Glasba
magnifico
Magnifico je s stožiškim koncertom še enkrat dokazal, da sodi med največje slovenske glasbene ustvarjalce. Foto: BoBo
magnifico
Odlično vzdušje je vladalo tudi med člani benda, kar je še dodatno pripomoglo k nepozabnemu spektaklu. Foto: BoBo
magnifico
Obiskovalci so peli in plesali od začetka do konca dve uri trajajočega božičnega koncerta. Foto: MMC
magnifico
Dogajanje na odru je bilo mogoče spremljati tudi preko dveh velikih ekranov. Foto: MMC
Repertoar:
 
- Samo malo
- Mešaj
- Kuku Lele
- iThink
- Pismo kumu (Rambo, Rambo)
- Hir Aj Kam Hir Aj Go
- Zum Zum
- Ubiću te
- Ljubljana – Portorož
- So Lonely
- Cici Mici
- Tivoli
- 24000 poljubov
- Gdo je čefur
- Gospod, težko sem ponižen
- Revolution Is My Solution
- Silvia
- In ko enkrat bom umrl
- Samo ljubezen
- Halo, gospodična
- Pastirče mlado
- The Land of Champions
- Pukni zoro
- Evo me narode
- Ti si moja ljubezen

Dodaj v

Magnificov veliki božični spektakel: Amen, aleluja in hvala lepa

Največji samostojni koncert legendarnega glasbenika
26. december 2017 ob 07:53
Ljubljana - MMC RTV SLO

Balkanski šarlatan, žanrski kameleon in večni zabavljač Robert Pešut - Magnifico je z letošnjim božičnim koncertom presegel samega sebe in poskrbel za nepozabno glasbeno doživetje.

Magnificovi božični koncerti postajajo nepogrešljiv del praznične ponudbe prestolnice – pretekle tri božiče je karizmatični glasbenik v okviru Kurzschlussa množico zabaval na Gospodarskem razstavišču, še pred tem pa je na 25. december med drugim nastopal v Cvetličarni in dvorani Tivoli.

Magnifico sicer trdi, da ne mara stalnosti in predvidljivosti in da so božični koncerti v tradicijo prerasli slučajno. Morda se je ravno zato odločil, da bo letos stopil korak dlje in postavil nov mejnik v svoji bogati umetniški karieri. Sinočnji nastop je namreč predstavljal veliko več kot še enega v seriji božičnih koncertov – spektakel v ljubljanskih Stožicah lahko označimo za najbolj ambiciozen samostojni koncert v Magnificovi 24-letni karieri.

Glede na to, kako hitro so pošle vstopnice – organizatorji so celo nekoliko spremenili postavitev odra, da so lahko v prodajo spustili še nekaj dodatnih vstopnic –, in kako pisana je bila zbrana množica obiskovalcev, je Magnifico še enkrat več dokazal, da je eden največjih slovenskih pop rock glasbenikov vseh časov.

Božična pridiga
Magnifico, ki je poleg kakovostne glasbe poznan tudi po svojevrstni zunanji podobi in edinstvenem slogu oblačenja, je pred nabitimi Stožicami stopil od glave do pet odet v belo barvo. Na odru ga je spremljala ustaljena zasedba – Schatz! na bobnih, Luka Ipavec s trobento, saksofonist Matej Kužel, violinist Matija Krečič, kitarist Matej Mršnik in Jan Gregorka na bas kitari.

Navdušeno množico je Magnifico skupaj z bendom popeljal skozi vse faze svoje razgibane umetniške kariere, ki jo je pred kratkim kronal z albumom Komplet II. Po prvem paketu uspešnic, ki se je začel s pesmijo Samo malo, se je Magnifico odločil, da je pred nadaljevanjem čas za krajši premor. "Nisem duhovnik, a sem duhovno bogat človek – zato dovolite, da z vami speljem eno mašo. Rekel bom verz, vi pa na koncu recite amen," je nagovoril oboževalce in jim nato želel zdravje in srečo (amen), ljubezen in sladko vince (amen) ter dovolj denarja in časa za vse (amen).

