Družabna kronika
Podobno kot drugje po svetu je tudi v Sloveniji v novo leto veliko ljudi vstopilo na prostem. Foto: Reuters
Silvestrovanje na prostem v Ljubljani. Foto: BoBo
Tanja Žagar se z nastopom v Mariboru vrača na odre po porodu. Foto: BoBo
Za zabavo na Kongresnem trgu so poskrbeli CoverLover. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Silvestrski ognjemet nad Ljubljano. Foto: BoBo
Helena Blagne na silvestrovanju v Ljubljani. Foto: BoBo
Silvestrovanje na prostem v Ljubljani. Foto: BoBo

Silvestrska praznovanja po Sloveniji

Kje boste vi preživeli najdaljšo noč v letu?
31. december 2017 ob 15:32,
zadnji poseg: 1. januar 2018 ob 06:00
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Najdaljšo noč v letu je precej Slovencev tudi letos pričakalo na prostem, saj so po vsej državi potekala množična silvestrovanja. Več deset tisoč ljudi, med njimi precej tujih turistov, je bilo v prestolnici.

Osrednje prizorišče v Ljubljani je bilo na Kongresnem trgu, kjer je novo leto z zdravico pričakal župan Zoran Janković, minuto po polnoči je ognjemet z Ljubljanskega gradu osvetlil nebo nad mestom in oznanil začetek novega leta. Za zabavo so letos skrbeli Klara Jazbec, Jana Šušteršič in Lea Sirk, skupina CoverLover ter hrvaška zasedba Vigor.

Na Trgu francoske revolucije je zabava najprej potekala v ritmih hiphopa, saj so ob Nipkeju in Trkaju nastopili še Trije kralji - Zlatko, Klemen Klemen in RecycleMan, nato pa so na vrsto prišla še skupina Happy Ol' McWeasel. Na Mestnem trgu sta za ljubitelje slovenske zabavne glasbe poskrbeli Helena Blagne in Nuša Derenda, Pogačarjev trg pa je kot vselej namenjen ljubiteljem narodno-zabavne glasbe, saj sta tam gostovala Kvintet Danila Lukana in FKK Band. Že popoldne so na Kongresnem trgu pripravili silvestrovanje za najmlajše s pravljičnimi junaki in prihodom dedka Mraza.

Tanja Žagar v Mariboru
Veliko silvestrovanje, ki je vsako leto privabilo več kot 10.000 ljudi, so pripravlili tudi v Mariboru, kjer so se Štajerci in drugi obiskovalci zabavali na Trgu Leona Štuklja. Potem ko so zadnje dni letošnjega leta tam nastopile številne znane slovenske in tuje skupine, je pred iztekom leta 2017 zbrane zabavala Tanja Žagar, po polnoči pa je za veselje skrbela domača rockovska skupina The Rocktors.

Osrednje prizorišče silvestrskega večera v Celju je bilo na Krekovem trgu, kjer bo točno opoldne potekalo otroško odštevanje in s tem konec Pravljične dežele, otroke pa bo zabavala Ditka. Na večernem osrednjem silvestrovanju je za glasbene ritme skrbela skupina Kingston.

Silvestrovanja v drugih mestih
Tudi na ptujskem Mestnem trgu so otroci silvestrovali že ob 11. uri, zvečer pa sta ob novoletni poslanici župana Mirana Senčarja za glasbeno zabavo poskrbeli zasedba Manouche in skupina domačega glasbenika Davida Matićija. Za konec prireditev v sklopu Ptujske pravljice in v pozdrav novemu letu v najstarejšem mestu je poskrbel ognjemet.

Tradicionalno silvestrovanje na prostem na Trgu zmage so pripravili tudi v Murski Soboti. V najdaljši noči v letu sta zbrane zabavala Nika Zorjan in skupina Blue Planet.

V Slovenj Gradcu je za zabavo na Trgu svobode letos poskrbela skupina Muff. Na Ravnah na Koroškem so se na zadnji dan letošnjega leta zbrali tekači in odtekli silvestrski tek, zvečer pa so se veselili še na silvestrovanju na prostem. Živahno je bilo tudi v Dravski dolini, na prostem so silvestrovali v Radljah ob Dravi in na Muti, pa tudi v drugih koroških krajih. Še posebej živahno je te dni v Mežici, kjer s prazničnim dogajanjem končujejo slavja ob občinskem prazniku.

