Glasba
Rok Golob
Skladatelj, aranžer, producent in multiinštrumentalist obžaluje odločitev Eve Černe, pravi, da je zmagala zasluženo. Foto: Aleksander Remec

Dodaj v

Rok Golob obžaluje odločitev Eve Černe, saj je zmagala zasluženo

"Skladbi imata določene elemente skupne"
13. maj 2014 ob 17:25,
zadnji poseg: 13. maj 2014 ob 18:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Potem ko se je Eva Černe odpovedala nagradi občinstva na festivalu Slovenska popevka 2013, je avtor skladbe Vrti se v ritmu Rok Golob dejal, da obžaluje pevkino odločitev, saj je zmagala zasluženo.

Kot smo pisali včeraj, se je pevka nagradi odpovedala zaradi očitkov, da je bil glasbeni motiv skladbe že predhodno objavljen. Čeprav ni avtorica glasbe, kot prijaviteljica pravno odgovarja za celotno skladbo. To je bila, kot je poudarila, njena osebna odločitev.

Golob pravi, da ima skladba, uporabljena ob promociji Windows 8 drugega izvajalca, drugačno besedilo in aranžma. Dodal je, da sta skladbi enaki le v enem segmentu dela melodije oziroma refrena: "Moja druga avtorska skladba, ki je bila uporabljena ob promociji programske opreme, ima sicer določene elemente skupne, vendar ima drugega izvajalca, drug tekst in drug aranžma".

Zato meni, da skladba Vrti se v ritmu pred prijavo na Slovensko popevko 2013 še ni bila javno izvajana, zaradi česar je ob prijavi na festival tudi podpisal ustrezno izjavo.

Napaka, saj je zmaga bila povsem zaslužena
"Vsa namigovanja o plagiatih in podobnih očitki so bila zame veliko breme in očitno preveliki za Evo, ki v tem primeru ni zgolj izvajalka, temveč tudi formalna prijaviteljica skladbe, zaradi česar je na začetku RTV Slovenija komunicirala samo z njo," je pojasnil. Po več kot polletnem pritisku se je pevka, kot meni Golob, enostransko in brez sodelovanja z njim in avtorico besedila Katarino Habe odločila, da bo nagrado vrnila.

Meni, da je to napaka, saj je zmagala zasluženo. Obžaluje tudi, da je ravnala enostransko, saj se je posledično "znašel v bizarni situaciji", ko nekdo drug sprejema odločitve o njegovi skladbi in sam na to nima vpliva. Dodal je, da ga očitki kot nekoga, ki pri Slovenski popevki sodeluje že vrsto let, zelo bremenijo.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
bruhnmici
# 13.05.2014 ob 17:45
Dragi Rok. V avtomehaničnemu žargonu bi se temu reklo: "ist podvozje, sam druga karoserija". Pelje se enako, samo zgleda mejčkn drugač a ne? To je pa to, če človek seka bližnjice in obenem potunka v drek nekoga, ki je zaupal vanj. Eva, tebi čestitke za etično držo in vračilo nagrade, Rok in Katarina ... vama pa ja ni treba ustvarjat variacij na temo. Škoda vajinega s trudom pridobljenega imagea. Izgovarjanje na aranžma ... pa drugo osebo/izvajalca, je pa samo posipanje s pepelom.
ščepec
# 13.05.2014 ob 20:06
Če v pravilih piše, da pesem ne sme biti objavljena pred festivalom naj se izvajalci in avtorji tega držijo. Černetova je naredila kar bi moral vsak. Golob pa je podpisal izjavo, da je pesem izvirna in napisana za dotični festival, pa ni bila. Torej se je zlagal. Zato naj bo vsaj zdaj tiho in naj se ne spreneveda.
prim00z
# 13.05.2014 ob 17:49
se strinjam bruhn
oliva
# 13.05.2014 ob 19:05
@mici, podpis.

Plus za Evo Černe, minus za Goloba in Habetovo.
buuu
# 13.05.2014 ob 17:29
"Skladbi nista povsem enaki"

Poudarek na "povsem".
fashionpassion
# 13.05.2014 ob 18:38
A pa je Eva dobila nagrado za samo pesem ali za njeno izvedbo? Ker izveba je bila njena tudi če je ne vem kaj pela ...
zo-diacal
# 14.05.2014 ob 08:14
https://www.youtube.com/watch?v=w__DAAow
soE