"Predvsem pa vam želim, da nas lahko, bratje in sestre, za trenutek boli k**** za vse," je svojo mašo zaključil balkanski šarlatan in nastop nadaljeval v svojih značilnih balkan-disko ritmih, ki so poskrbeli, da so zbrani množici dokončno popustile vse zavore. Staro in mlado je naslednjih nekaj minut pelo in plesalo ob pesmih Kuku Lele, iThink, Pismo kumu, Hir Aj Kam Hir Aj Go, Zum Zum in Ubiću te.

Od balad in popevk do disko uspešnic
Sledila je umiritev tempa in Magnifico je občinstvu postregel s pesmimi, kot so Ljubljana – Portorož, So Lonely, Cici Mici in Tivoli, ki so jih popestrili solistični vložki violinista Matije Krečiča in saksofonista Mateja Kužla. Za tem so na svoj račun prišli ljubitelji zgodnejših uspešnic, ki so Magnifica v devetdesetih letih prejšnjega stoletja uveljavile na slovenski mainstream glasbeni sceni. Magnifico iz repertoarja ni izpustil niti svoje nesojene evrovizijske popevke Silvije kot tudi ne pesmi Samo ljubezen, s katero je na evrovizijski oder popeljal Sestre.

Šiškar belokranjsko-srbskih korenin je koncert začinil z zanj značilnimi humornimi vložki. V enem od premorov med pesmimi je občinstvu zaupal, da v svojem vsakdanjem življenju ne hodi ven in da nima ne fetišev ne hobijev. "Ma nič ne delam v resnici. Imam samo en hobi, reče se mu statistika – to me zabava," je dejal in nato statistično obdelal 12.000-glavo množico obiskovalcev. "Med moškimi je osem odstotkov homoseksualcev, kar pomeni, da vas je danes tukaj kar nekaj – srečen božič, pederčki! Ni se treba javljati, nima veze, si, kar si," je dejal in na podoben način vesele praznike zaželel še lezbijkam, ki jih je po njegovih navedbah 12 odstotkov, uživalcem lahkih opojnih substanc – "mi se ne bomo pozdravljali med sabo, ker se poznamo" – in alkoholikom.

Čik pavza in veliki finale
Po slabi uri in pol igranja, ko so izzveneli še zadnji akordi pesmi Halo, gospodična, se je Magnifico poslovil in zapustil oder, čeprav je bilo vsem v dvorani jasno, da zabave še zdaleč ni konec. Po petih minutah skandiranja množice se je glasbena zasedba vrnila na oder. Magnifico je občinstvu v šali pojasnil, da je šel samo na en čik in se preobleči – beli suknjič je namreč zamenjal za bleščeče rdečega –, nato pa se mu je ob uvodnih taktih pesmi Pastirče mlado na odru pridružil oktet bratov Kavs, ki je gromko zadonel po dvorani. Oktet je podkrepil tudi pesmi Zeleni Jure, Land of Champions in Pukni Zoro, nato pa se je Magnifico poslovil še drugič – in se tudi ponovno vrnil ter nenasitni množici obiskovalcev odpel še zadnji dve pesmi večera – Evo me narode in Ti si moja ljubezen.

Dvourni koncert je legendarni glasbenik sklenil z besedami: "Amen, aleluja in hvala lepa", ter ob tem izrazil željo, da se bo takšen dogodek ponovil še kdaj. Glede na vzdušje, ki je vladalo v Stožicah, lahko z gotovostjo trdimo, da si tega želi tudi večina obiskovalcev sinočnjega velikega božičnega koncerta.

Miha Zavrtanik, Foto: Borut Živulovič, BoBo
magnifico
magnifico
magnifico
magnifico
magnifico
magnifico
magnifico
magnifico
Prijavi napako
Komentarji
Borox
# 26.12.2017 ob 08:32
@ DLeagueStar

nimaš prav. Na koncertu Nick Cave-a je bil zvok v isti dvorani briljanten. To ti lahko potrdi 7-8 tisoč ljudi, ki so bili tam. Torej ni problem v dvorani, temveč v ozvočevalcih. Eni znajo, drugi pa očitno ne. Na žalost nisem bil včeraj tam, da bi dal oceno. Ti pa še enkrat zagotovim, da je bil na CAve-u eden najboljši soundov ever.
presenečen
# 26.12.2017 ob 11:03
veliki božični spektakel: Amen, aleluja in hvala lepa

Mislim da bi se lahko Svete besede bolj spoštljivo in ponižno rabile v javnosti, kot tudi zasebno.

