Chris Cain se ne spomni, kdaj je nazadnje kupil vstopnico za koncert. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Chris Cain se ne spomni, kdaj je nazadnje kupil vstopnico za koncert. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Na Otoku, v Nemčiji in Avstriji imajo 'Scientiste' radi, drugod po Evropi malce manj, pravi Chris. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
We Are Scientists
'Vedeti morate, da je ta fotografija nastala v času iraške vojne in je bilo odločilnega pomena, da se umetniki, še posebej popglasbeniki, v promocijskih fotografijah zavzamejo za mir. Ko gledamo nazaj, se naš goli idealizem morda zdi malce naiven, da, a v resnici so bili to divji časi - Bush, vojna v Iraku itd. Čutili smo, da moramo posneti to fotografijo,' so WAS v svojem zafrkantskem slogu zapisali pod pričujočo fotografijo na svoji spletni strani. Foto: Dan Monick/Spletna stran skupine
Kot nam je zaupal sogovornik, mu je tla pod nogami spodneslo srečanje s Kim Deal, članico kultnih Pixiesov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Mislim, da Avstrija pri NOFX ni bila nič kriva.

O mlačnem odzivu občinstva med nastopom NOFX
Druga polovica gonilne sile zasedbe We Are Scientists je Keith Murray, ki je menda precej bolj priljubljen pri ženskih oboževalkah skupine. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Predvidevam, da bodo na našem nastopu samo neumni ljudje. Vsi z malo možgani bodo na njihovem koncertu, to bi izbral tudi jaz, če me na nastopanje ne bi ravno vezala pogodba.

Raje kot na lasten koncert bi šel na LCD Soundsystem
Očitno ima Avstrija 'Scientiste' res rada, saj je sicer precej anemična množica med njihovim nastopom na Frequencyju s skupino pridno sodelovala. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
We Are Scientists se zavedajo, da nikoli ne bodo spektakularni kot Muse. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dvomim, da se kateremu od izvajalcev zdi, da je to mojstrovina, in so ponosni na to, da so del tega filma, a jim pač odlično plačajo.

O zvenečih imenih na soundtracku Somraka

Zasedba We Are Scientists obstaja že desetletje - njena stalna člana Keith Murray in Chris Cain sta se spoznala v Kaliforniji, in to med gledanjem najstniške nadaljevanke Simpatije, nato pa sta se odločila za selitev v newyorški Brooklyn, kjer skupina deluje od leta 2001. Širšemu občinstvu so se WAS priljubili z albumom With Love and Squalor (2006), njihov drugi uspeh je bil Brain Thrust Mastery (2008), letos pa je izšla plošča Barbara, pri kateri je za bobni sedel nekdanji bobnar skupine Razorlight Andy Burrows.

Kmalu boste na naših straneh lahko prebrali reportažo s festivala Frequency s fotografskimi utrinki.

Od lani imata Keith in Chris tudi lastno komično tv-serijo Steve Wants His Money. Navihani dvojec je znan po številnih norčijah, ki jih uganjata tako na odru kot za njim - veljata za pravi strah in trepet med novinarji, saj je iz njiju precej težko izvleči resen odgovor.

A vsak posebej očitno nista tako "strašljiva", vsaj Chris se je izkazal za prijaznega in resnega, a še vedno duhovitega sogovornika. Z njim smo klepetali na avstrijskem festivalu Frequency.


Na istem festivalu smo vas videli pred dvema letoma. Takrat ste igrali sredi popoldneva, zdaj pa imate uglednejši večerni termin. Kaj se je zgodilo v zadnjih dveh letih?
Zdaj smo že pri tretji plošči. Avstrija nas resnično obožuje. To se je zgodilo pred enim letom. Pri festivalu smo se jim najbrž smilili, sram bi jih bilo, da bi dali skupino s tremi albumi nastopat popoldne. Stisnili smo jih v kot s to tretjo ploščo.

