Skladbo Freedom Pharrella Williamsa je MTV izkoristil za svojo novo akcijo za svojevrstno pomoč pri reševanju begunske krize. Foto: Reuters
Skladbo Freedom Pharrella Williamsa je MTV izkoristil za svojo novo akcijo za svojevrstno pomoč pri reševanju begunske krize. Foto: Reuters
Večer se je vrtel okoli vrnitve Bieberja na glasbeno prizorišče. Foto: Reuters
Ed Sheeran
Gostitelj večera je tudi prejel nagrado za najboljšega izvajalca v živo. Foto: Reuters
Ed Sheeran
Sheerana so sicer ustvarjalci prenosa postavili v vlogo angleškega snoba, ki se prelevi v voditelja MTV-jevih nagrad. Za nasvete je med kratkimi skeči skrbel nihče drug kot Andrea Boccelli. Večino prireditve pa je odvodil kar na sedežu med občinstvom. Foto: Reuters
Justin Bieber
Justin Bieber med svojim nastopom. Foto: Reuters
Novak Djoković
Med podeljevalci je bil tudi srbski teniški zvezdnik Novak Djoković. Foto: Reuters
Duran Duran
Duran Duran in MTV ... Dve ikoni popularne kulture, ki sta rasli skupaj. Foto: Reuters
Eric Nally
Eric Nally v zraku med nastopom Macklemorja. Foto: Reuters

Podelitev nagrad EMA, ki je tokrat potekala le nekaj kilometrov stran od nas - v Milanu -, je namesto neprimernega obnašanja dobila politično noto s pozivom Pharella Williamsa: "Vstanite in recite: spustite jih noter." Pri čemer je imel v mislih pribežnike. "Svoboda je nekaj, s čimer se rodite. Nihče vam je ne da. Samo zapomniti si morate, da jo lahko uporabite," je še dodal raper med uvodom v skladbo Freedom.

Prenos se je nadaljeval na Katedralnem trgu v Pisi, kjer je na tisoče obiskovalcev držalo veliko zastavo "Freedom", ki so jo sestavljale zastave držav sveta. S tem so simbolizirali rojstvo nove utopične države, ki ne pozna meja in s tem začeli kampanjo MTV Freedom, s katero želijo zaveščati, širiti aktivizem in spodbujati donacije v podporo begunski krizi v Evropi.

MTV je že z napovedjo voditelja Eda Sheerana dal vedeti, da bo tokratna prireditev po vseh izgredih, ki so ga v preteklih letih zakrivile Miley Cyrus, Nicki Minaj in druščina, otroškim očem primernejša. Za protiutež konservativnemu Sheeranu so na voditeljsko mesto organizatorji postavili avstralsko manekenko, zvezdnico serije Orange Is The New Black in dižejko Ruby Rose, katere vloga je bila znana - da poživi dogajanje. Tega se je lotila precej dobesedno, ko se je postavila pred milansko občinstvo z metalcem ognja, Sheeranu pa zaupala gasilni aparat.

"Zdi se, da ima vsak MTV-jev dogodek sporen trenutek, ki ni tako sporen, ker pride v medije, kar je MTV-ju všeč, ker dobi več medijske pozornosti. Zato bova poskrbela za svoj sporni dogodek," se je nekje sredi prireditve spomnil Sheeran. "Ko sem sprejela vodenje MTV-jevih nagrad, sem rekla, da ne bom vpletena v sporne dogodke, ker to ni moj način," ga je ohladila Rose in se pozneje nasmejala "velikemu podvigu" pevca, ki je za sporni dogodek preprosto izbral banano, ki jo je nato vrgel med občinstvo.

Glasba v ospredju
Pravzaprav je bil tokratna podelitev podrejena glasbi in seveda neskončnim oglasnim blokom. Potrditev tega je bil nastop debitanta na odru EMA Andree Bocellija, s katerim je pela cela dvorana. Ob njegov bok pa se je po izvedbi skladbe Time To Say Goodbye postavila glasnica nove generacije popzvezdnic, ki stavijo na svoj glas, Tori Kelly, s katero sta poustvarila uspešnico P!nk Just Give Me A Reason.

Kdor se ne spomni generacije, ki ji je MTV v oglasih nekoč neutrudno prodajal športne copate na koleščke. Tokrat je za tržniški podvig poskrbel med svojim nastopom Jason Derulo. Osrednja zanimivost poleg njegovih gibov so bili t. i. "hoverboardi". Brez futurističnih prebliskov in brez sledi o petju na plajbek pa se je pred milansko občinstvo kot Afrodita v školjki postavila Ellie Goulding z brezkompromisno uspešnico leta (predvsem na račun filma 50 odtenkov sive) Love Me Like You Do.