V Velenju je po otroškem silvestrovanju zvečer gostovala skupina Victory, meščane bo nagovoril župan Bojan Kontič. Silvestrovanje na prostem so v Kranju pripravili v okviru Prešernega decembra na Glavnem trgu, kjer se so zbrani pozibavali v ritmu legendarne skupine Pop Design.

Novi trg pa je prizorišče novoletne zabave v Novem mestu, kjer so letos silvestrovali s skupino Tabu in domačo zasedbo MRFY ter zabavnim ansamblom Azalea. Zadnje sekunde do novega leta so odštevali skupaj z županom Gregorjem Macedonijem, ki je someščanom tudi zaželel lep vstop v novo leto.

Dejavni vstop v novo leto
V Trebnjem so silvestrovali pod ogrevanim šotorom v Mestnem parku. V Metliki so zvečer pripravili tradicionalni novoletni pohod po Urbanovi poti iz središča Metlike do Grabrovca, kjer se je nadaljevala zabava pod ogrevanim šotorom. Tudi v Semiču zadnja leta pripravljajo pohod na Smuk, kjer so nato silvestrovali ob hrani in pijači iz nahrbtnika. Zadnjo noč v letu so rekreativno sklenili tudi v Šentrupertu s pohodom v Nebesa, to je vinorodni grič nad občinskim središčem.

V Novi Gorici so prihod novega leta pozdravili na Bevkovem trgu, kjer so zbrane zabavali skupina Primavera in Omar Naber, Koprčani pa so letu 2018 nazdravili v Taverni, kjer jih sta zabavali zasedbi Žavbi band in Gedore.

Med preostalimi turistično bolj obiskanimi kraji velja omeniti silvestrovanje na Bledu, kjer so zbrane v zdraviliškem parku v okviru Zimske pravljice zabavali Gregorji, kljub pozivom okoljevarstvenikov, naj se odrečejo ognjemetu, pa je tudi ta letos bil. Postojnčani so lahko novo leto - kot že vrsto let - tudi letos pričakali na Titovem trgu v središču Postojne, veselo pa je bilo tudi v Ilirski Bistrici. Na Obali pa je najzanimiveje na Tartinijevem trgu v Piranu, kjer sta gostovala Isaac Palma in skupina Big Foot Mama.

Vabljeni k ogledu ognjemeta na Kongresnem trgu v Ljubljani.

VIDEO
Praznovanje novega leta po Sloveniji

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
generusus
# 30.12.2017 ob 11:42
Silvestrovanja so ena izmed bolj nesmiselnih zadev, ki si jih je človek izmislil v zadnjih par desetletjih. Pred sto in več leti naši predniki niso bili vpeti v norijo silvestrovanj, še posebej pa ne množičnih. Res ne vem kaj je tako lepega, ko si v hrupni množici, in ko ti okoli glave brenčijo poki raket, petard in preostalih pirotehničnih bedarij.
pobic_17
# 30.12.2017 ob 11:48
No jaz nimam nič proti silvestrovanjem, je pa res, da sem bil v centru Ljubljane, prvič, zadnjič in nikoli več. Pač nisem ljubitelj gneče in tam je je občutno preveč.
lexani89
# 30.12.2017 ob 12:31
eh najboljše je doma al pa v kakšni koči z izbrano družbo...
pjandura
# 30.12.2017 ob 12:20
Veselo zmrzovanje
bernr
# 30.12.2017 ob 13:10
Skupina Vigor v Ljubljani, HA HA HA. Veli uspeh za skupino. Iz gasilskih veselic so preklopili na silvestrovanje v glavno mesto. Bruh.
Druga Švica
# 30.12.2017 ob 12:03
Manj hrvaških skupin kot lani, pa še vedno vseeno ne gre brez njih (Vigor). Štos je v tem, da za denar, ki ga zahtevajo hrvaški glasbeniki lahko dobiš bolj kvalitetne izvajalce iz "ta prave" tujine, če že ....

