Kreslina letos ne bo na festivalu Schengenfest. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kreslina letos ne bo na festivalu Schengenfest. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vlado Kreslin
Kreslin je na festivalu Schengenfest zadnjič nastopil lani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Muff
Prvi, ki so se javno oglasili glede neplačanih obveznosti organizatorjev festivala, so bili Muff. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
false
Na obisk festivala je lansko leto precej vplival tudi dež. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Kreslin bi moral skupaj z Malimi bogovi na oder Schengenfesta ponovno stopiti v petek, ko so med nastopajočimi na glavnem odru napovedani še Magnifico, Niet, Zablujena generacija, Rock Deffect, Sell Out in Soul Duality.

"Na tem festivalu sem v isti zasedbi nastopil tudi lani in dogovorjeno plačilo prejel z enoletno zamudo (minuli četrtek), za kar je bilo vloženih veliko naporov, posredovanj in potrpežljivosti kot tudi stroškov. V izogib ponovitvi podobne situacije je bil z organizatorjem sklenjen dogovor, ki pa ga ta ponovno krši," je zapisal Kreslin v uradni izjavi za javnost, ki jo je objavil na družbenem omrežju Facebook.

Oboževalcem se je ob tem opravičil in dodal, da se s skupino zavedajo pomena festivala, kot je Schengenfest za slovensko glasbeno sceno. "Zato smo se ves čas resnično trudili pomagati organizatorjem pri izvedbi tako lanskega kot letošnjega festivala. Žal smo bili očitno preveč naivni," je še zapisal Kreslin.

Kantavtor je na zadnje nastopil na festivalu lani. Prvič pa leta 2011, ko je svoj nastop nadgradil z glasovi ženskega pevskega zbora Lan. "Obžalujemo odločitev Vlada Kreslina, na katero žal nismo mogli vplivati. Radi bi poudarili, da gre v primeru Schengenfesta za velik organizacijski in finančni zalogaj. Pri izvedbi tako velike prireditve lahko pridi tudi do številnih zapletov in tudi zamud pri transakcijah. Do Kreslina smo za lanski nastop poravnali vse obveznosti. Kljub neprijetni situaciji smo ga letos ponovno povabili na festival in tako poskušali izkazati spoštovanje do izvajalca," so za MMC sporočili organizatorji festivala.

Za letošnji nastop je bilo po besedah organizatorja dogovorjeno, da se honorar izplača do ponedeljka, 27. julija. "Zaradi prevelikih finančnih transakcij smo prosili, če lahko obveznosti poravnamo do petka 30. julija, v kar Vlado Kreslin ni privolil in tako odpovedal nastop," so še pojasnili organizatorji.

Dve plati zgodbe
Po odzivu festivala Schengenfest je Kreslinova menedžerka za MMC pojasnila, da je organizatorjem v torek, 28. julija, ob 8.02 zjutraj poslala sms, da plačilo ni realizirano in da bodo morali od pogodbe odstopiti. "Na sms nobeden od obeh prejemnikov, direktorjev Schengenfesta, ni odreagiral, kot tudi ne na elektronsko sporočilo, ki je bilo prav tako poslano obema v poznopopoldanskih urah istega dne. Edina reakcija je bila - kar smo izvedeli od drugih nastopajočih - da so druge nastopajoče še istega dne ponoči obvestili o spremembi urnika tonskih vaj ter nastopov, kjer Vlada Kreslina z Malimi bogovi ni bilo," je za MMC pojasnila Eva Strmljan Kreslin.

Tako po njenih besedah Kreslinu in Malim bogovom nihče ni ponudil odloga oz. jih prosili, ali lahko poravnajo honorar štiri dni pozneje. "Če bi, bi na to verjetno pristali, saj nam resnično ni v interesu, da Kreslin ne nastopi na festivalu, ki oglašuje njegov nastop," je še dodala Strmljan Kreslinova.

Finančne težave zaradi slabega lanskega leta
A Kreslin ni prvi izvajalec, ki je lani nastopil na festivalu in se oglasil glede neplačevanja. Že aprila so se oglasili na družabnih omrežjih člani skupine Muff. Organizatorja Darjan Moravec in Jernej Zajc sta v nedavnem intervjuju za MMC dejala, da sta dolg do lanskih izvajalcev poplačala. In še enkrat ponovila, kako močan dejavnik je bil dež, ki je namočil prizorišče lani, pri sestavi končne bilance.

Prvo dejanje festivala se bo sicer začelo že nocoj, ko bodo na glavni oder stopili DreamOn, Black Diamond, Eclipse of Time, Noctiferia, Elvis Jakson in tribute zasedba Stahlzeit.