Manjkal ni najbolj zaželeni britanski festivalski kolektiv Rudimental, ki je združil moči s Sheeranom s skladbo Let It All On Me z ne najbolje sprejetega drugega albuma. Za spektakel zunaj dvorane sta na trgu Piazza del Duomo poskrbela twenty one pilots s še najbolj pristnim glasbenim nastopom večera. Ob bok njunega nastopa lahko postavimo še minimalistični nastop Jess Glynne (glas za uspešnico Rather Be kolektiva Clean Bandit), ki se je razvil v diskofuzijo. Ter samozavesten nastop Jamesa Baya s še eno uspešnico radijskih postaj Hold Back The River.

Še en Bieberjerv večer
Bieber je seveda tudi nastopil in ponovil svoj futuristični nastop z MTV-jevih videonagrad poleti. "Rad vas imam. Vi ne razumete, nič od tega ne jemljem kot samoumevno. In tja spadam - na oder," je dejal v enem izmed zahvalnih govorov sinoči, ki jih je delil po prejemu nagrad za najboljšega izvajalca, najboljši videz, najboljšega mednarodnega izvajalca, najboljšega ameriškega izvajalca in za najboljše sodelovanje (za skladbo Where Are you Now, ki jo je prejel še v imenu Skrillexa in Dipla).

Med podeljevalci nagrad je milansko občinstvo z največjim aplavzom sprejel srbskega teniškega šampiona Novaka Djokovića, ki je zbrane nagovoril v italijanskem jeziku. "Verjetno se sprašujete, zakaj tenisač podeljuje nagrado na glasbeni prireditvi. Tu sem, da slavim svet glasbe in naslednji izvajalci so najbolj slavljeni v hiphopu," je na kratko zbrane nagovoril Djoković. Za tem je razglasil, da nagrado za najboljšega izvajalca v hiphopu prejme Nicki Minaj. In to v konkurenci, kjer so ji nasproti stali Kendrick Lamar, Kanye West, Wiz Khalifa in Drake.

Tolažilni nagradi za Minajevo in Swiftovo
MTV se je tako očitno še enkrat želel oddolžiti Minajevi, ker njenega videospota za skladbo Anaconda ni postavil letos med nominirance za ameriško različico nagrad, kar je razburilo raperko in hkrati sprožilo ostrejšo izmenjavo besed prek Twitterja med njo in Taylor Swift, ki pa se je v Swiftovi maniri končala s premirjem. In ko smo že pri Swiftovi ... MTV ni dopustil, da bi ljubljenka ameriškega občinstva ostala praznih rok.

Tokrat jo je nagradil z nagrado za najboljšo skladbo skupaj s Kendrickom Lamarjem. To je postala himna o razdrtem prijateljstvu Bad Blood. Gre za skladbo, ob kateri sta se pomirili Swiftova in Minajeva, ko se ji je raperka pridružila na enem izmed nedavnih nastopov. Hkrati pa je to skladba, ki ga je ameriška popprinceska pospremila z videospotom, v katerem je estetizirala nasilje in s tem sprožila razmišljanje Cyusove (preden je odvodila MTV-jeve nagrade avgusta), zakaj je lahko videospot z elementi nasilja sprejemljiv v današnji družbi. Kot zanimivost: na prireditvi ni bilo ne Taylorjeve, ne Minajeve in ne Cyrusove.

Za spektakularni začetek sta sicer letos poskrbela Macklemore in Ryan Lewis ob spremljavi skupine plesalcev in glasbenikov med izvedbo zadnjega singla Downtown. Domov sta nato odnesla nagrado za najboljši videospot. "Nisem si mislil, da bova prejela nagrado," je bil skromen raper. "Nisva pod okriljem velike založbe, nimava velikega proračuna, ampak kar nam dajete vi, dajeva nazaj," se je zahvalil njunim oboževalcem raper.

Vizonarski Duran Duran
Posebna pozornost je bila letos posvečena pionirjem združevanja glasbe z vizualno umetnostjo - Duran Duran, ki so prejeli MTV-jevo nagrado za vizionarstvo. "Ko smo začeli, smo bili mi in MTV. Utrdili smo pot in si stali ob strani," je dejal Simon Le Bon.

"Ko smo ustvarili prve videospote, si nismo mislili, da jih bodo mogoče ljudje gledali čez nekaj let. Tu smo nekaj desetletij pozneje in pravkar smo naredili nov videospot za nov singel Pressure Off in videospoti so še vedno tu. Hvala, MTV," se je zahvalil Nick Rhodes.

Nagrade so šle še v roke ...
In še k drugim zmagovalcem večera: nagrado za najboljšega popizvajalca so prejeli One Direction, za najboljšo izvajalko Rihanna, za najboljšega novinca Shawn Mendes, za najboljšega rockovskega izvajalca Coldplay, za najboljšega alternativnega izvajalca Lana Del Rey, za najboljšega elektronskega izvajalca 19-letni Martin Garrix in za najboljšega evropskega izvajalca italijanski predstavnik na Evroviziji leta 2014 Marco Mengoni.