Aleluja - hebrejsko hvalite Gospoda

Ámen (hebrejsko tako bodi) je beseda, ki izraža sprejetje ali priznanje trdnosti in zanesljivosti navodila, grožnje ali prekletstva. Hebrejsko "res je, resnično, prav tako je, ali naj bo tako"

"Nisem duhovnik, a sem duhovno bogat človek – zato dovolite, da z vami speljem eno mašo. Rekel bom verz, vi pa na koncu recite amen," je nagovoril oboževalce in jim nato želel zdravje in srečo (amen), ljubezen in sladko vince (amen) ter dovolj denarja in časa za vse (amen).

"Predvsem pa vam želim, da nas lahko, bratje in sestre, za trenutek boli k**** za vse," je svojo mašo zaključil balkanski šarlatan


Robert, osebno si me užalil. Tega si ne upaš narediti kakšni drugi veroizpovedi, ki je prisotna v Sloveniji.
ajvard
# 26.12.2017 ob 11:24
v normalnih evropskih prestolnicah, je na božični večer in na božič na voljo kak vrhunski filharmonični koncert, zborovsko petje in podobno.

pri nas pa na sveti večer Lepa Brena, na božič pa Magnifico.

to pove veliko o stanju duha v prestolnici. tudi pogled na nepravilno ali sploh ne izobešene zastave na današnji državni praznik, me navdaja z grenkobo.
guverner
# 26.12.2017 ob 10:19
Čisti Balkan!

https://www.youtube.com/watch?v=_1Y4HeDt
aSQ
Bivši uporabnik
# 26.12.2017 ob 15:20
Samo genialc lahko ustvari tako izvirno besedilo kot je "i love you, i want you, i need you" .
Še televizije več ne gledam zaradi njega, kaj šele da bi hodu na njegove koncerte. Katastrofa od muske in skrbi me za narod, ki se navdušuje nad tako patetiko.
BACK
# 26.12.2017 ob 10:25
No...meni ni pa ni bilo OK ..:/..na niti enem komadu mi ni dvignilo kocine ..:/ .. ritem sekcija v podnu, kot neka ritem mašina, brez občutka :/ ..Razočaran.
galoper
# 27.12.2017 ob 13:07
Še VW vozilom sem se odpovedal, ko sem opazil sliko tega človeka kot reklamo za vozila VW.
Highland
# 27.12.2017 ob 11:09
Magnifico....?! Zeeeeh...
presenečen
# 26.12.2017 ob 11:34
Robert, ni vse Ljubezen, tudi evforija in patetična sentimentalnost nista Ljubezen..

"Amen Aleluja in vesel Božič"?? Je res treba vse onečastit?

Repertoar:

- Mešaj
- Kuku Lele
- iThink
- Pismo kumu (Rambo, Rambo)
- Hir Aj Kam Hir Aj Go
- Zum Zum
- Ubiću te
- Ljubljana – Portorož
- So Lonely
- Cici Mici
- 24000 poljubov
- Gdo je čefur
- Gospod, težko sem ponižen
- Revolution Is My Solution
- Samo ljubezen
- The Land of Champions
- Pukni zoro
- Evo me narode
- Ti si moja ljubezen
malikaliber
# 26.12.2017 ob 08:32
Cici mici:-)
galoper
# 27.12.2017 ob 12:51
Je vrtel posnetke ali so se glasbeniki idealno vskladili s pevcem?
samogledam
# 28.12.2017 ob 07:00
mene samo zanima koliko od teh tisočev poskakujočih gradi domovino s svojim delom in odhodom na volišče ? ali še kar poskakujejo na tuj račun ?
chelsea boy
# 26.12.2017 ob 12:20
Amen aleluja, hvala za vse €€€
BACK
# 26.12.2017 ob 10:33
Aja, pa v lučkah, ki so jih imeli na odru za glasbeniki, je lep Mercedezev znak :P
BACK
# 26.12.2017 ob 15:20
@hepiman
Se en, ki mu je "biti na koncertu magnifika' statusni simbol, ni vazn a je al niblo kvalitetno...bend je dobr tojk,kukr je dobr negov najšibkejši člen. Amen ;)
Robiland
# 26.12.2017 ob 09:24
Bela Krajina je zakon!
NLB je moj
# 26.12.2017 ob 08:35
Odličen koncert in kot vedno Magnifico zna narediti žur.

