Akademsko izobražena glasbenica pušča svoje pečate tudi v klasični in filmski glasbi. Foto: MMC RTV SLO
Akademsko izobražena glasbenica pušča svoje pečate tudi v klasični in filmski glasbi. Foto: MMC RTV SLO
Neisha
Preden je stopila na samostojno glasbeno pot, je sodelovala z bolj komercialno usmerjenimi pop- in rockizvajalci, za katere je aranžirala pesmi in sodelovala pri izvedbi kot sodelujoča profesionalna glasbenica. Foto: MMC RTV SLO
Neisha
Pevka je pred kratkim nastopila na festivalu Vesolje veselja s spremenjeno zasedbo. Foto: MMC RTV SLO
Neisha o svojih koncertih in načrtih za MMC

Neisha je posledično z izdajo plošče Miles Away, kombinacije njene prve in druge studijske plošče, ki ju je v angleškem jeziku izdala za hrvaški in bosenski trg, dobila tudi več ponudb za nastope na njihovih odrih. Kot je povedala v pogovoru, je material ostal isti, samo k njem je pristopila z zrelejšim pristopom in s spremenjeno spremljevalno zasedbo.

Tretji album v nastajanju
Pevka ravno pripravlja nov material za tretjo studijsko ploščo, ki naj bi po njenih napovedih izšla jeseni 2010. Še prej pa se bo ustavila v Cankarjevem domu, kjer bo nastopila 8. oktobra. "Vso 'municijo' moram dati od sebe," je bila slikovita Neisha.

Tudi tretja plošča bo v slovenščini, čeprav je pevka na začetku imela 90 odstotkov pesmi v angleščini in prvič zares snemala in izgovarjala slovensko na prvi plošči. "Slovenščina je super, lep, slikovit jezik, ampak je treba zelo potruditi, da 'zagroova'," je pojasnila pevka, ki je svojo trditev nazadnje potrjevala na festivalu Vesolje veselja.

Ambasadorka slovenske glasbe
"Mainstream" izvajalka, ki posega po lahkotnem popu in rada zahaja na področje soula, je v letih ustvarjanja razvila precej razgiban repertoar. Njene pesmi so napisane v hrvaščini, srbohrvaščini, slovenščini in angleščini. "Umetnost je tista, ki lahko podira meje," trdi Neisha.

In to je pevka potrdila tudi v praksi. Prav v času, ko so naši odnosi z južno sosedo precej načeti, je odšla čez mejo nabirati kilometrino. "Res je bila zanimiva izkušnja, ker sem pazila, ali bom imela mogoče kakšen problem s sedanjimi razmerami. Ljudje so blazno odprto sprejeli, ker pogrešajo tisto glasbeno komunikacijo, ki je bila takrat, ko je bila 'Juga' sklenjena," se je spominjala Neisha.

Cel pogovor si lahko pogledate v videonovici na desni strani.

Strah v Zagrebu
Pevka se v tujini ni predstavljala samo s pesmimi v angleščini in je tako sredi Zagreba v slovenščini zapela Malo tu, malo tam. Ampak prav na dan, ko je Neisha nastopala na Maksimirju, je imel na Glavnem trgu shod Marko Perković – Thompson. "Jaz sem imela na 'špilu' vse. Super so sprejeli vse skladbe. Potem sem šla zvečer na kos pice in me je bilo strah. Ker je bilo vzdušje napeto," je priznala.

Ne kritizira, ampak podaja mnenja
Neisha pa vsake toliko časa pokomentira tudi stanje na domačem glasbenem prizorišču. "Če povem, kaj mislim, že izpade negativno. Ampak jaz se dejansko nočem mešati niti nočem soditi, ker sem jaz ena tistih, ki jo sodijo. Jaz torej nisem sodnik pod odrom, ampak izvajalec na odru," pojasnjuje Neisha.

Pevka je še dodala, da ne kritizira toliko izvajalcev kot medijev, ki vse mečejo v isti koš: "Tlačiti resne glasbenike s pojočimi misicami, enodnevnimi muhami mi je bizarno. Ljudje to enačijo in ne vrednotijo tistega, kar bi se res moralo."

Neisha o svojih koncertih in načrtih za MMC