Besedilo za pesem Falling je napisal veliki maestro David Lynch, ki se je s Twin Peaksom utrdil med največjimi režiserji današnje televizije - pa čeprav se tja ni nikdar več vrnil. Foto:
Besedilo za pesem Falling je napisal veliki maestro David Lynch, ki se je s Twin Peaksom utrdil med največjimi režiserji današnje televizije - pa čeprav se tja ni nikdar več vrnil. Foto:
Kdo bi lahko pozabil začetne takte Twin Peaksa? Na sliki je soundtrack nanizanke, ki je postal z naskokom najuspešenjši TV-soundtrack vseh časov.
Julee Cruise je najvidnejša predstavnica obskurnega žanra dream pop.

Falling je bil prvi singel debitantskega albuma ameriške pevke Julee Cruise iz leta 1989, Floating into the Night. Bil pa je tudi popolna pesem in zvok za intro v mojstrovino Davida Lyncha in Marka Frosta, Twin Peaks.
Prizori v zatemnjenih barih z rdečimi zavesami, mistični gozdovi Washingtona in odkrivanje bizarnega primera o umoru Laure Palmer ne bi bili enaki brez te podlage. Pesem se nam je vtisnila v spomin v trenutku, ko so se oglasili prvi akordi, in TV-gledalci si začetka 90. let skorajda ne bi mogli predstavljati brez nje.
Pesem Falling je tako močna in prezenčna, da se nam podobe iz Twin Peaksa še danes, 20 let pozneje, kot Proustove magdalenice prikradejo v spomin, ko jo zaslišimo.


Modri žamet
Do sodelovanja med Cruisovo, Lynchem in Badalamentijem, dežurnim Lynchevim skladateljem, je prišlo že štiri leta pred Twin Peaksom, ko je Lynch za ključni prizor v svojem filmu Modri žamet iskal vokalistko z zloveščim, eteričnim glasom.
Badalamenti, ki je pisal glasbeno podlago za omenjeni prizor, je režiserju predlagal takrat 30-letno Cruisovo, ki naj bi pela kot angel. Rezultat je bila pesem Mysteries of Love, ključen element sklepnih prizorov Modrega žameta.

Badalamenti in Lynch sta nato po pozitivnih odzivih na Mysteries of Love za Julee napisala in producirala nekaj dodatnih pesmi za njen prvi album. Floating into the Night s svojimi "dream pop" komadi z nezmotljivo melodijo in retro besedili je postal priljubljeni izdelek nekaterih priznanih izvajalcev, tudi Mobyja, ki je s Cruisovo posnel neizdani komad Drown Disco.
Najuspešnejši TV-soundtrack
Po Mysteries je sledil bolj ambiciozni projekt - soundtrack za Twin Peaks, za katerega je Badalementi skomponiral originalno glasbo. Soundtrack, za katerega je Cruisova posnela pesmi Into the Night, The World Spins, The Nightingale in vokalno verzijo Falling, je postal najbolje prodajani televizijski soundtrack vseh časov. Julee Cruise smo lahko videli tudi v nanizanki (in filmskem sequelu Twin Peaks: Ogenj hodi z menoj) sami - kot pevko v krajevnem baru.
Naslovna/tematska pesem Falling je postala prava mala senzacija, se zavihtela visoko na lestvicah in osvojila celo grammyja za najboljši pop instrumental. Falling velja za najuspešnejšo pesem žanra dream pop (sanjski pop), ki ga boste sicer na radijskih valovih težko zasledili.
Do danes se je pesem znašla že na več kot 50 kompilacijah in nedvomno predstavlja vrhunec kariere Julee Cruise.
Danes je Julee stara 53 let, živi v New Yorku in je pred kratkim snemala s skupino Depeche Mode. Njen četrti album naj bi izšel konec leta.
Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si