Rebeko, ki je nosila kreacijo Urške Drofenik, so med nastopom spremljali Sandra Feketija, Jelena Majič, Marina Durović ter plesalca Matej Bedič in Željko Božič. Foto: MMC RTV SLO
Rebeko, ki je nosila kreacijo Urške Drofenik, so med nastopom spremljali Sandra Feketija, Jelena Majič, Marina Durović ter plesalca Matej Bedič in Željko Božič. Foto: MMC RTV SLO
Puran Dustin
Irski Puran Dustin se kljub naslovu pesmi Irelande Douze Pointe (12. točk za Irsko) in inovativnemu nastopu ni uvrstil v finale. Foto: Reuters
Estonska skupina Kreisiraadio je svojo pesem Leto Svet izvajala v srbščini, nekaj verzov pa je bilo tudi v nemščini in finščini. To je bilo prvič, da Estonija ni nastopala v estonščini ali angleščini. Očitno je bila to napačna odločitev, saj se niso uvrstili v finale. Foto: Reuters
Rebekin nastop na Evrosongu

V sobotnem finalnem večeru bodo tako nastopile Grčija, Romunija, Bosna in Hercegovina, Finska, Rusija, Izrael, Azerbajdžan, Armenija, Poljska in Norveška.

Rebeka je po koncu prireditve za MMC povedala, da je s svojo predstavo zelo zadovoljna in da je na odru čutila dobro energijo.

Držali smo pesti za Rebeko
Naša predstavnica je nastopila osma, takoj za azerbajdžanskim šovom Elnurja & Samirja in pred norveško predstavnico Mario. Za Rebeko pa nismo stiskali pesti samo zato, ker smo Slovenci - po vsem tem cirkusu, ki smo mu bili priča v obliki pojočega irskega purana, estonskega transparenta čebule na odru, azerbajdžanskega šova s puhastimi belimi angelskimi krilci, smo bili prepričani, da si Rebeka finale v tej konkurenci resnično zasluži.

Za začetek vroči trubači
V prvem polfinalu je tekmovalo 19 tekmovalcev, a le deset jih je dobilo vstopnico za finale. Še pred nastopom prvega polfinalista, črnogorskega predstavnika Stefana Filipovića, so za ovacije občinstva poskrbeli trubači.

V finale je sicer neposredno uvrščenih že pet držav (velike štiri - Španija, Nemčija, Francija, Velika Britanija ter Srbija kot lanska zmagovalka), preostalih 20 pa so in bodo gledalci in poslušalci prvič v 53-letni zgodovini Evrovizije izbrali v dveh polfinalnih večerih.

Celotno oddajo prvega predizbora Evrovizije si lahko ogledate tukaj.

Stavnice napovedovale finale
Večina stavnic (med njimi tudi W.Hill in Sky Bet) je Rebeki napovedovala uvrstitev v finale. Glede na stavnice je Rebeka zasedala osmo mesto, za Rusijo, Armenijo, Grčijo, Irsko, Romunijo, BiH-om, Norveško in Azerbajdžanom.

Nole je res pel!
Skozi prireditev, ki jo je režiral Šved s hrvaškimi koreninami Sven Stojanović, sta nas vodila Jovana Janković in Željko Joksimović, organizatorji pa so pripravili tudi posebno presenečenje - Novaka Djokoviča. Njegov nastop v prvem polfinalnem večeru bi sicer moral ostati skrivnost, a se je Noletu po izgubljenem pofinalu v Hamburgu med intervjujem zareklo. Ko so ga vprašali, kdaj odpotuje v Pariz in kdaj začne priprave na Roland Garros, je odvrnil, da si bo vzel nekaj prostih dni, saj ima obveznosti v Srbiji.

Na vprašanje, kakšne bodo te obveznosti, je odgovoril: "Pri nas te dni poteka tekmovanje za pesem Evrovizije. Povabili so me na prvo prireditev v torek zvečer." Sledilo je seveda samoumevno vprašanje: Ali bo tudi pel? In Noletov odgovor: "Mislim, da je v Srbiji veliko primernejših kandidatov od mene za kaj takšnega." Nole je nazdnje res pel, na oder pa je prišel z ogromno teniško žogico, jo vrgel med občinstvo in s tem se je začelo 15-minutno glasovanje!

Organizatorji so na največji glasbeni dogodek sicer povabili številna znana imena - v drugem polfinalu bomo med drugim videli tudi Vladeta Divca.

V finale so se uvrstili:

S klikom na državo si lahko ogledate tudi videospot izvajalca.

Izrael: Boaz - The Fire In Your Eyes
Azerbajdžan: Elnur & Samir - Day After Day
Norveška: Maria - Hold On Be Strong
Poljska: Isis Gee - For Life
Bosna & Hercegovina: Laka - Pokušaj
Armenija: Sirusho - Qele, Qele
Finska: Teräsbetoni - Missä Miehet Ratsastaa
Romunija: Nico & Vlad - Pe-o Margine De Lume
Rusija: Dima Bilan - Believe
Grčija: Kalomira - Secret Combination

T. K./T. H.

Rebekin nastop na Evrosongu