Marko in Anžej danes dobita naslednika. Foto: RTV SLO
Marko in Anžej danes dobita naslednika. Foto: RTV SLO
Mario Galunič in Bernarda Žarn
Uigran voditeljski par bo poskrbel, da se gledalci med čakanjem na nov nastop ne bodo dolgočasili. Foto: Tina Ramujkić/Stane Sršen
Anika Horvat
Anika je na Slovenski popevki s skladbo Belo nebo zmagala leta 2006. Foto: MMC RTV SLO
Manca Špik
Manca se je na festival uvrstila skozi šivankino uho. Foto: MMC RTV SLO
1. Preproste stvari - Aleksandra Cavnik
2. Poglej me - Sendi
3. Vedno bom s tabo ostal - Samuel Lucas
4. Poljub v slovo - Manca Špik
5. Poljubi me - Regina
6. Ti veš - Gašper Rifelj
7. Zate - Juliette Justine
8. Predam se vsa - Romana Krajnčan
9. Se slepim - Apolonia
10. Samo ti - Anika Horvat
11. Tisti nekdo - Prifarski muzikanti
12. Kdaj sem te nazadnje vprašal - Tomaž Domicelj, Srdjan Marjanović

Gibalo slovenske avtorske glasbe do 80. let bo letos doživelo 47. ponovitev. Med izvajalci je kar nekaj imen, ki so v dolgi zgodovini tega festivala že dobili nagrado strokovne žirije. V letih 1978 in 1979 je tako na primer zmagal Tomaž Domicelj: "Ko sem bil prvič tu, je bilo mogoče zanimivo to, da so tekmovali sami stari mački, ni bilo veliko novincev ali novih avtorjev." Tokrat mu bo družbo na odru delal srbski pevec Srdjan Marjanović.

Slovensko popevko si lahko ogledate od 19.55 na 1. programu Televizije Slovenija, prek MMC-jeve spletne strani ali pa ji prisluhnete na 1. programu Radia Slovenija ter na frekvencah Radia Koper in Radia Maribor.

"Moj cilj danes je s to pesmijo priti do src poslušalcev," pojasnjuje razloge za osmo sodelovanje na tekmovanju zmagovalka iz leta 2000 Regina.

Mnogi letošnji tekmovalci so sicer stari znanci tudi drugih festivalskih odrov, ena izmed njih je tudi Anika Horvat. "Melodije so mi sploh všeč, ker sem tam zmagala leta 1996, Popevka pa zato, ker sem zmagala leta 2006," se je pošalila Primorka, ki priznava, da ji je na popevki predvsem všeč možnost petja ob spremljavi orkestra.

Veterani, povratniki in novinci
Na oder Slovenske popevke se bo drugič zaporedoma podala Romana Krajnčan, prvič se je leta 1983 pred "ukinitvijo" oziroma prekinitvijo festivala. "Dobro se spomnim, kako smo z 12. nadstropjem stali ob šanku v Cankarjevem domu in so pridrveli gor po stopnišču, da smo zmagali. Vendar na koncu nismo," se spomninja Romana, ki letos ne bo edina iz družine Krajnčan, ki bo nastopila v finalnem večeru.

Dirigentsko palico bo tako kot minula leta vihtel njen mož Lojze, ki se je kot avtor podpisal pod še dve tekmovalni pesmi, in sicer novincev na popevki Gašperja Riflja in Apolonie. "Ti začetki so res težki, ker še ne poznaš toliko ljudi, vendar mislim, da se dobro znajdem," je razložil Gašper, ki ga čez teden dni ga čaka še nastop na narečni popevki.

