Skladatelj, aranžer, producent in multiinštrumentalist obžaluje odločitev Eve Černe, pravi, da je zmagala zasluženo. Foto: Aleksander Remec
Skladatelj, aranžer, producent in multiinštrumentalist obžaluje odločitev Eve Černe, pravi, da je zmagala zasluženo. Foto: Aleksander Remec

Kot smo pisali včeraj, se je pevka nagradi odpovedala zaradi očitkov, da je bil glasbeni motiv skladbe že predhodno objavljen. Čeprav ni avtorica glasbe, kot prijaviteljica pravno odgovarja za celotno skladbo. To je bila, kot je poudarila, njena osebna odločitev.

Golob pravi, da ima skladba, uporabljena ob promociji Windows 8 drugega izvajalca, drugačno besedilo in aranžma. Dodal je, da sta skladbi enaki le v enem segmentu dela melodije oziroma refrena: "Moja druga avtorska skladba, ki je bila uporabljena ob promociji programske opreme, ima sicer določene elemente skupne, vendar ima drugega izvajalca, drug tekst in drug aranžma".

Zato meni, da skladba Vrti se v ritmu pred prijavo na Slovensko popevko 2013 še ni bila javno izvajana, zaradi česar je ob prijavi na festival tudi podpisal ustrezno izjavo.

Napaka, saj je zmaga bila povsem zaslužena
"Vsa namigovanja o plagiatih in podobnih očitki so bila zame veliko breme in očitno preveliki za Evo, ki v tem primeru ni zgolj izvajalka, temveč tudi formalna prijaviteljica skladbe, zaradi česar je na začetku RTV Slovenija komunicirala samo z njo," je pojasnil. Po več kot polletnem pritisku se je pevka, kot meni Golob, enostransko in brez sodelovanja z njim in avtorico besedila Katarino Habe odločila, da bo nagrado vrnila.

Meni, da je to napaka, saj je zmagala zasluženo. Obžaluje tudi, da je ravnala enostransko, saj se je posledično "znašel v bizarni situaciji", ko nekdo drug sprejema odločitve o njegovi skladbi in sam na to nima vpliva. Dodal je, da ga očitki kot nekoga, ki pri Slovenski popevki sodeluje že vrsto let, zelo bremenijo.