Živijo in dihajo glasbo, ki jo igrajo. To so znova pokazali na veliko večjem odru od tistih, na katerih so se kalili v zadnjih sedmih, osmih letih. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Tavčar
Živijo in dihajo glasbo, ki jo igrajo. To so znova pokazali na veliko večjem odru od tistih, na katerih so se kalili v zadnjih sedmih, osmih letih. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Tavčar
Dušo profesorjem poleg ritemsekcije in kitarskih solaž dajejo predvsem orglice Mihe Eriča. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Tavčar
Pogled na Križanke. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Tavčar
Štiričlanska zasedba z imenom Prismojeni profesorji bluesa je sestavljena iz dveh bratskih tandemov, bratov Erič in bratov Gruvić. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Tavčar
Za eno izmed bolj čustvenih predstav je poskrbela mama Julijana in Mihe Eriča. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Tavčar
Vloga predskupine je pripadla skupini Duo Aritmija, ki se jim je na orglicah pridružil tudi Miha Erič. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Tavčar

Zgodba Julijana in Mihe Eriča ter Mihe Ribariča in Zlatka Đogića je drugačna. Je zgodba o štirih Ljubljančanih, ki so bili najprej dobri prijatelji, potem pa so svojo ljubezen do bluza in starega rocka pripeljali na majhne in še manjše odre slovenskih klubov in tudi beznic. "Mi štirje smo najboljši prijatelji in tako, kot se prijatelji med sabo družijo in doživljajo stvari v največjih zakotnih prostorih, se tudi mi znajdemo v najslabših mogočih situacijah. To utrjuje naš odnos. Zato smo tudi hodili v vse beznice, ker smo ob tem skupaj postajali močnejši," je v intervjuju pred časom za MMC priznal Đogić.

In kot štirje najboljši prijatelji so sinoči stopili na oder ljubljanskih Križank. V rokavu so imeli album Family. In razširjeno "družino" tudi na odru. V dobrih dveh urah in pol so se jim na odru kot posebni gostje pridružili Natalija Šepul na citrah, Vesna Godler, Anja Trobec, Urša Mihevc kot spremljevalni vokali, Andrej Tomazin na kongobobnih, Jasna Kmetec na saksofonu, Domen Gracelj na kitari, Igor Leonardi na kitari ter Matevž Šalehar - Hamo za mikrofonom in na kitari.

"Hvala lepa vsem, ki ste prišli. To je lep občutek, videti toliko obrazov kljub vremenu," je po uverturi z Duom Aritmija, ki se jim je na orglicah pridružil tudi Miha (in ob zadnji skladbi - priredbi ljudske makedonske pesmi - tudi mama Erič), poudaril Julijan pred solidno zapolnjenimi Križankami. Napoved slabšega vremena in sama Plečnikova mojstrovina brez strehe sta sprožali kar malce ugibanj o samem obisku. A izkazali so se sadovi filozofije profesorjev, da so glasbo začeli živeti in se niso ukvarjali s promocijskimi vidiki. Čeprav ni bila za privabljanje obiskovalcev odveč informacija, da je to njihov zadnji koncert na slovenskih tleh, preden gredo za dalj časa v Združene države Amerike na študijsko potovanje.

"O, družba, zdravo. Dober večer. Bratec vam je lepo pripravil uvod. Nadaljujemo pa s 'prljavim'* drugim delom večera," je poudaril Julijan, preden se je vživel v še eno bluzovsko predstavo, kot bi lahko označili njihov sinočnji koncert. Fantje so v svojem slogu tudi tokrat prišli brez natančno začrtanega seznama skladb, v ospredje so postavili čistokrvno muziciranje. Križanke so postale velika dnevna soba za "jam session".

To je bilo mogoče zaslutiti že, ko je Ribarič stopil v ospredje s svojo baskitaro in je Miha Erič z njim stopil v igro izmenjevanja zvokov. "All night long," se je slišalo iz mikrofona Julijana Eriča, še preden je svoje pevske vložke zamenjal s kitarskimi izleti.

"Ljudje nas sprašujejo, zakaj igramo bluz. Bluz je le kanal," je kmalu po uvodu prišel do svoje besede Đogić za bobni. "Naslednja skladba je družbeno kritične narave. Namenjena je Hildi, ki si je s pomočjo brezplačnega dela zgradila imperij in na koncu zgorela. Upamo," je animiral druščino bobnar pred eno izmed večjih uspešnic z zadnjega albuma Run Hilda, Run.

Popolni odmerek bluza
Đogić se je popolnoma vživel v svojo vlogo glavnega pridigarja večera. V slogu pravih starost bluza je animiral občinstvo z nagovori v angleščini vsakič, ko sta mu brata Erič prepustila mikrofon. Po uvodnem razigravanju, kjer ni manjkala niti skladba Bad Proof - znova z Đogićem v glavni vlogi - so ob ritmu Tomazina zaplavali v sfere hipnotičnega bluza.

A večer improvizacije se je šele začel, ko so se jim na odru pridružile Godlerjeva, Trobčeva in Mihevčeva. To je bil tudi trenutek, ko profesorji niso več igrali, ampak zgolj "žgali". Trio spremljevalnih vokalistk je spominjal na zlate čase dekliških soulovskih triov v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja, ko so se pridruževale Julijanu ob refrenih. Vmes so predstavili svoj nedavni singel Hot Summer Days, Ed Gene in fankovsko obarvana skladba Frame Love v spremljavi pihalne sekcije.

Štirje osrednji igralci
"Hitri vlak" je nadaljeval svojo vožnjo tudi po odhodu spremljevalnih vokalistk, ko je prišel čas še za eno izmed odmevnejših skladb z zadnjega albuma Keep On Groovin'. A ne le brata Erić in Đogić, svoj krst je za mikrofonom včeraj doživel tudi Ribarič - sicer v malce drugačnih vodah, kot je bluz. Baskitarist se je vživel v vlogo prvega MC-ja večera in v slogu hiphoperskih legend odrecitiral svojo odo z jasnim sporočilom: "F*** The Police!"

Za piko na i sta se profesorjem pridružila še Leonardi in Hamo ter že dobro premraženo občinstvo zadržala za Plečnikovim obzidjem. Zadnja beseda pa je spet pripadla profesorjem, ki so skozi stopnjevanje in mojstrstvo - vsak na svojem glasbilu - pripeljali zbrane v Križankah do tega, da jih niso spustili domov po prvem odhodu z odra. In hvaležnost je bila obojestranska.

*prljav = umazan