In ko enkrat bom umrl
in ti boš daleč proč
ne mi sveč prižigat
spomni se na božično noč.
amfora
# 27.12.2017 ob 15:34
Zakaj legenda? Legende so mrtve, on pa je tukaj, zelo živ.
alcatraz
# 26.12.2017 ob 17:30
bom definiral še termin 'razprodano'.
To pomeni, da si ti PRODAL karto, ne da si jo ponujal kot nagrado za šoping nad tolkintolk soldov.
alcatraz
# 26.12.2017 ob 17:28
Definiraj zastonj karto, ane.

Ok, bom definiral zastonj karto.
Moja je takrat, ko je bil koncert na podrtiji, nakupovala v DM. Zdaj se ne spomnim čist točno, ali si kupil nad 5000 sit ali nad 10000 sit v tisti štacuni, in si dobil zastojn karto. Tako sva midva do svoje prišla - v šopingu v DM.
alcatraz
# 26.12.2017 ob 18:57
Seveda je pa tvoja za nakup v DM za 5 al 10 jurjev tolarjev dobila karto za Siddhartin koncert na stoženskem stadionu junija 2011, sedem let po uvedbi evra v Sloveniji.

preberi še enkrat. lepo. počasi.
govorim o podrtiji. kdaj je to bilo, pa guglaj.
Kekec99
# 26.12.2017 ob 08:07
Magnifico je en in edini, mojster za zabavo ter dobro voljo.
infostriker
# 26.12.2017 ob 08:00
Magnificov na nek način podira stereotipe, to mi je všeč.
hepimen
# 26.12.2017 ob 13:16
Res je - nafilala. Z zastonj kartami. Ne pa razprodala.

Definiraj zastonj karto, ane.
Lupo
# 26.12.2017 ob 13:07
Kdaj bi oblasti prepovedale izvajanje komada "Ubiću te" ?

Če bi v besedilu "mala moja" zamenjali z "mali moj" !
hepimen
# 26.12.2017 ob 11:23
Edini poleg bfm, lol... Siddharta je nafilala stadion.
Acinho
# 26.12.2017 ob 09:50
Magnifico je res pravi mojster in zal mi je da nisem bil na tem koncertu, verjetno je bilo noro.

Njegovo najnovejse delo pa je glasba za serijo Sence nad Balkanom v reziji Dragana Bjelogrlica, ki na slovenske tv ekrane prihaja 7.1. Po filmski glasbi za Montevideo je znova izdal izjemno glasbo ki se bo poslusala in poslusala.
amfora
# 27.12.2017 ob 15:38
back ; ni mi dvignilo KOCIN ( slovenščina ima rodilnik v zanikanem stavku);
Tudi Robert Pešut uporablja slovensko slovnico. Hvala Bogu.
Ples
# 27.12.2017 ob 01:15
Magnifico je definitivno v vrhu slovenske pop kulture. In ne le na glasbenem področju, širše.
Mene izjemno veseli, da to svojo pozitivno bit izraža tako lahkotno, ležerno in nonšalantno, iskreno in duhovito, pa hkrati zelo resno in vztrajno ... da s tem vsem skupaj privlači množice - meni je to fascinantno in hvaležno ploskam njemu in okoliščinam/usodi, da živi in ustvarja na teh naših koordinatah.
zzob
# 26.12.2017 ob 10:01
Njegovi koncerti so res enkratni.
hepimen
# 27.12.2017 ob 07:38
Ti še enkrat preberi, govorim o Stožicah. Ker je tudi sicer govora o Stožicah, ne pa o slovenskih stadionih.
hepimen
# 26.12.2017 ob 18:55
Seveda je pa tvoja za nakup v DM za 5 al 10 jurjev tolarjev dobila karto za Siddhartin koncert na stoženskem stadionu junija 2011, sedem let po uvedbi evra v Sloveniji.
alcatraz
# 26.12.2017 ob 17:23
Še televizije več ne gledam zaradi njega, kaj šele da bi hodu na njegove koncerte. Katastrofa od muske in skrbi me za narod, ki se navdušuje nad tako patetiko.