Ni čudno, da hrvatje zahtevajo slovensko morje, če pa pol Slovenije poje dalmatinske pesmi, LOL
čik
# 30.12.2017 ob 12:16
pred leti sem šel v ljubljano silvestrovat z vlakom in nikoli več.ob dveh se vse neha gostilne so bile pa tudi zaprte ali pa privat žur.
slovenc pa pol
# 30.12.2017 ob 12:48
Blagor gluhim
Protarion
# 30.12.2017 ob 12:19
Vse prežvečeno do kosti. Vsako leto isti glasbeniki, samo lokacijo malo spremenijo. In to nam ponujajo že dobro desetletje.

jbm.
politik kritik
# 31.12.2017 ob 16:17
Naši Oberkrainer muskonterji za najdaljšo noč v letu, najbrž vsi gostujejo po Avstriji in Nemčiji. Ampak ja, nekateri pravjo da majo hrvati boljšo musko in zato prepevajo po Ljubljani. No ja vsake oči imajo svojega malarja, je pa dejstvo da ima Slovenska narodno zabavna glasba na račun Nemškogovorečega dela Evrope bistveno več poslušalcev kot pa neka hrvaška.
krena
# 30.12.2017 ob 15:25
Tanja Žagar? Že? a je otrok nič ne potrebuje? Vsaj štiri mesece bi se mu pa res lahko posvetila.
peglezn
# 31.12.2017 ob 17:14
Je pa že bolje novo leto preživeti na MMC forumu :-)
adventnivencek
# 30.12.2017 ob 14:02
Lea sirk?! vigor?! klara jazbec?! LoL zgleda da je zoki letos na budgetu
stewie
# 30.12.2017 ob 11:31
Kopipejstam komentar izpred leta dni od uporabnika gumball:

gumball
# 31.12.2016 ob 11:59
Tale glasbeni program je pa še hujši kot vse teroristične grožnje...
Wasabi
# 31.12.2017 ob 17:14
Haha, ker od Hrvatov bolj cenim razne Rundke, Urbane in podobno moram priznati, da še nikoli nisem slišal za skupino Vigor. No, pa me je firbec matral in sem jih počekiral na yt in me je kar groza. A to so od Wernerja kakšni bratranci al jih je samo on šolal? Nadalje me zanima, koliko so si morali plačati za to promocijo, da lahko "igrajo" za novo leto, ker oprostite, če je kdo za to plačal 1 EUR, bi temu kalibru bilo treba na veke vekov prepovedati upravljati družinski, kaj šele občinski proračun.
Ejsi/Disi
# 30.12.2017 ob 14:47
Sem bil včeraj na Alyi in med tisti parimi svojimi komadi je bil dvakrat venček hrvaških.
Snežinkica
# 30.12.2017 ob 12:06
Kje boste vi preživeli najdaljšo noč v letu?

Na toplem, varnem in stran od gneče. Še prej bi bilo pa lepo, če bi mmc dal en "prostor", kjer bi si lahko uporabniki voščili in povedali kaj osebnega, kar se ponavadi briše, ker ni v okviru teme.
Tuemsi
# 31.12.2017 ob 16:50
Vsa ta silna praznovanja, ki jih uvažamo z Amerike kam peljejo? Danes pred trgovinami dolge kolone. Folk mrzlično nakupoval kot da bo konec sveta. Okoli mene treska kot bi bili na vojnem žarišču - kaj je sporočilo vsega tega pokanja? Kaj je sporočilo nekoga, ki kupi za 200EUR pirotehnike, 10x preveč hrane, ki jo kasneje vrže v smeti in 6 ur zmrzuje nekje zunaj ko posluša neznanega pevca?
Gepard007
# 30.12.2017 ob 14:42
Hvala bogu, da je letos več slovenskih izvajalcev. Človek bi mislil, da smo še kar v Jugoslaviji...
Ogroženi
# 30.12.2017 ob 13:10
V bistvu vabi bolj ozvočenje, luči, video zaslon in oder ter obljuba, da jih bo veliko. Kdo igra, je več ali manj nepomembno, saj jih skozi leto lahko doživiš v vsaki malo večji slovenski vasi.

PS: Zakaj v tej nepregledni množici nikoli ni videti modrih in preudarnih ljudi? (a rabim napisati, da gre za retorično vprašanje...)
Rossonero75
# 30.12.2017 ob 11:43
Vse,sam z otrokom ne bit..svašta!ajd..
spy rtv slo
# 31.12.2017 ob 16:58
hrvaška zasedba Vigor nima kaj delati v Sloveniji.
tesnilo
# 30.12.2017 ob 20:42
jebi ga, ko selo hoce bit prestolnica
luckyss
# 31.12.2017 ob 16:40
Silvestrovanja po Sloveniji: veliko ljudi bo novo leto pričakalo na prostem

