnjeni obliki.

"Poigravali smo se z idejo, kako se približati ljudem in jim dati roko. Ko se srečaš s človekom, mu daš roko in se pogovarjaš na razdalji enega metra. Glasba pa je po mojem mnenju najbolj osebna stvar na svetu. Ne moreš ljudem podajati glasbe 500 metrov daleč. Zato smo z ekipo postavili res velik oder, da smo bili na na voljo na vseh straneh," je izbiro odra pojasnil pevec Modrijanov Blaž Švab.

Prav odrska zasnova je omogočala še večjo dinamiko na samem koncertu, saj so z njim postali člani Modrijanov neke vrste vezivno tkivo, ki je v sredini (in tudi po vseh drugih koncih odra) povezovalo nastope posebnih gostov večera, ki so se izmenjevali na manjših odrih na levi in desni strani dvorane. Narodno-zabavni spektakel brez premora je v treh urah na odru gostil najvidnejše predstavnike domače zabavne in narodno-zabavne glasbe. Tokrat pod sloganom Povedali vam bomo zgodbo.

"Obljubili smo vam, da vam bomo povedali zgodbo na Noči Modrijanov. Povedali vam bomo zgodbo o življenju. To pa zato, ker se vse leto srečujemo na veselicah ter se naša in vaša življenja prepletajo. Mi dajemo energijo vam, vi dajete nam. Iz življenja se vsi učimo. Življenje je delo, družina, narava. Življenje so tudi položnice. In danes bomo govorili o življenju - o tistem življenju, ki ga živimo skupaj. Draga družba, dali bomo vse od sebe. Vem, da boste dali vse od sebe tudi vi. Naj vas slišimo," je z nagovorom začel druženje ob domačih vižah Švab.

Vsak večer koncert pred 6.200 ljudmi
In 6.200 ljudi je prvi večer, ki ga je obiskal MMC, dobilo povzetek tega, kar bratranca Rok in Blaž Švab ter brata Peter in Franjo Oset počnejo vsak konec tedna in bodo počeli vsaj do konca leta 2016 (do takrat imajo namreč že napolnjene urnike z nastopi). Na oder so pritekli prej, kot je v navadi za narodno-zabavne ansamble. Skakali so že ob skladbi Pomigaj malo in poprijeli za svoja glasbila ob napovedi, da se jim bodo ob skladbi Očki pojejo in igrajo pridružili vsi glasbeniki, ki so v letošnjem letu postali očetje.

Tako se je začela sestavljati prva mozaična glasbena zgodba, ko so se na levem in desnem odru s svojimi vižami izmenično predstavljali in dopolnjevali Mladi Dolenjci, Zreška pomlad, Golte, Okrogli muzikanti, Novi spomini, Pogum in Petka. Ob tej mozaični zgodbi pa je ves čas na vse strani "metalo" člane Modrijanov.

Izmenjave ansamblov, med katerimi so svoj pečat pustili še Gadi, Akordi, Naveza, Ansambel Roka Žlindre, Aleš Bartol - Bart, Vikend, Ansambel Petra Finka, Navihanke, Marko Pezdirc, Dejan Vunjak in Brendijeve barabe, Dejan Bojanec, Domen Kumer, David Novak, Matjaž Kitak, Spev, Vrt, Vesele Štajerke, Tomo Dežman, Martin Juhart, Marko Mastnak, Maša Uranjek, Braco Koren, Marko Semprimožnik, Fantje z vseh vetrov, Primorski fantje, Braco Koren, Marko Pezdirc in Irena Vrčkovnik, Ansambel Stanka Petriča, Vrt, Zlati muzikanti, Štirje kovači, Vera in Originali ter Ansambel Mira Klinca, so dopolnjevali posebni gostje, ki so se sprehodili po osrednjem delu odrske konstrukcije in ogrevali grla zbranih.

