Med 14. in 17. avgustom so Tolmin z okolico preplavljali ritmi roots, dub in dancehall reggaeja. Overjam je tako poskrbel za še zadnje letošnje glasbene počitnice na Sotočju. Pred njim so se tu odvili že festivali Punk Rock Holliday, Metal Days ter Sajeta. Foto: Arhiv Overjam reggae festival
Med 14. in 17. avgustom so Tolmin z okolico preplavljali ritmi roots, dub in dancehall reggaeja. Overjam je tako poskrbel za še zadnje letošnje glasbene počitnice na Sotočju. Pred njim so se tu odvili že festivali Punk Rock Holliday, Metal Days ter Sajeta. Foto: Arhiv Overjam reggae festival
Reggaefestival se je vrnil na Sotočje. Foto: Arhiv Overjam reggae festival
"Tokrat je bilo za vse obiskovalce dovolj prostora in obstoječa lokacija je dovolj velika in primerna tudi za v prihodnje," je povedal Maver. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Barrington Levy je eno najbolj znanih imen reggaeja vseh časov. Na svoji glasbeni poti je nastopil tudi z največjimi izvajalci reggaeja in popa, kot so Shaggy, Stevie Wonder, Whitney Houston, U2 in Snoop Lion. Foto: Arhiv Overjam reggae festival
Udeleženci festivala so lahko nakupili spominke na številnih stojnicah. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Organizacijo Overjama si delijo društva Slovenije, Italije in Avstrije, ki si prizadevajo za ohranjanje reggaeja v osrednjem delu Evrope. Namen festivala pa je postati pravo stičišče različnih kultur za širjenje solidarnosti in enakosti, ki od vedno zaznamujeta reggae. Foto: Arhiv Overjam reggae festival

Zgodba reggaefestivala v Sloveniji se je začela, žalostno končala in znova prebudila na Sotočju v Tolminu. Festival Riversplash se je tam zadnjič odvil leta 2009, po lanskem zagonu Overjama v Vrtojbi pri Novi Gorici pa se je festival letos vrnil v 'rojstno mesto'.

Med obiskovalci prevladovali tujci
Umirjene počitnice v prelepem okolju so privabile raznoliko druščino pretežno tujih obiskovalcev. V štirih festivalskih dneh se je tako na Sotočju zvrstilo povprečno po 3.000 obiskovalcev na dan. "Prevladovali so seveda nam najbližji gostje iz Italije, veliko pa je bilo tudi Avstrijcev in Nemcev, prišlo je tudi nekaj obiskovalcev iz republik nekdanje Jugoslavije, Belgije in Francije. V prihodnje lahko pričakujemo tudi goste iz Velike Britanije in drugod," je za MMC povedal slovenski predstavnik organizatorjev Sandi Maver.

Najbolj zagreti že na predzabavo
Najbolj zagreti so prišli že dan ali dva pred uradnim začetkom festivala in si na prostoru, namenjenem kampiranju izborili najboljše mesto na bregovih Soče. Presenetljivo veliko ljudi se je tako v torek zabavalo na brezplačni predzabavi, v sredo pa sta nastopili že prvi dve veliki imeni festivala. Številčna ameriška zasedba Groundation, ki združuje reggae z mehkimi toni džeza in ritmičnostjo rocka, ter jamajški izvajalec Protoje so kljub jesenskim temperaturam poskrbeli za nepozabno plesno zabavo.

Že drugi festivalski dan pa je za marsikoga predstavljal vrhunec, saj je nastopila legendarna jamajška skupina Inner Circle, ki je zaslovela z uspešnicami, kot sta Sweat (A La La La La Long) in Bad Boys. Člani skupine so imeli tako za obiskovalce kot za organizatorje le dobre besede in ob slovesu so dejali: "Vsem bomo lepo govorili o Sloveniji, o Tolminu, prelepi lokaciji in odličnem vzdušju, ki smo ga bili deležni na Overjam Reggae festivalu." V petek je za pravo jamajško vzdušje poskrbel Barrington Levy. Glasbenik ustvarja že dobrih 30 let in velja za prvega izvirnega pevca dancehalla, ki je navdihnil številne druge sodobne glasbenike, na Overjamu pa je nastopil kot zamenjava za Jamajčana Anthonyja B-ja. Ta se festivala ni mogel udeležiti zaradi birokratskih težav.

Prihodnje leto festival ponovno v Tolminu
Čeprav je običajno konec tedna tisti termin, ki privabi največ ljudi, pa tokrat zadnji dan ni ponudil odmevnejših imen. Bolj umirjena glasba je obiskovalce opominjala, da se počasi poslavljajo, vendar pa, kot obljublja Maver, le za eno leto. "Sprejeli in potrdili smo datum 13. do 16. avgust 2014. Kmalu bomo začrtali smernice, morda bomo spremenili lokacije določenih odrov ali še bolje razmislili, kaj je smiselno razvijati, kaj opustiti in kako se dejansko razvijati v bodoče. Vsekakor pa je naš glavni cilj, da obiskovalcem ponudimo kakovosten, atraktiven in ustrezen program, obenem pa razvijamo tudi obfestivalsko dogajanja ter produkcijski in gostinski aspekt festivala," je slovenski predstavnik organizatorjev povedal o načrtih za prihodnje leto.

