Rudi Bučar je po letu 2011 znova prepričal strokovno žirijo Slovenske popevke in slavil. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Rudi Bučar je po letu 2011 znova prepričal strokovno žirijo Slovenske popevke in slavil. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Rudi Bučar
"Stisni me k sebi, da bova zletela nekam visoko," je pel Rudi Bučar - in zmagal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Blažka Müller Pograjc, Mario Galunič
Gostitelja večera sta bila Blažka Müller Pograjc in Mario Galunič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nagrada strokovne žirije za najboljše besedilo je šla v roke Igorju Pirkoviču za pesem Poseben lik, ki jo je zapela Steffy, za najboljšo interpretacijo pa je bil že pred razglasitvijo glavne nagrade nagrajen Rudi Bučar, ki je zapel skladbo Ti.

Nagrada občinstva, ki jo je podelil generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli, je šla v roke Darje Švajger, ki je pela Sončen dan. Najboljša skladba v celoti, Slovenska popevka 2014, je, kot omenjeno, postala pesem Ti, ki jo je zapel Rudi Bučar. Ta je pred kratkim slavil tudi na Melodijah morja in sonca. Strokovno žirijo so sicer sestavljali Elza Budau, Marta Zore, Jernej Vene, Rudi Pančur in Matej Wolf.

Prireditev sta gostila Blažka Müller Pograjc in Mario Galunič. Vsi izvajalci so skladbe odpeli v živo ob spremljavi Velikega revijskega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla, Lojzeta Krajnčana in Žige Pirnata.

Po vrstnem redu so na oder Slovenske popevke stopili Katarina Mala, Ela, Uroš Smolej, Petra Polak, Nuša Derenda, ki je nastopila namesto Anike Horvat, Miha Renčelj, Darja Švajger, Alex Volasko, Irena Vrčkovnik, Ana Karneža, Nina Virant, Steffy, Rudi Bučar in Radio Mondo.

V spremljevalnem programu festivala pa so se na odru zvrstili Katrinas, Slavko Ivančić, Marko Vozelj, Ylenia Zobec, Eva Černe, Yuhubanda, Nuša Derenda, Prifarski muzikanti in drugi. RTV Slovenija se je s posnetkom njegovega nastopa na Popevki in skladbo Ura brez kazalcev spomnila tudi nedavno umrlega Nina Robiča.

Pred začetkom prireditve smo predvajali tudi posebno oddajo Ena sama je ... popevka, ki sta jo vodila Tanja Postružnik in David Urankar. založba ZKP RTV Slovenija pa je tudi letos na dan festivala izdala tradicionalno zgoščenko z vsemi skladbami letošnjega festivala.

Lani zmagala Andraž Hribar in Eva Černe
Na lanski Slovenski popevki je bila po presoji žirije najboljša pesem Andraža Hribarja Po čem diši ta dan. Občinstvo je prek telefonskega glasovanja izbralo pesem Vrti se v ritmu Eve Černe, ki pa se je letos nagradi odpovedala zaradi očitkov, da je bil refren skladbe Vrti se v ritmu, ki jo je zanjo napisal Rok Golob, že predhodno objavljen.

Festival slovenske popevke, ki je zlata leta doživela v 60. in 70. letih, so prvič organizirali na Bledu leta 1962, ko je zmagal Stane Mancini s pesmijo Mandolina. Dve leti pozneje se je festival preselil v Ljubljano, kjer so jo zaradi upadanja priljubljenosti zadnjič priredili leta 1983.

Festival, ki je 2012 praznoval 50-letnico, so ponovno obudili leta 1998, zadnja leta pa so ga pripravljali v studiih RTV Slovenija. V najboljših letih popevke so se porodile in na festivalu predstavile skladbe, kot so Orion, Med iskrenimi ljudmi, Poletna noč, Maček v žaklju in Dan neskončnih sanj.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov s prireditve in posnetek zmagovalne skladbe Rudija Bučarja ter oddajo Ena sama je ... Popevka.

Vrstni red nastopajočih:

Št. nastopaNaslov skladbeIzvajalecAvtor glasbeAvtor besedilaAvtor priredbe
1Mal' naokrogkatarina MalaMatej MijatovićMatej MijatovićTadej Tomšič
2Naj ti boElaRaayŽiga PirnatBoštjan Grabnar
3Bodi moja ljubica nocojUroš SmolejTadej VasleTadej VasleAleš Avbelj
4Skozi danPetra PolakAleksandar ĆulibrkPetra PolakPrimož Grašič
5Noč čudežnaNuša Derenda (namesto Anike Horvat)Patrik GrebloLara LovePatrik Greblo
6V mojem starem klobukuMiha RenčeljMiha RenčeljMiha RenčeljLojze Krajnčan
7Sončen danDarja ŠvajgerŽiga Pirnat, Andraž GlihaŽiga PirnatŽiga Pirnat
8Tvoj spominAlex VolaskoAlex VolaskoAlex VolaskoBoštjan Grabnar
9Zračiš moj zrakIrena VrčkovnikMarino LegovičLeon OblakAleš Avbelj
10Pomlad vedno prideAna KarnežaTomaž JuvančičUrška Juvančič, Tomaž JuvančičPrimož Grašič
11SlikaNina VirantBojan Bratuž, Andrej MarinčičJana Marinčič, Nina VirantJaka Pucihar
12Poseben likSteffy Marino LegovičIgor PirkovičJaka Pucihar
13TiRudi BučarRudi BučarRudi BučarPatrik Greblo
14Kako življenje te vrtiRadio MondoMatej MijatovićMatej Mijatović Lojze Krajnčan