Marsikatero slovensko mesto bo ob vstopu v letu 2010 obiskovalce razveselilo z ognjemetom. Foto: EPA
Marsikatero slovensko mesto bo ob vstopu v letu 2010 obiskovalce razveselilo z ognjemetom. Foto: EPA
Miklavž
Sobota bo v znamenju obiska prvega izmed treh dobrih mož, Miklavža. Foto: MMC RTV SLO
Novo mesto
Novomeški trgi bodo polni dogajanja. Foto: www.novomesto.si

Praznično dogajanje v Murski Soboti se bo začelo v soboto, 5. decembra, ko bo v mestnem središču organiziran tradicionalni Miklavžev sejem. Na sejem bo prišel tudi Miklavž s spremljevalci, ki bodo s suhim sadjem obdarili najmlajše. V Murski Soboti bodo v prazničnem decembru poskrbeli tako za najmlajše (zanje 11. 12. pripravljajo krašenje jelk z lastno izdelanimi okraski, čaka pa jih tudi pravljična dežela) kot tudi za dijake - zanje pa 18. decembra organizirajo predbožično zabavo z DJ-em in nastopi srednješolskih skupin. V Murski Soboti bodo priredili tudi novoletni sejem in seveda veliko silvestrovanje na prostem v središču mesta.

Dolenjska prestolnica bo postala "pravljična"
V mestni občini Novo mesto pravijo, da bo praznični december pri njih zelo pester. Zvrstile se bodo številne prireditve, ki bodo namenjene različnim starostnim skupinam, največ jih bo namenjenih najmlajšim. Ti bodo na svoj račun prišli že to soboto, kjer bodo na več krajih pozdravili Miklavža. Tradicionalno miklavževanje bo tudi letos na Glavnem trgu med 17. in 18. uro. Dedek Mraz bo najmlajše obiskal 13. decembra ob 16. uri na Glavnem trgu.

Kot letošnjo novost v Novem mestu pripravljajo večdnevno prireditev Pravljično mesto JUJU, kjer se bodo najmlajši lahko zabavali ob čarovniških vragolijah, ustvarjalnih delavnicah in branju pravljic. Otroci in starši bodo lahko uživali na božičnih vožnjah z Rudolfovim splavom po reki Krki, Glavni trg pa bosta v decembru popestrila dva sejma, in sicer Rudolfov sejem in ekološka tržnica. V novo leto bodo v središču Novega mesta vstopili s skupino Dan D, 2. januarja pa pripravljajo še tradicionalni pohod na Gorjance.

V novo leto z Natalijo ...
V Velenju so praznovati začeli že 1. decembra, ko so na Titovem trgu in v atriju Centra Nova postavili novoletni jelki, praznično razsvetljavo pa bodo prižgali 7. decembra, ko se bo v mestu prvič oglasil Dedek Mraz. Pisane luči bodo nato svetile vse do 15. januarja 2010. Sicer pa za najmlajše in njihove starše v Velenju pripravljajo številne ustvarjalne delavnice, tako kot v drugih mestih pa se bo 5. decembra tudi v Velenju ustavil Miklavž in obdaril tiste najpridnejše. Najmlajši bodo sicer lahko sodelovali tudi v delavnicah krašenja novoletnih jelk in izdelave prazničnih voščilnic, malo starejši pa bodo zagotovo pokukali na poulični božično-novoletni sejem v središču mesta. V novo leto bodo slovesno stopili na Titovem trgu ob zvokih glasbe domačinke Natalije Verboten, obiskovalce pa bo razveselil tudi ognjemet.

... ali pa s Čuki
Pravljično Celje bo ta december zaživelo v znamenju številnih glasbenih prireditev, pozabili pa ne bodo niti na predstave za otroke in odrasle. Med drugim tako pripravljajo koncert Nuške Drašček, božični koncert, zapela jim bo zasedba Eroika, v leto 2010 pa bodo v Celju stopili skupaj s skupino Čuki in veličastnim polnočnim ognjemetom. Na božični dan sicer vabijo še na pohod z baklami na Stari grad Celje, v drugi polovici meseca pa bo v središču starega mestnega jedra potekal tudi božično-novoletni sejem in pa tradicionalna pravljična dežela za najmlajše.

Tanja Kozorog Blatnik