Hladno pivo so prvi koncert odigrali v 'Titovem' Kumrovcu leta 1988 in se odtlej niso ustavili. Foto: Uroš Mikelj
Hladno pivo so prvi koncert odigrali v 'Titovem' Kumrovcu leta 1988 in se odtlej niso ustavili. Foto: Uroš Mikelj
Hladno pivo
Prvi gost večera, 'the man in white', na električnem violončelu. Foto: Uroš Mikelj

Hrvaški punkrock veterani Hladno pivo so v Kinu Šiška dokazali, da kljub skoraj dve desetletji trajajoči karieri njihova biološka ura, o kateri pojejo v eni svojih zbadljivih pesmi ("J***m i tebe i tvoj biološki sat!"), še ni odtiktakala. In čeprav je "težko ful biti kul", kot ugotavljajo v drugi, jim to kar dobro uspeva.

Po ogledu njihovega zadnjega koncerta v Ljubljani pred dvema letoma v Križankah, ki je na nas pustil precej mlačen vtis, smo se na tokratni koncert odpravili brez velikih pričakovanj. A so bila daleč presežena. Zasedba je vzdušje na vrhuncu držala od prvih taktov do konca drugega dodatka, ki je sledil debeli dve uri pozneje in ga je občinstvo zahtevalo z bučnim teptanjem po tleh Katedrale in vzkliki "Hočemo še!".

Frotman zasedbe Mile je poskočne pesmi, ki so kljub lahkotnim melodijam kot puščice ostre kritike hrvaške družbe (na primer Carstvo pasea: "Kad ti muž ne paše uz ruž kad ti sin ne paše uz kamin ...") v svojem slogu povezoval z duhovitimi vložki.

Izkazal se je tudi kot odličen interpret "narodnjakov" v pesmi, posvečeni "zagrebškim mafijcem", ki poslušajo Halida Bešlića in podobne. Spet druga duhovita pesem Hladnega piva raziskuje, kako se nekdo odloči postati obritoglavec. Pri tej se je zasedbi na odru pridružil prvi gost večera - "the man in white" na električnem violončelu -, ki je (hote?) spominjal na balkanskega zvezdnika Gorana Bregovića. Drugi gost večera je bil orgličar Krešo.

Slavonija je postala Slovenija
Pred pesmijo Zimmer frei (besedilo gre "Kad jednoga dana turizam procvjeta i navale švabe u rekordnom broju cijela će zemlja samo od ljeta živjeti kao bubreg u loju") je Mile zbrane pozval, naj kljub vsem sporom med državama le pridejo poleti na Hrvaško, saj je turizem edini recept za izhod njihove države iz krize. Slovenija pa je v pesmi kot prizorišče za "golfigrišče" nadomestila Slavonijo.

Na koncertnem repertoarju punkrock veteranov niso manjkale uspešnice, kot sta starejša Pjevajte nešto ljubavno, novejša Nije sve tako sivo in, seveda, "klasika" Für immer punk. Pogrešali smo morda še kakšno starejšo "ponarodelo" pesem, kot so Zakaj se tak oblačiš, Buba švabe, Sarma, Marginalci, Princeza ... Mogoče jih bodo slišali obiskovalci katerega od koncertov Hladnega piva, ki se bodo na slovenskih tleh zvrstili v bližnji prihodnosti v Kočevju, Mariboru in na Bizeljskem.