it takes one to see one.
kar se pa naroda tiče, če se bo intoleranca izkoreninila, bo ok, če ne, pa klinc gleda tak narod. je vseeno, če ga ni.
BAČO
# 26.12.2017 ob 12:28
@presenečen

Tako kot je napisal predhodnik samo zelo inteligentne osebe se delajo norca tudi na svoj račun.Nobenega ni užalil in tudi Nesterovića in Jankovića ni. Vse je to bilo samo zabava in kdo to ne razume boljše, da ni prišel na koncert!
NLB je moj
# 26.12.2017 ob 08:34
@malikaliber..... ne bih ja, ne bih ja
hepimen
# 26.12.2017 ob 13:18
No...meni ni pa ni bilo OK ..:/..na niti enem komadu mi ni dvignilo kocine ..:/ .. ritem sekcija v podnu, kot neka ritem mašina, brez občutka :/ ..Razočaran.

Morda se pa kocine niso dvignile, ker si imel dolge rokave...

Ritem sekcija v podnu, lol. John Bonham, si to ti?
DLeagueStar
# 26.12.2017 ob 08:23
Mega koncert. Magnifico je z naskokom najboljši glasbenik pri nas. Lahko bi špilal še 5 ur pa ne bi bilo nič narobe, ker sta tisti 2 uri zleteli mimo.

Ne morem pa mimo tega ozvočenja v Stožicah. Še katastrofa ni dovolj slikovita beseda za kaj takega. Magnificovem bandu, ki so res izvrstni taka dvorana dela močno krivico.

Kako so pri Sadar/Vuga zreklamirali to dvorano kot primerno za šport in koncerte mi ni jasno. Že vsakemu laiku je jasno, da tak strop ne more lepo sprejeti muzike. Bas boben kar vibrira vse tiste stebre, trobenta pa ob večji jakosti odmeva tja in nazaj po vsej dvorani. Za nameček pa še ogromni odprti prostori nad zgornjimi tribunami, kjer se zvok zgublja in luči svetijo iz hodnika...

Od začetnih katastrof v Stožicah so obljubljali, da bojo sčasoma te stvari odpravili ampak več kot očitno se tega niti niso posebej lotili in zaradi gradbenih omejitev tudi ne bodo mogli. Naslednji Magnifico koncert bi bil lahko tudi nekje na prostem konec pomladi ali pa začetek jeseni, ko je še toplo.

Njegova muzika enostavno razgiba ljudi in do konca koncerta so tudi najbolj statični v dvorani začeli poplesavat.
Debely
# 26.12.2017 ob 14:26
Še nekaj stvari.

Za posnetek koncerta ne bo poskrbela Nacionalka, ampak konkurenca z Kranjčeve. Če ima Magnifico kaj v glavi, bo DVD/BR kmalu na voljo v trgovinah, najkasneje marca 2018. Kuj železo dokler je vroče.

Razlika je med izrazom RAZPRODATI dvorano/stadion in NAPOLNITI dvorano/stadion.
Tukaj se nehajte usajati!