Zakaj vas je Avstrija vzljubila?
Najprej zaradi pesmi, nato zaradi videospotov, nato pa je tu še naša spletna stran ...

Se vam zdi, da vas občinstvo bolje sprejema v Evropi kot doma v ZDA?
Odvisno, kje v Evropi. Vsekakor nas imajo raje na Otoku, pa v Nemčiji, Avstriji. V južni Evropi, na primer v Italiji in Franciji, pa jim ni toliko mar za rockglasbo.

Se počutite kot del ta hip vroče "newyorške scene", ki deluje v Brooklynu (Interpol, The National, The Drums, MGMT, Vampire Weekend, LCD Soundsystem ...)?
Ne bi bili ravno zunaj konteksta na kakšni tovrstni kompilaciji, se pa ne družimo z njimi. Imamo prijatelje med glasbeniki, a ne med tistimi, na katere namigujete.

Kaj pa vzorniki? Vam koga izmed njih še ni uspelo srečati, čeprav ste tudi sami postali rockzvezdniki?
Naj pomislim ... Rad bi se kdaj družil z Leonardom Cohenom in Tomom Waitsom, to bi bilo zabavno. A dvomim, da se bo to kdaj zgodilo.

Vam srečanje s kakšnim zvezdnikom še kdaj spodmakne tla pod nogami?
Nastopali smo s Pixiesi pred kakimi štirimi leti, ko so spet začeli igrati skupaj, nekje v južni Franciji, ob Azurni obali. Bil je izjemen koncert. Spoznali smo jih, Kim Deal (pevka in basistka kultne zasedbe, op. a.) se je družila z nami v garderobi pred koncertom. Bila je "superkul", bil sem kar malo iz sebe. Ona je edina, ki sem jo kdaj prosil za avtogram kot odrasel človek.

Bojda skupine raje igrate pred občinstvom, ki je prišlo gledat samo vas? Vendarle pa mora obstajati kakšna dobra stran festivalov?
Včasih vas občinstvo preseneti in je krasno. Po navadi je občinstvo na festivalih tako ali tako praznično razpoloženo, več dni popivajo, se drogirajo ... Vsakih nekaj festivalov se pač ujameš z občinstvom.

NOFX včeraj niso bili ravno navdušeni nad množico tukaj ... (V nekem trenutku jim je pevec cel zagrozil, da bo uriniral nanje, op. a.)
Mislim, da tu ne gre za določeno državo, najbrž je bila težava v skupini. Morda NOFX v Avstriji niso priljubljeni, pri meni že niso, na primer, in bi me pustili hladnega.

Prej sem poslušal Portugal The Man (igrali so v petek v zgodnjih popoldanskih na Zelenem odru festivala, op. a.), bili so super in občinstvo je bilo krasno. Ploskali so in vriskali. Niso velik bend, pa so bili ljudje navdušeni. Mislim, da Avstrija pri NOFX ni bila nič kriva.

Bi si radi ogledali nastop koga izmed današnjih nastopajočih?
Rad bi videl Klaxonse, slišal njihove nove pesmi. Pa Delphic, ki jih nisem še poslušal v živo. LCD Soundsystem so eden najboljših živih bendov ta hip, a žal igramo sočasno, zato predvidevam, da bodo na našem nastopu samo neumni ljudje. Vsi z malo možganov bodo na njihovem koncertu, njih bi izbral tudi jaz, če me na nastopanje ne bi ravno vezala pogodba.

Za kateri koncert ste nazadnje kupili vstopnico?
Uf, naj pomislim ... (Premišlja zelo dolgo in se mu nič ne utrne, op. a.) Živim v New Yorku in moj agent je v New Yorku in imamo dobre odnose s tamkajšnjimi promotorji, zato nam dajo brezplačne karte. Po navadi imamo v New Yorku tudi precej velike koncerte.

Če bi pa želel na koncert na Dunaju, na primer, najbrž ne bi dobil karte. A po drugi strani nikoli ne grem na koncert na Dunaju ...