https://www.youtube.com/watch?v=mLxyeHvV
VlA

Komada sta praktično ista.
zo-diacal
# 14.05.2014 ob 08:06
Eva Černe je prečudovita.
Joe Malkovich
# 14.05.2014 ob 06:32
Čestitke Evi Černe.
pop-drakula
# 14.05.2014 ob 06:18
spomnim se, ko so ga klicali z ene radijske postaje, on pa ves prijazen. ko so mu omenili plagiat, pa je naenkrat jecljal in rekel, da poklice takoj nazaj. pol pa tip izklopi telefon... res se je slišalo kot velika blamaža.
najbolj bizarno pa je, da so vzporedno vrteli obe glasbi. ni treba biti noben glasbeni strokovnjak, da slišiš, da gre za IDENTIČNO pesem. razen besedila...
me pa preseneča, da se sedej spet oglaša! veliko bolj bi mu koristilo, če bi tokrat izklopil telefon, zadnjič pa ostal na liniji in stresal take neumnosti, kot jih sedaj... :-)
Eva mi je pa vedno bila simpaticna. Ne poznam je, vendar me nekako ta njena nacelna drza ne preseneca. dejanje na mestu!
Ples
# 13.05.2014 ob 20:48
@hepimen
Ne gre za to, da je skladba njegova, ampak da se je vrtela že prej, kar je proti pravilom.
Da pa sam sebe reciklira za nekaj, kar naj bi bil velik slovenski dogodek, je pa itak podatek zase. In ne, ni mu v čast.
komponist SV
# 04.06.2014 ob 09:01
Refren isti, akordi isti. Žal, Rok, tu moraš imeti dovolj "jajc" in priznati, da nisi upošteval pravil Slovenske popevke. Če nimaš idej, pač ne delaj dveh projektov hkrati.
Benten
# 14.05.2014 ob 08:45
O. Moj. Bog.

Koga sploh zanima ta pofl in kopipejst? Avtorstva pri nas ni, samo poustvarjanje in tekmovanje, kdo bo bolj podoben tujemu originalu. Znan obraz ima svoj glas, bljak.
postar07
# 13.05.2014 ob 23:48
ojeeejejeeej kakšni izgovorii.... pejt komu drugmu o flancat... tako kot prdin, ki meni, da navaden folk ne razume poante, kaj je hotel povedati s skladbo...
Ha-ha-haaa pol pa naj bi se Eva z njim še posvetovala in ga vprašala za mnenje , ta je pa dobra.... saj lepo piše, ona je prijaviteljica in ona odgovarja.... golobček lahko in mora odgovarjati le Evi, ki mu je zaupala in se mora njej javno opravičiti za svoje (ne)namerne napake, zavajanja, goljufijo....

Bravo Eva, da si častno vrnila nagrado in glej s kom drugič sodeluješ!
Mate13
# 13.05.2014 ob 23:32
vbnb
lintvern2011
# 13.05.2014 ob 22:25
Žal bo Rok moral verjetno stopiti velik korak nazaj. Razočaran sem nad tem Wunderkindom SLO muzike, da je tako hitro izgubil ves ustvarjalni elan in mora reciklirat lastne komade. Zeh...
Javorovina
# 13.05.2014 ob 19:54
Zakaj "minus za Habetovo", če nima sploh nič zraven pri zapletu?
Ki se meni zdi čisto banalen. Pravila so bila res kršena, vendar ne načrtno oz. ne moremo govoriti o plagiatu (in podobnih zločinih), ravno tako tisti Microsoftov spot ni bil neka odmevna promocija pesmi (koliko ljudi je sploh vedelo, da obstaja?) ali izvajalke. Nič kriva Eva Černe je pač sprejela osebno odločitev - zelo dosledno in zelo pošteno. Rok Golob se je znašel nerodnem položaju, a ne vidim potrebe po govorjenju o "sekanju bližnjic" in "tunkanju v drek", prej se mi zdi lapsus.
Ples
# 13.05.2014 ob 20:46
Sramota, Golob. Podpisal si izjavo, zdaj pa se takole neumno ven vlečeš? Povrhu pa še jamraš, da si TI v bizarni situaciji?! Na Slovenski popevki bi moral dobiti nekajletno prepoved sodelovanja, vsaj to.
Branko57
# 13.05.2014 ob 20:07
če bi šlo za lapsus pol ne bi obžaloval dejanja černetove in bi priznal da je zasral, tu pa se smeši z nekimi opravičevanji glede aranžmaja, teksta ipd., ko pa je vsem jasno da lahko vsak ukrade pesem spremeni en akord in si jo po zakonu lahko lasti, ker je glasba toliko svobodna da je to mogoče. golob je pokazal kakšno vrednost ima njegova umetnost, pač navadni delavec-proizvajalec glasbe za tekočim trakom, glasba brez vsakršne vrednosti.
hepimen
# 13.05.2014 ob 20:28
Branko57

Mogoče si samo nepismen, lahko pa razložiš, kako lahko nekdo ukrade svojo pesem?

"Moja druga avtorska skladba, ki je bila uporabljena ob promociji programske opreme, ima sicer določene elemente skupne, vendar ima drugega izvajalca, drug tekst in drug aranžma"

Sicer ste pa na tem forumu itak sami strokovnjaki za muzikologijo in plagiatorstvo, vmes pa še za vse ekipne športe in znanost, tehnologijo in ekonomijo nasploh.

Podpisal je izjavo. Če je skladba podobna, je pač podobna. Če je to problem, potem so tudi vaši opevani Rolling stonesi, Beatlesi, Guns'n'roses in drugi guruji glasbe naredili cela dva originalna komada, ostalo so bile pa kopije. Heck, še Beethoven in Mozart sta se očitno kopirala!
Kazalo