Mogoče bi po ne vem kakšni logiki naše slovenske brezposelne in brezdomce lahko obravnavali enako kot migrante (afriške mladce),,,,
Vtem smislu, da bi jim nudili streho nad glavo,,,naši ne bodo jamrali, če v opremi ne bo 42 inčnega LCD....
Pa lepo praznovanje in mirno noč...pod streho...
realist65
# 30.12.2017 ob 19:39
Žagarjeva mora služiti za otroka, ki ga ima s starim dedcem. Mali se bo verjetno spraševal od kod je prišel, ko bo zrasel in vprašal ubogo mamo kje si ga našla ? Kaj mu bo odgovorila... Bog ve.
Bivši uporabnik
# 30.12.2017 ob 12:38
a daniele letos ne bo v ljubljani??
ice queen
# 31.12.2017 ob 19:06
Dragi sodržavljani, želim vam zdravo, srečno in uspešno 2018.
Bodite dobri in pošteni do sebe in drugih.
Smejte se in ljubite.
Če imate preveč, delite s tistimi, ki nimajo.
Lepo praznovanje vsem!
malikaliber
# 31.12.2017 ob 16:10
Preveč cirkusa in ceremoniala na 1000 in en način okol teh praznikov se dela. Pač, še en dan kot vsak drugi... In kaj bo jutri drugače kot danes po vsem tem pompu?
luckyss
# 31.12.2017 ob 15:47
Sem zasledil da bodo uvedli varne cone za ženske (zaradi dogodkov v Kölnu)...
Bi le vprašal koliko bodo te cone oddaljene od šanka in kdaj jo lahko oddam v varstvo..ženo namreč....
Na zdravje in srečno ;))
cocker
# 30.12.2017 ob 14:37
Vsi tuji bandi in zvezde so lih tak z gasilskih veselic. Med letom nastopajo po vaških gostilnah, tko kot naši majsteri, od čorbe dalje....
Slaba praksa je trenutno to, če se naš RTV odloči naredit koga zvezdo , ga naredijo. Koga se kaže v reklamah vsak dan 100 x je pol zvezeda, a kljub temu hodi še po gasilskih odrih nastopat. Od kulturnikov do muzičarjev, oz tistih, ki se imajo za glasbenike. Torej, kdo se bolj potiska rtvju v rit je najboljši...
Kje bi lahk za nov let človk poslušal funky, lahki jazz, jazzrock pri nas, nikjer.... itd. Že hoteli nočjo plačat prave muzika, rajš, dajo 100€ za slab oneman band, ki špila vse žanre, na playback sevede...
Mr. Jones
# 30.12.2017 ob 13:30
Za MS imate podatke od lani!
Dajte to popravit.
Pravilno je TUKAJ
cocker
# 30.12.2017 ob 12:35
Muska, pač za vsakega nekaj. Kot je nekdo že zapisal, zunaj je pač kaos in če si že čakal nov let na trgu, ni več zanimivo. Če si v letih je tko. Doma bomo musko nažigal tud glasno in to tisto ki je nam všeč .... :)
Mejte se fajn, kje kol pač boste .....
Krimsky
# 30.12.2017 ob 12:00
@ »… glasbeni program je pa še hujši kot vse teroristične grožnje …«
~
Teroristične grožnje … niso grožnje nekih zlobnih teroristov, … to so grožnje naših, 100% naših, preverjeno naših, ki iz izmišljenih groženj kujejo svoje dobičke!
~
Zakaj so tu torej še vedno neke 'teroristične grožnje'?
Bo kdo res prišel v Ljubljano in se razstrelil na našem silvestrovanju pred spomenikom 'Treh rek'?
~
Ljudje božji, … dajte no mir, … tistih razstreljevalcev bi pa počasi res že moralo zmanjkati, …
~
Sledilci menijo, da so 'in', in v toku dogajanja.
V resnici so zavedeni, in 100% proč od vsakega dogajanja, … so neke vrste zombiji (sledijo tujemu softveru), … če ne bodo preveč užaljeni zaradi izraza …
miket
# 31.12.2017 ob 23:59
Kakšni amaterji na STA ... prenos v živo zaključijo minuto pred polnočjo :)
Srečnega in zdravega vsem
1986
# 31.12.2017 ob 17:56
Vsem uporabnikom in osebju portala MMC želim vse dobro v letu 2018. Se tipkamo.
spy rtv slo
# 31.12.2017 ob 17:16
To moraš res imeti bolj malo v glavi da poslušaš skupino vigor. Je pa ogromno dobre domače in tuje glasbe pa seveda tudi kakšna hrvaška muska je dobra vendar ne vsa.
tesnilo
# 30.12.2017 ob 20:43
Sem bil včeraj na Alyi in med tisti parimi svojimi komadi je bil dvakrat venček hrvaških.