V zadnjem času se pojavljajo tudi takšni izvajalci, ki eno pesem prijavljajo na več festivalov in upajo na uspeh. O uspešnosti takšne poteze smo povprašali povratnico na sceno Sendi, ki se bo letos predstavila s pesmijo, ki nosi enak naslov kot tista, s katero je nastopila leta 1999 - Poglej me. "S stališča izvajalca je zagotovo to lažje finančno in časovno, je pa res, da morda ni stilsko enako, če pišeš pesem za na primer Slovensko popevko, EMO ali MMS. Razlika je stilska," gleda na prijavljanje istih pesmi na različna tekmovanja pevka Sendi.

Rockerji na popevki, toda v mirnejših vodah
"Predvsem zaradi želje nastopati z orkestrom, želela sem poskusiti, kako je to slišati na odru. Kako slišiš sebe in orkester," pojasnjuje razloge za sodelovanje na tekmovanju Apolonia, ki zatrjuje, da s tem ne namerava zanemariti rockerskih korenin.

Prav zaradi nove izkušnje se je podobno kot Apolonia na Popevko prijavil še en rocker po duši, Julliete Justine. "Na Slovenski popevki je zelo 'lušten', ker priredijo aranžma za tako veliko zasedbo, kar je fantastični občutek," pojasnjuje Andrej Vozlič, ki se skriva za tem imenom.

Pomembno je uživati in ne zmagati
Podobno kot drugi na odru uživa tudi srečna "rezerva" Manca Špik, ki se bo predstavila z balado. "Pred dvema letoma sem imela eno malo hitrejšo pesem, za letos smo rekli, da bomo postregli z eno balado, ker če pogledate moj repertoar, imam zelo veliko hitrih pesmi, in zdaj bomo pa dodali še kakšno počasno," je razložila Manca in še dodaja, da nima težav z izvajanjem pesmi, napisanih za festivale na koncertnih odrih in po veselicah.

"Do zdaj sem imela balade, in tistim, ki so nežne dušice in romantiki, pesmi sedejo, rockerjem pa pač ne," je o poslušanju pesmi, ki so napisane izključno za festivalske odre, spregovorila Aleksandra Cavnik.

V nasprotju z njima Samuel Lucas le redko zapoje svoje pesmi na koncertih: "Rad vidim, da se ljudje zabavajo in pojem tiste pesmi, ki jih oni poznajo. Mogoče dodam kakšni dve svoji."

Različnost je ključ do uspeha
Na tekmovalnem oderu ne bodo stali samo samostojni izvalalci. Na njem se bo prvič predstavila tamburaška skupina Prifarski muzikanti. "Če nisi malce drugačen in če v sebi nimaš tiste drugačnosti, je težje predstaviti tisto, kar delaš, in s tem kar uspevamo," pojasnjujejo Kostelčani.

Program bo povezoval usklajen voditeljski par
Čutni baladi lanskih zmagovalcev (občinstva) Marka Vozlja in (strokovne žirije) Anžeja Dežana se bosta tako izpeli in mesto prepustili novim popevkam. Gostitelja večera popevk, ki se bo dogajal v studiu 1 RTV Slovenije, bosta Bernarda Žarn in Mario Galunič. Oba sta za MMC že spregovorila v intervjuju. Spodaj si poglejte, kaj so za nastopajoči povedali pred svojimi nastopi.

Aleksandra Cavnik in Tomaž Domicelj

Sendi

Samuel Lucas

Manca Špik

Regina

Gašper Rifelj

Juliette Justine

Romana Krajnčan

Apolonia

Anika Horvat

Prifarski muzikanti

1. Preproste stvari - Aleksandra Cavnik
2. Poglej me - Sendi
3. Vedno bom s tabo ostal - Samuel Lucas
4. Poljub v slovo - Manca Špik
5. Poljubi me - Regina
6. Ti veš - Gašper Rifelj
7. Zate - Juliette Justine
8. Predam se vsa - Romana Krajnčan
9. Se slepim - Apolonia
10. Samo ti - Anika Horvat
11. Tisti nekdo - Prifarski muzikanti
12. Kdaj sem te nazadnje vprašal - Tomaž Domicelj, Srdjan Marjanović