Bi šli na turnejo s kakšno resnično veliko skupino, kakršna je U2 (za takšno potezo so se na primer odločili Interpol, ki naj bi velikane spremljali na ameriški turneji, op. a.)?
Igrali smo z REM pred dvema letoma, tudi na Dunaju. (Novinarki intervjuvanca opomnita, da nista iz Avstrije, in mu še enkrat povesta, od kod prihajata. Je že slišal za našo državo? To že.)

A, v Sloveniji pa nismo igrali, ne. Nastopili pa smo v Litvi in Estoniji. Igrali smo s Kings of Leon, ko še niso bili tako velikanski bend. So pa bili že vsako noč razprodani. Vedno smo si želeli igrati z Weezerji, to je edina skupina, ki mi takoj pade na pamet.

Imate kaj treme, kot pevec omenjenih Kings of Leon Caleb Followill, ki menda bruha pred koncerti - to je vsaj izjavil v reviji Q?
Ne, tako hudo ni nikoli. Pa tudi Caleb se mi ni zdel tak, zdelo se je, da dobro ve, kaj počne. Ta podatek o bruhanju me preseneča. Ni bil videti zelo živčen ali nor.

Od lani imata s Keithom svojo tv-oddajo. Zakaj ste se odločili, da se podate v televizijske vode?
Zakaj pa ne?! Kdo bi rekel ne takšni ponudbi! Gre za situacijsko komedijo, v kateri s Keithom beživa pred Stevom, ki mu dolgujeva veliko denarja. Zbeživa v London, tam pa se srečava z raznimi slavnimi ljudmi v Veliki Britaniji in od njih poskušava dobiti denar za resnično neumne zamisli, povezane z njihovo dejavnostjo.

Ste se res odločila ustanoviti skupino med gledanjem Simpatij?
Spoznala sva se med gledanjem Simpatij, skupino pa sva ustanovila par let pozneje.

Kaj pa gledate zdaj? Pravo kri?
Gledam Dexterja. Serije Prava kri še nisem gledal.

Torej niste ravno navdušeni nad "vampirsko mrzlico", ki vlada svetu?
Vampirji se mi zdijo čisto zanimivi, franšiza Somrak pa se mi zdi obupno zanič.

Potem ne bi želeli biti del soundtracka za omenjeno vampirsko filmsko serijo, na katerem so se znašli številni izvajalci, kakršni so na primer Muse?
Seveda bi! Odlično plačajo. Dvomim, da se kateremu od izvajalcev zdi, da je to mojstrovina, in so ponosni na to, da so del tega filma, a jim pač odlično plačajo.

Se kdaj vidite na odru kot Muse, s spektakularnim in do popolnosti dodelanim šovom?
Pred dvema mesecema sem jih prvič videl v Parizu. Bilo je izjemno, pof**ano neverjetno. Takrat sem se zavedel, zakaj nikoli ne bomo kot Muse. Vpleteni so v celoten postopek nastajanja šova, tudi v vizualni del, takšne strasti za to mi nimamo. So pa izjemni, pri njihovih nastopih gre za veliko več kot za glasbo.

Tako spektakularni ne bomo nikoli. Imamo pa potencial, da bi v naše nastope dodali gledališke elemente, v to se bomo vrgli letos jeseni. Žal pa nas v Slovenijo ne bo.

Mislim, da Avstrija pri NOFX ni bila nič kriva.

O mlačnem odzivu občinstva med nastopom NOFX

Predvidevam, da bodo na našem nastopu samo neumni ljudje. Vsi z malo možgani bodo na njihovem koncertu, to bi izbral tudi jaz, če me na nastopanje ne bi ravno vezala pogodba.

Raje kot na lasten koncert bi šel na LCD Soundsystem

Dvomim, da se kateremu od izvajalcev zdi, da je to mojstrovina, in so ponosni na to, da so del tega filma, a jim pač odlično plačajo.

O zvenečih imenih na soundtracku Somraka