Posebni gostje iz zabavnih glasbenih vod
S sodelovanjem ob skladbi Kiss Me so Modrijani nadaljevali zgodbo z Otom Pestnerjem. "Moram priznati, da je to nekaj dobrega, da se lahko v Sloveniji kaj takšnega pripeti - ne glede na zvrst glasbe. Del tega fenomena sta zagotovo ta iskrenost in uživanje, kar počnejo fantje," je dejal Pestner za MMC, ki se je znova vrnil na oder ob skladbi Daleč je za naju pomlad.

Skupaj s Čuki so skozi večer tvorili prav posebno navezo, kjer so se prepletale njihove skupne (Daj mi poljub) in posamične uspešnice (ni šlo brez Krokodilčkov). "Jaz samo upam, da bo Modrijanom to uspevalo čim dlje. To je umetnost. V Sloveniji ni težava hitro uspeti, ampak treba je vztrajati. Mislim, da so fantje pravi in da natančno vedo, kaj delajo. In da bi ta praznik slovenske glasbe - kakor se imenuje ta noč Modrijanov - še dolgo združeval slovenske glasbenike in občinstvo," je o Modrijanih razmišljal Jože Potrebuješ.

Ena izmed najbolj toplo sprejetih presenečenj večera so bili nastopi Alfija Nipiča (kjer ni manjkal Silvestrski poljub), Tanje Žagar (s katero je več tisoč grl prepevalo Tiho, tiho čas beži), Vilija Resnika (Na fuzbal me pust), Andreja Šifrerja (Za prijatelje), Plestenjaka (Večja od neba) in Omarja Naberja (ki je prav za to priložnost združil svoje moči z Modrijani na njihovo povabilo ob njihovi uspešnici S teboj).

"Ni mi čisto jasno - mislim, da tudi njim ni čisto jasno -, kako so postali tako uspešni naenkrat. Jaz jim privoščim iz vsega srca in upam, da bo čim dlje trajalo," je o fenomenu Modrijanov razmišljal Naber. Žagarjeva je ob tem poudarila, da uspeh ni prišel čez noč: "Jaz sem prepričana, da je v to, da lahko priredijo takšen velik dogodek in da so tako uspešni, kot so, vloženega ogromno dela, idej, truda in financ."

Staroste o fenomenu Modrijanov
Z Nipičem pa smo obujali spomine na čase, ko je z Avseniki polnil podobne dvorane. "Takrat je bilo specifično občinstvo, ki je imelo rado to glasbo. Zdaj smo se vrnili v čas, ko največje koncertne dvorane spet polnijo glasbeniki zabavne in narodno-zabavne glasbe," je poudaril štajerski pevec in dodal: "Končno se mi zdi, da sta slovenska zabavna in narodno-zabavna glasba dobili večji status, kot sta ga imeli do zdaj. In to zato, ker je vse zapeto in zaigrano v živo. To mi je najbolj všeč na Noči modrijanov."

Večer seveda ni ostal brez legendarnega Avsenikovega terceta (Jožica Svete, Jožica Kališnik in Alfi Nipič) in Fantov s Praprotna (ki se jim je na harmoniki pridružil brat pokojnega Lojzeta Slaka, Matija). "Zadnje čase je precej drugače. Mi starejši pa smo doživljali precej dobrih koncertov - včasih na vsakih deset let v Hali Tivoli. Spomnim se, kako smo presenetili na koncertu Big Foot Mame v Križankah. Modrijani so našli svojo pot v tej zvrsti glasbe. Lahko bi rekli, da so nadgradili Slake. Začeli so z njimi in jih še vedno prepevajo. S to mladostno energijo so vnesli tako močan naboj, da so prevzeli tudi najmlajšo mladino, in ne samo "mladino" starejših let," je za MMC dejal član Fantov s Praprotna Andrej Bergant.