Magnifico je prodal cca 9000 kart, ostalo je bilo pošenkano. Tistih 2000 kart, ki so bile šenkane, bi Magnifico še z lahkoto prodal, saj so bile karte, ki so bile v prodaji, razprodane že pred cca 2 tedni. Lahko bi tukaj še razpredal na dolgo in široko, vendar ne bom.
steva cenejac
# 26.12.2017 ob 10:06
Ker me je nekdo izbrisal - včerajšnja izvedba Pastirče mlado je mogoče najboljša izvedba, ki sem jo kadarkoli slišal v življenju. Od kateregakoli izvajalca, pa jih nisem malo slišal v življenju.

In zvok je tam, kjer sem bil (vrh spodnjih tribun, levo od odra), bil izvrsten.
Enostavno
# 26.12.2017 ob 09:50
Dober žur je naredil.Še zmeraj z ženo komentirava koncert.Magnifico je že zdaj legenda.
QUENDI
# 26.12.2017 ob 09:47
......sam da so igre, če so pa s kruhom, pa toliko bolje.......oblast je lahko nekaj časa pomirjena......od glasbe ostaja le šum........
Debely
# 26.12.2017 ob 14:18
Jamranje glede zvoka v Stožicah je že nesramno dolgočasno. Zvok v Stožicah je že nekaj časa OK. Eni bodo pač sikali do onemoglosti. Me prav zanima kdo vas plačuje za jamranje.
sLoVaN
# 26.12.2017 ob 12:15
Prvič: za slovenske razmere velik in uspešen koncert, kapo dol, ni jih veliko s toliko jajci, da gredo delat koncert v Stožice
Drugič: osebno sem pristaš manjših odrov, poletnih travniških scen, je bolj intimno, si bolj deležen energije. Stožice pač nudijo omejeno akustiko, tete en sedež za tabo, ki so jamrale vsakič, ko smo vstali in se pozibaval(no, po pol koncerta gor na balkon, je bilo blizu do WC in pijače, plesali smo, zvok ok, slika bolj tako...) Se mi zdi, da je včeraj lahko vsak našel, kar je iskal, gledališko sceno na sedežih, pozibavanje in ples po vseh hodnikih in stopniščih in pa parter z najvišjo stopnjo veseljaštva.. Le zvok je bil res bolj ubog...
Tretjič: Magnifico je morda peder, morda čefur, v vsakem primeru pa car !
alcatraz
# 26.12.2017 ob 12:09
Edini poleg bfm, lol... Siddharta je nafilala stadion.

Res je - nafilala. Z zastonj kartami. Ne pa razprodala.
hepimen
# 26.12.2017 ob 18:53
To pomeni, da si ti PRODAL karto, ne da si jo ponujal kot nagrado za šoping nad tolkintolk soldov.

Se pravi, da pri Magnificu ni bilo zastonj kart, ampak je Magnifico osebno prodal vse karte. VW in POP TV zagotovo nista nikomur šenkala nobene, tako kot jih je po tvojih podatkih recimo šenkal DM, ki seveda ni dal nič zanje, da jih je potem uporabil, da je imel v svojih trgovinah več prometa.

Je kar težka matematika, a.
hepimen
# 26.12.2017 ob 18:50
Se en, ki mu je "biti na koncertu magnifika' statusni simbol, ni vazn a je al niblo kvalitetno...bend je dobr tojk,kukr je dobr negov najšibkejši člen. Amen ;)

Morda pa ti ne razumeš, da se včeraj ni igral jazz. Pri takem štancanju, kot je Magnificova glasba, ni prostora za improviziranje v ritem sekciji, ampak mora biti ritem mašina.

Zagotovo se za tvojim nickom skriva kak privat profesor bobna...
smojka
# 26.12.2017 ob 12:23
Car.
BAČO
# 26.12.2017 ob 11:13
@presenečen

Tudi beseda balkanski šarlatan je žaljiva, tako,da tu ni kaj za dodati!!
Gastrbajtr
# 26.12.2017 ob 11:03
Bil dvakrat na njegovem koncertu v Križankah. Vredno vsakega centa!
GUESS
# 26.12.2017 ob 08:48
Magnifico je legenda in res en od boljših zabavljačev pri nas, zato me izredno presenečajo minusi, ki so jih prejeli prvi štirje komentatorji.
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
19
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo