Srbi znajo peti in brez dvoma smo nadarjen narod. Kmalu bom priredil avdicijo za deset pevcev, pa bomo videli, je povedal Bregović, ki pa se menda ne bi branil sodelovanja s superzvezdnico turbofolka, Ceco. Foto: Marko Pigac / RTS
Srbi znajo peti in brez dvoma smo nadarjen narod. Kmalu bom priredil avdicijo za deset pevcev, pa bomo videli, je povedal Bregović, ki pa se menda ne bi branil sodelovanja s superzvezdnico turbofolka, Ceco. Foto: Marko Pigac / RTS

Na njihovem mestu bi tudi jaz povabil Brego k sodelovanju.

Bregović si "poje" hvalnico.
Severina
Bregović je leta 2006 že sodeloval na Evroviziji: napisal je del aranžmaja za pesem Moja štikla hrvaške predstavnice Severine, ki pa je takrat osvojila komaj 13. mesto. A, kot pravi 'Brega', je bil sam z rezultatom zadovoljen. Foto: EPA

S srbske nacionalne televizije RTS so sporočili, da bo pesem, ki jih bo letos predstavljala na Evroviziji, ustvaril priznani glasbenik in skladatelj Goran Bregović, kar bo velika sprememba pri srbskem izboru predstavnika. Do zdaj so namreč pesmi, ki so nato potovale na Evrovizijo, izbirali na glasbenem festivalu Beovizija, podobnem slovenski Emi. Zaradi gospodarske krize in nujnosti varčevanja pa so se odločili ubrati drugačno pot.

Predstavnica za stike z javnostmi RTS-a Duška Vučinić Lučić je pojasnila, da bo en skladatelj, torej Bregović, napisal tri različne pesmi za tri različne izvajalce, ki jih bodo izbrali skladatelj in predstavniki RTS-a. Ti trije bodo nato med sabo tekmovali na dogodku, ki bo potekal konec februarja ali v začetku marca, izbor pa bo prenašal RTS. O tem, kdo bo Srbijo predstavljal v Oslu, bo odločalo občinstvo z glasovanjem prek SMS-ov. Kot je poudarila omenjena predstavnica RTS-a, Beovizija ni ukinjena, je pa letos ne bodo priredili.

Bregović je za srbski Press že namignil, da kot potencialno predstavnico Srbije na Evroviziji vidi Ceco Ražnatović. "Ona je velika zvezda, ima odlično karizmo za Evrovizijo in mislim, da bi bila zelo uspešna. Nikoli ne veš!" je dejal. Sicer pa naj bi dal prednost predvsem mladim izvajalcem, kakršen je Milan Stanković, ki je za Evrovizijo - tam naj bi deloval zelo vpliven "gejevski lobi" - zelo primerno, saj je v Srbiji prava gejevska ikona.

"Jaz sem absolutno primeren za ta posel"
Vedno samozavestni Bregović je v intervjuju za Press "zapel" še hvalnico samemu sebi: "Na njihovem mestu bi tudi jaz povabil Brego k sodelovanju. Veste, jaz sem statistično absolutno primeren za ta posel. Moje delo je znano po svetu, in to je velik plus. Ne morem pa reči, da vem, kako napisati zmagovalno pesem. Tega nihče ne ve." Razkril je, da bo pesem obarvana s "folk" ritmi in vesela. "Na Evroviziji ni pravil. Lani je zmagala klasična norveška narodna pesem. Morda bo letos drugače. Potrudil se bom, da bom izviren."

Prvi polfinalni večer Evrovizije bo 25. maja, drugi pa dva dni pozneje. Finale je napovedan 29. maja. Že 7. februarja bodo žrebali vrstni red nastopajočih v polfinalu, 22. marca pa vrstni red nastopov v finalu. Zanimivo je, da tekmovanje ne bo potekalo v Oslu, norveški prestolnici, ampak v Baerumu v bližini. Norvežani so Evrovizijo "v roke dobili" po tem, ko je lani v Moskvi slavil njihov tekmovalec Aleksander Ribak s pesmijo Fairytale.

Čeprav naj bi bil glavni motiv za novi sistem izbora evrovizijskega predstavnika ravno varčevanje, pa Bregović slovi kot zelo drag skladatelj. Na RTS-u so novinarjem odgovorili, da bo strošek manjši, kot bi stala organizacija Beovizije, in da bo javni servis kot vedno konec leta objavil poročilo o finančnem poslovanju.

Na njihovem mestu bi tudi jaz povabil Brego k sodelovanju.

Bregović si "poje" hvalnico.