Rožica kot vrhunec večera
Tudi tokrat pa ni šlo brez njihove priredbe I Follow Rivers, kjer se jim je na baritonu pridružil Aleš Švab. In uspešnic, kot je Ti, moja rožica, zaradi katere so iz Šangaja dan pred koncertom v Slovenijo priletele ambasadorke Modrijanove glasbe (vsaj virtualno, saj je njihov video na YouTubu doživel precejšnjo medijsko odmevnost) Cun Guo, Ju Čen in Juli Sun, ki so njihovo uspešnico prepesnile v kitajščino. Pika na i spektaklu, kjer je bil del posvečen tudi poklonu gasilcem, so postavili mladi. Natančneje Petrovi učenci iz pevskega zbora in Rokovi učenci, ki so raztegnili svoje mehe ob vižah Tam, ker murke cveto in Glas harmonike.

Leto spominov na zapuščino narodno-zabavne glasbe
Noč Modrjanov je tako postala noč zabavne in narodno-zabavne glasbe v dveh večerih, ki je letos z dogodki, kot sta bila poklon Lojzetu Slaku v Stožicah in 60. obletnica Avsenikove glasbe v Begunjah, znova v množičnem številu polnila dvorane in šotore. Modrijani so pisali svojo zgodbo, ki so jo črpali iz svoje zgodovine in iz celotne zakladnice narodno-zabavne glasbe pri nas. Dvorana je stala na nogah ob izvedbi skladb Rock'n'roll polka Navihank (v izvirniku skladbe Henčkov), Potoček sredi jezera (v izvedbi Avsenikovega terceta), V dolini tihi, Čebelar (z Rokom za mikrofonom). Ob tem pa so Modrijani pokazali, da je v zaledju cela vrsta mladih (na primer ob glasnem prepevanju skladb, kot sta Belo obleko si že nosila Ansambla Stanka Petriča in Malo, malo še ansambla Gadi), ki nadaljujejo tradicijo tega glasbenega žanra.

Noč Modrijanov bo v posnetku predvajala tudi Televizija Slovenija.


"Noč Modrijanov ni enkratni dogodek. Mi to delamo že 13 let. Začeli smo v šotoru na Doberni, tam smo igrali sedemkrat, osemkrat. Nato smo se preselili v dvorano Golovec, zdaj v Zlatorog. To ni zgodba čez noč. Vsaj desetletje moraš graditi to zgodbo,"
je po koncertu razmišljal Švab, ki ga je skupaj s preostalimi člani skupine pot vodila z Doberne in dvorane Golovec do Zlatoroga v Celju.

Čas za premislek
Zdaj priznava, da se spogledujejo z idejo o Noči Modrijanov na odprtem, saj - kot pravi sam - je po dveh urah v dvorani zelo suh zrak. "Ampak nismo rockerji, če bi se vlil dež, bi vsi pobegnili domov. Želimo si narediti eno noč na zraku, ampak mislim, da moramo najprej potegniti črto in analizirati, koliko časa bomo lahko to še zmogli, ker gre za velike psihične in fizične napore," je sklenil Švab.

Več utrinkov s četrtkovega dogajanja si lahko ogledate v spodnji galeriji in videu.

- Pomigaj malo
- Kje ste nori veseljaki
- tematski sklop Očki pojejo in igrajo
- Kiss Me (z Otom Pestnerjem)
-- venček o poljubih --
- I Follow Rivers
- tematski sklop "Preveč je lepih deklet"
- Tiho, Tiho čas beži (s Tanjo Žagar)
- Moja
- tematski sklop "Narodni mistri"
- tematski sklop "Moške igrače"
- tematski sklop "Tonski venček"
- tematski sklop "Gasilci, na pomoč"
- Lažem ti, ljubica
- tematski sklop "Zadnjič nocoj"
- Daleč je za naju pomlad (z Otom Pestnerjem)
- tematski sklop "Pesmi moja in sonca"
- tematski sklop "Radi te imamo, Slovenija"
- Ti, moja rožica
- S teboj
- tematski sklop "Za sosede in prijatelje"
- Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi (z ansamblom Oplotčani s Tinetom Lesjakom)
- Večja od neba (z Janom Plestenjakom)
- tematski sklop "Na mladih svet stoji"
- Povej
- tematski sklop "Zgodovina domače glasbe"
- Ti, moja rožica