N'Toko je svojo promocijsko turnejo po Japonski začel v soboto. Foto: MMC RTV SLO
N'Toko je svojo promocijsko turnejo po Japonski začel v soboto. Foto: MMC RTV SLO
N'Toko
Kot je povedal v pogovoru za MMC, si od turneje ne obeta veliko, razen novih izkušenj. Foto: MMC RTV SLO
Parada Ljubezni
Njegova plošča Parada Ljubezni je bila razglašena za najboljšo hiphopersko stvaritev na domačih tleh preteklega leta. Foto: MMC RTV SLO

Parada ljubezni – zadnji album besednega hitropotezneža Mihe Blažiča, bolj znanega pod vzdevkom N'Toko, je naletel na številne pozitivne odzive tako kritikov kot občinstva, a bo zdaj za nekaj časa postavljen na stranski tir. Raper bo namreč vse svoje moči usmeril v predstavljanje albuma Ex Shanti/Future Shanti, ki je sicer predhodnik albuma, na katerem se nahajajo številni hiphoperski presežki preteklega leta, kot je na primer Zig Zig.

"Ker je moj album Ex Shanti/Future Shanti že nekaj časa zunaj na Japonskem, je bilo v interesu založbe, da se vrnem čim prej," je za MMC povedal N'Toko. Zaradi številnih obveznosti, ki jih je raper imel s slovenskim albumom, je namreč promocijo po Japonskem preložil na "čas, ko se obveznosti doma malo sprostijo". "Zdaj se mi je zdel primeren čas, da spet usmerim pozornost na Japonsko," je še dodal N'Toko.

Turnejo je organiziral njegov založnik iz Call and Response Records. "Verjetno je izbral večja mesta, kjer ima založba stike in kjer je bilo mogoče dobiti ugodne termine," je pojasnil dolenjski raper in dodal: "Gre za turnejo po manjših klubih, podobno, kot sem jo imel v Sloveniji."

Znova v deželi vzhajajočega sonca
Raper je namreč pred letom in pol že dni spakiral svoje kovčke in skupaj s soprogo odpotoval v Tokio, kjer je predvsem spoznaval novo kulturo, ekspirimentiral in dobil moč za nov zagon. Zdaj pa se je vrnil v deželo vzhajajočega sonca z drugačnimi nameni. "Obetam si predvsem zanimivo izkušnjo, saj bom tokrat prvič potoval še po drugih mestih po Japonskem, ki se precej razlikujejo od Tokia. Prepričan sem da me čakajo novi kulturni šoki," je razkril za MMC in dodal, da poleg tega ne pričakujem veliko, saj se teh turnej loteva predvsem zaradi svoje lastne radovednosti.

"Predvsem bom igral pesmi iz albuma Ex Shanti/Future Shanti, zato sem tudi prišel, seveda bom pa dodal še kakšnega v slovenščini iz Parade Ljubezni," je poudaril N'Toko.

Tretja plošča požela največji uspeh do zdaj
Parada Ljubezni je tako njegov zadnji raperski album, ki je bil po petletnem premoru posnet v slovenščini. Izdal jo je v začetku novembra. Večkratni in do danes nepremagani državni prvak v freestylu in battlu je leta 2003 objavil prvenec Cesarjeva nova podoba. Leta 2005 mu je sledil Dobrodelni koncert ob koncu sveta. Po njem je N'toko veliko nastopal, deloval v skupini Moveknowledgement, s katero je pred desetletjem začel, muziciral v najrazličnejših kombinacijah in v samozaložbi objavljal eksperimentalne albume.

Odziv občinstva doma nad tretjim albumom v slovenščini je raperja popolnoma presenetil. "Že od prvega albuma dalje imam sicer 'fajn' publiko in nimam se za kaj pritoževati, ampak to so bili predvsem ljudje iz enega ožjega glasbenega kroga. Nisem mogel predvideti, da bo zanimanje za Parado Ljubezni seglo tako široko, saj nisem nič bistvenega spremenil v svojem pristopu. Očitno se je oskladilo več faktorjev in imel sem srečo," je bil skromen v pogovoru N'Toko.