12. Orto Festu je v slovo pomahal Zlatko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
12. Orto Festu je v slovo pomahal Zlatko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Koncert Zlatka na Orto Festu
Zlatkov sinočnji repertoar je vseboval vse njegove največje uspešnice in marsikatero znano priredbo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Koncert Zlatka na Orto Festu
Zlatko je bil tudi tokrat razigran in je med drugim tudi prevzel vlogo fotografa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Koncert Zlatka na Orto Festu
Omar se je iz obiskovalca koncerta prelevil na koncu v nastopajočega izvajalca. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Koncert Zlatka na Orto Festu
Zbrani so kljub manjšemu številu uživali v ritmih Zlatkovih skladb. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Koncert Zlatka na Orto Festu
Spremljevalna skupina je dodala koncertu poseben pečat. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Big Foot Mama
Začetek letošnjega Orto Festa in tudi drugi koncerti so privabili med 4.000 in 5.000 obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Prizor razprodanega Orto Festa pred mesecem dni, ko so ga odprli člani skupine Big Foot Mama, se sinoči ni ponovil. Hip-hopovski konec z raperjem Zlatkom je privabil le njegove največje privržence.

Edini klubski festival na naših tleh, ki je že dvanajstič prepustil svoj oder uveljavljenim in manj uveljavljenim glasbenikom iz Slovenije ter tujine, se je po začetnih rockovskih ritmih, poslovil s hip-hop 'biti'. V enem mesecu pa se je tako zvrstilo kar 27 glasbenih poslastic, končalo pa z rimami fužinskega lirika Zlatka, ki se mu je na koncu pridružil tudi pevec Omar Naber.

Zlatko je bil pred dnevi gost naše spletne klepetalnice. Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Vzdušje v klubu je bilo vse do pol enajste zvečer podobno kakšni izmed zasebnih zabav. Le nekaj hip-hop privržencev se je prosto sprehajalo po prostoru, ki je znan, da ob večjih glasbenih imenih, postane neznosno vroč in sprehodi iz ene strani do druge postanejo prava misija nemogoče. Tokrat ni bilo tako. Pa vendar se je vzdušje dvignilo takoj, ko je (po začetnih radovednih pogledih iz zaodrja) na oder prišla Zlatkova spremljevalna skupina in seveda raper sam.


Pred samim koncertom pa smo se pogovarjali z enim izmed organizatorjev festivala Andrejem Ciuho.

Koliko obiskovalcev je letos prišlo na Orto Fest? Jih je bilo več ali manj kot lani? Kaj pa pretekla leta?
Obiskovalcev je bilo nekje med štiri in pet tisoč. Število obiskovalcev je rahlo preseglo lanskoletni uspeh in lahko rečemo, da smo z izidom izredno zadovoljni. Kar nekaj koncertov je bilo razprodanih in v takšnih primerih si želimo, da bi lahko vsem obiskovalcem omogočili ogled koncerta. Festival je tudi letos presegel pričakovanja in upamo, da tako menijo tudi obiskovalci. Zelo dobro so bili obiskani tudi koncerti med tednom, kar nakazuje na veliko potrebo po takšni vrsti sprostitve po napornem delovniku in ta ni rezervirana samo na konec tedna.

Katere skupine so privabile največ ljudi?
Še vedno največ obiskovalcev pritegnejo večja imena slovenske glasbene scene. Vseeno pa je veliko zanimanje za ogled koncertov skupin, ki jih že dlje časa ni bilo videti na koncertnih odrih. Težko je posebej izpostaviti katerega, lahko pa zagotovo rečemo, da noben koncert ni bil slabo obiskan.

Letos ste povečali število tujih skupin na festivalu. Zakaj? Kakšen je bil odziv občinstva?
Tuje glasbene skupine so stalnica na Orto Festu že od samih začetkov pred dvanajstimi leti. Vsako leto se trudimo, da bi bile tuje skupine čim boljše in aktualnejše. Letos so bile bolj metalsko usmerjene, kar se je lepo pokrilo z drugimi nastopi, kjer letos ni bilo metala in so tako na svoj račun prišli tudi metalci. Odziv občinstva in komentarji po medijih so bili dobri, saj gre za zelo kakovostne skupine.

Začeli ste ga z dobrim starim rockom, končujete s hip-hopom. Ali se Orto Fest sploh še ozira na zvrsti?
Orto Fest je vedno temeljil predvsem na dobrem glasbenem programu, ki ponuja vsako leto nekaj svežih glasbenih poslastic ter preverjene stare glasbene mačke. Glavna odločitev pri izbiri je vedno kakovost in aktualnost. Seveda pa igra pomembno vlogo tudi to, kdaj je skupina nazadnje nastopala v Ortu in kaj so v tistem času novega naredili.

Kaj je ključno pri odločitvah, koga boste povabili?
Radi povabimo zasedbe, ki jih že nekaj časa nismo gostili in ki so bile v tem obdobju izredno kreativne ali pa so znova oživele, da lahko predstavimo njihovo novo svežino.

Glede na to, da ste edini klub pri nas, ki organizira tovrstni festival, me zanima, kaj bi vi odgovorili vsem tistim glasbenikom, ki trdijo, da je težava naše klubske scene v lastnikih klubov, ki nimajo posluha za avtorsko glasbo?
Najpomembnejši so obiskovalci. Če ima klub dobro klientelo s posluhom za avtorsko glasbo potem bo ta izredno živahna. Naši obiskovalci jo imajo.

Smo klub z zelo omejenim prostorom, a vseeno poskušamo na naš majhen oder postaviti največja imena slovenske glasbene scene, najbolj perspektivne nove skupine in pa zanimive tuje skupine. Gostili smo že marsikatero uveljavljeno tujo skupino, ki že dolgo ni igrala na tako majhnem odru, pa je bila po koncertu navdušena nad energijo, ki se je oblikovala med njimi in obiskovalci. Upamo, da bomo lahko z našim poslanstvom nadaljevali tudi v prihodnje. Dober odziv obiskovalcev in medijev na festival sta zagotovo super motivator za nadaljnje delo.

Kako sami gledate na klubsko sceno pri nas?
Trend obiskovanja klubskih koncertov je od lanskega leta znova malo v porastu. Po uvedbi kadilskega zakona je kazalo, da bo klubska scena zamrla, a je očitno želja po obiskovanju dobrih koncertov vseeno dovolj močno prisotna.

13. Orto Fest je sicer še leto dni oddaljen, pa vendar, ali že nastajajo zamisli za nov mesec klubsko-festivalnega praznika?
Po Orto Festu normalno nadaljujemo s koncerti in programom. Naš majski program se ne razlikuje prav veliko od samega Orto Festa. Začeli pa smo seveda že z zbiranjem ponudb za 13. Orto Fest. Tako da skupine, promotorji, organizatorji koncertov, naš mail je info@orto-bar.com. Na plan s predlogi!

Spodaj si lahko ogledate še nekaj utrinkov s sinočnjega koncerta raperja Zlatka.