Pestro glasbeno in obfestivalsko dogajanje
Obiskovalci Overjama so se sicer lahko zabavali na petih prizoriščih, kjer se je v štirih dneh skupno zvrstilo več kot 110 nastopajočih iz 40 različnih držav. Poleg glavnega odra so imeli na izbiro še stranski, dancehall, dub in beachyard oder, med nastopajočimi pa so se zvrstili še Skarra Mucci (Jamajka), Mellow Mood (Italija), Jamaram (Nemčija) Freedom Fighters (Slovenija), Earl iz Trojan Sound System (Velika Britanija), Tadiman (Slovenija), Sentinel Sound (Nemčija), Benny Page (Velika Britanija), Roots in Session (Slovenija), Channel One (Velika Britanija), OBF (Francija) in številni drugi.

Organizatorji so se potrudili tudi za pestro popoldansko obfestivalsko dogajanje. Večina obiskovalcev je sicer sončno vreme izkoristila za poležavanje ob Soči, nekateri pa so se udeležili različnih delavnic (igranje na bobne, joga) in predavanj o ekološkem kmetovanju, ki ga je pripravil Peter Domevšček iz Združenja ekoloških kmetov Severne Primorske, o Etiopiji ter o etičnem bančništvu. Pozabili pa niso niti na najmlajše, ki so lahko brezskrbno ustvarjali v otroškem kotičku. Festival je namreč privabil različne generacije, med obiskovalci so bile tako skupine prijateljev, pari, posamezniki različnih generacij in družine z manjšimi otroki.

Pohvale in kritike
Glasbena izbira je bila zelo pestra, vendar pa so ga organizatorji nekoliko 'polomili' z izbiro lokacije dub odra. Vhod na tega je bil mogoč tudi brez festivalske zapestnice, saj je bil oder postavljen praktično na šotorišču. Tako je nekaj 'nesrečnikov' vsako noč poslušalo močne base tja do 6. ure zjutraj. Obiskovalci so se pritoževali tudi nad WC-kabinami, ki bi jih bilo treba namestiti več ali pa med festivalom izprazniti, prav tako so bila nepraktična umivalna korita, namenjena osebni higieni, ki so jih nekateri zamenjali za pisoarje. Negativno so bili številni presenečeni tudi zadnji dan festivala, ko je v baru na šotorišču zmanjkalo najprej piva, nato še vode in mleka.

Splošni vtis je bil vseeno dober. Obiskovalci so bili bolj zadovoljni kot lani, k čemur je v veliki meri prispeval dober glasbeni program in sama lokacija festivala - v primerjavi z lanskim prostorom za kampiranje so se lahko obiskovalci umaknili v senco ter sproščali na kamnitih ali mivkastih plažah ob Soči. Ljubitelji reggaeja, skaja in duba so bili veseli tudi manjšega števila policistov, ki so nadzirali dogajanje.

Dobro je bilo poskrbljeno tudi za ohranjanje čistoče prelepe narave. Ob vhodu so obiskovalci namreč morali plačati depozit v vrednosti 10 evrov za vrečke za smeti, ki so jih nato skrbno napolnili in po koncu festivala prinesli na dogovorjeno mesto. Prav tako so ob nakupu pijače na prizorišču dodaten evro zaračunali za embalažo, kar je skoraj vse obiskovalce prisililo, da so plastenko raje prinesli nazaj in dobili povrnjen denar, kot pa da bi jo odvrgli na tla.

"V marsičem smo se zgledovali po drugih festivalih in želimo izpostaviti, da se želi festival razvijati v smeri ekološke zavesti. Vrečke za smeti in vračilo kozarcev so dejansko preverjena zadeva že iz Metal holidays in Punk Rock Holidays. Kar se v praksi obnese, se nam zdi vredno uporabiti tudi na Overjam Reggae Festivalu. Vsekakor želimo obiskovalce spodbuditi k razmišljanju v smeri – misli zeleno," je pojasnil Maver. O pritožbah in pohvalah obiskovalcev pa je dodal: "Prejeli smo dejansko več pohval kot kritik, seveda pa se zavedamo, da imamo še marsikaj za postoriti in da vsi obiskovalci niso bili povsem zadovoljni, čaka nas še veliko dela. Ob tej priložnosti se vsem zahvaljujemo za potrpežljivost in nasvete. Obljubimo, da bomo v prihodnje poskrbeli za obiskovalce še bolje."