Vogrinec tekmuje tudi na turnirjih, če je povabljen. Foto: MMC RTV SLO
Vogrinec tekmuje tudi na turnirjih, če je povabljen. Foto: MMC RTV SLO
Tone Vogrinec
'Če igraš golf, je to celodnevna angažiranost. Zjutraj se dobimo s prijatelji ali z družino. Igra golfa traja od štiri do pet ur. Po igri greš v gostilno, nekaj popiješ ali poješ in bolj ali manj je dan končan, za kaj drugega ni več časa,' razloži nekdanji smučar. Foto: MMC RTV SLO
Tone Vogrinec
Pa je golf šport bogatašev? 'To je neumnost. To govorijo tisti, ki niso bili nikoli na golfišču,' je jedrnat Vogrinec. Foto: MMC RTV SLO

Ko je nekdanji alfa in omega slovenskega smučanja na jutranji oddaji Radia Ljubljana v daljšem intervjuju izjavil, da "ne igra golfa, ker ima še opravka s seksom", so to njegovo izjavo zagrabili vsi, ki ga poznajo. "Ampak sem hotel nadaljevati. To je bilo na koncu vzeto iz konteksta in to je bilo tik pred osmo uro zjutraj. Moj zadnji odgovor, vezan na nadaljevanje. Nadaljevanje pa je bilo zelo pomembno, to sem že takrat rekel: da je golf tako dobra igra, da vsako prosto minuto, če jo imaš, izkoristiš za igranje golfa. To je bila poanta. In tam so me odrezali in zdaj kamor koli pridem: 'Aha, Vogrinec pa ne seksa več, ker igra golf'," za MMC zgodbo okoli izjave sklene Vogrinec.

Eden izmed sinonimov slovenskega alpskega smučanja preteklih desetletij je bele strmine zamenjal za zelena golfišča: "Kajti ugotovil sem, da bi moj organizem, moje telo zarjavelo, če se ne bi ukvarjal z neko gibalno aktivnostjo, na barki bolj ali manj samo sediš. Kot sem rekel, za rokomet sem prestar, za nogomet sem prestar, za košarko sem prestar. Tek? Nad tem, da bi tekel okoli Maribora, nisem bil nikoli navdušen. Našel sem pa golf, ki je idealna rešitev za mojo rekreacijo v teh letih."

Šport za glavo in telo
In zakaj je idealen šport? "Kajti s tem športom se lahko ukvarjaš v pozni starosti, in če upoštevamo, da pri golfu prehodiš šest ali sedem kilometrov plus udarci, pa tudi glavo moraš uporabljati, potem je to idealen šport za ljudi v srednjih letih - še vedno mislim, da sem v srednjih letih – in starejši. Ta šport ti da vse, kar organizem v teh letih še prenese," pojasni Vogrinec.

Golf igra pet let. Po nekaj tečajih je zanj navdušil tudi svojo ženo. Rekel sem ji: "'Čuj', žena. To bi pa še tebi bilo 'fajn'." In zdaj obžaluje le to, da ni golfom začela igrati že prej.

Vogrinec je zaprisežen Mariborčan. Tam je najprej treniral tenis in rokomet, dokler ni spoznal alpskega smučanja. Prvi in najdragocenejši šport tako še vedno ostaja smučanje, pove za MMC. "Aktivni smučar v mladih letih, reprezentant v Jugoslaviji, kasneje kot trener, vodja, direktor alpskega smučanja sem preživel večji del svojega življenja in zelo ponosen sem na to," pove Vogrinec.

Od smučanja do tenisa
"Ob tem smučanju, kar se športa tiče in mojih hobijev, je bil na začetku prisoten tudi rokomet. V zrelih letih to ni več primeren šport za rekreacijo, ampak so nastopili drugi športi, in sicer vsa ta leta jadranje na vodi. Danes imam svojo plovilo, jadrnico. Čeprav manj časa preživljam na vodi kot včasih. Pa ni problem samo prosti čas, ki ga imam zdaj dovolj, ampak tudi to, da moji družinski člani niso najbolj navdušeni za daljše bivanje na barki," razloži nekdanji smučar in doda, da je prekrižaril ves Jadran. Letos je bil na barki le sedem dni. "Kar je absolutno premalo," potoži Vogrinec.

Poleg golfa pa ni še popolnoma opustil tenisa: "Ampak na žalost je tenis za razliko od golfa vedno vezan na nasprotnika in nasprotnikov, ki bi meni ustrezali, je vedno manj. Enega boli roka, drugega kolk, enemu se ne ljubi … Da pa bi igral zdaj z enimi mladinci, ki bi me gnali po igrišču levo in desno, to pa ni 'fajn'."