kaj pa ima alya za pet vec kot, ne vem, 2 komada? ne mores naredit koncert s toliko hiti:D
Lejga Town
# 30.12.2017 ob 13:51
V Velenju ne bodo Victory ampak ansambel Stil. Pa kje zaboga pobirate te podatke?
bernr
# 30.12.2017 ob 13:06
Podatki za Mursko Soboto so malo zastareli.
Ta program če se ne motim je bil ali ali celo že prej.
Ne vem od kod avtorju tile podatki.
monte
# 31.12.2017 ob 07:37
"Javnost" si jemlje preveč pravic!
Kaj "jaz mislim"... narobe bluziš "kaj jaz mislim".
Kot rečeno: brigaj se za svoje otroke (in zase), ne za tuje.
monte
# 30.12.2017 ob 21:24
krena: "Tanja Žagar? Že? a je otrok nič ne potrebuje? Vsaj štiri mesece bi se mu pa res lahko posvetila".

Modrijan6: "...Tanja Žagar, kar je zanimivo, saj je postala mlada mamica, bilo bi modreje, da bi bila Tanja doma ob otroku, dojenček potrebuje mamico"...

Kaj, ko bi se bolj brigali za svoje otroke, pa manj za tuje!? Mimogrede, njeno dete mora tud jest, bit oblečeno, met plenice, itd. itd... Za vse to je potreben cvenk... in zakaj ne bi izkoristila možnosti dobrega silvestrsko/novoletnega špila??? To je njena služba in od tega živi...
stewie
# 30.12.2017 ob 13:29
Snežinkica, a res nimaš neke družbe v živo, da ib njih preživiš novoletno noč, da si tako želiš nek virtualen prostor za čestitke z drugimi uporabniki?
Posameznim lahko sicer pošlješ želje tudi prek ZS.
el kondor prevc
# 01.01.2018 ob 00:47
Srečno, Kekec. Danes mineva točno 100 let od izida "Kekec na hudi poti", prve v trilogiji Vandotovih planinskih pripoved. Naj bo to Kekčevo leto.
are
# 31.12.2017 ob 23:47
halo, 24ur ma pa že zaklenjene komentarje.
fridah
# 31.12.2017 ob 13:28
brez blagnetove se še leto ne bi obrnilo! :/
Zlobni genij
# 30.12.2017 ob 16:10
Ne hvala. Bom raje najel U2 da zapoje kakšno uspešnico. :)
Bivši uporabnik
# 30.12.2017 ob 16:02
Hvala bogu, da je letos več slovenskih izvajalcev. Človek bi mislil, da smo še kar v Jugoslaviji...

v jugi ste dosti bolj kot se zavedate. v bistvu je voljnim cikm spet spravit jugo skupaj, po možnosti z čimmanjšimi stroški, po možnosti z enim jezikom in jasno, pod njihovo upravo. kar je že praktično uresničeno..
ampak ne daj stvarnik to omenit..
axx
# 30.12.2017 ob 12:18
"Potem ko so zadnje dni letošnjega leta tam nastopile številne znane slovenske in tuje skupine, bo pred iztekom leta 2017 zbrane zabavala Tanja Žagar"
Letos pač torej kar Tanja Žagar.:))
ajvard
# 01.01.2018 ob 01:13
neverjetno, ljudje uspejo tečnariti in piz*** tudi pod novico o - silvestrovanju?

srečnega in zdravega prav vsem!
Modrijan6
# 30.12.2017 ob 18:17
Kaj pa se je letos zgodilo z MOLOM Ljubljana, ki skrbi za zabavo na zadnjo - silvestrsko noč v slovenski prestolnici. Povabili so popolnoma neznane pevce - nikogar ne poznam, očitno gre za same začetnike, ki jih javnost ne pozna. Kje pa so ostale pevske zvezde - denimo Jan Plestenjak, Helena Blagne, Darja Švajger, Nuša Derenda - to so markantna imena. Od nastopajočih v Ljubljani poznam samo župana Zorana Jankovića, od pevcev nikogar...........,žalostno, res. Za zadnjo noč pa bi si Ljubljančani zaslužili najmanj Heleno Blagne in Jana Plestenjaka. V Mariboru pa naj bi nastopila Tanja Žagar, kar je zanimivo, saj je postala mlada mamica, bilo bi modreje, da bi bila Tanja doma ob otroku, dojenček potrebuje mamico.......
Kazalo