Joss je med nastopom potarnala, da jo rahlo zebe. Foto: Žare Modlic
Joss je med nastopom potarnala, da jo rahlo zebe. Foto: Žare Modlic
Nastop Joss Stone
Dež med nastopom Siddharte
Nastop Neishe
Nastop Maye
Nastop Leeloojamais
Mladih slabo vreme ne moti

Vesolja veselja, ki ga je okronala britanska soul-retro diva Joss Stone.

Razpuščeni lasje in prešeren nasmeh so na odru delovali kot privid, zavidljiv glasovni razpon kot prisluh. Joss je zbrane najprej razpela s pesmijo Dig in, nato pa predstavila predvsem novejše pesmi, kot sta Parallel lights in Tell Me Bout It.

Začaranost zbranih je prekinila s priredbo, ki jo je kot 16-letno dekle uvrstilo na vrhove svetovnih lestvic. "Fell in love with a boy," je zazvenelo iz številnih grl.

Joss se je s pomočjo glasu ves čas poigravala z besedili in se enakomerno kosala z močjo spremljevalnih temnopoltih vokalistk. Več kot uro dolgo koketiranje z občinstvom je nadgradila z metanjem vrtnic in vrnitvijo na oder po vztrajanju zbranih.

Siddharta ob odprtih dežnikih
Program, ki je trajal vse do pol polnoči, je ostal na tirnicah predvsem po zaslugi petčlanske zasebe Siddharta. Fantje svojih oboževalcev tokrat niso pustili čakati, marveč so jih razgrevali s pesmimi, drveli skozi repertoar in po čistem naključju ob tem manipulirali z nebom. Thor je namreč povzročil pravo malo nevihto; Samo edini niso umirili samo joka zbranih, ampak tudi padavine; medtem ko Domine namesto zapiranja dežnikov odprtje slehrnega.

Zvestim oboževalcem vreme ni prišel do živega, čeprav so pred "zagrnitvijo zavese" dali vtis komornega koncerta, ko so Tomi in druščina ob najbolj udarnih ritmih Ringa in Vojne idej iz sebe dajali zadnje atome moči, občinstvo pa, čvrsto oprimajoč se dežnikov, skromno ploskanje.

Celodnevna zabava v dežju
Gradbena površina sredi prestolnice se je za en dan prelevila v urbano oazo brez sonca in betona, z občasnimi padavinami in s posutim peskom. Zabava, ki se je začela takoj, ko je odzvonil zadnji šolski zvonec, je potekala na dveh odrih. Sladokusci slovenskih glasbenih presežkov so se čez ves dan lahko nasitili ritmov skupin Leeloojamais, Glam, FusionPOP, pevk Maye in Neishe ter raperja Zlatka.

"Posavje na odru"
Dežurni slovenski "funkyaši", skupina Leeloojamais, je pred nastopom samo želela, da ne bi bilo dežja. Nebo je zdržalo vse do zadnje pesmi - Nekaj zame (za katero so med nastopom snemali videospot), malo manj Larin glas. Kljub temu je pevka dokazala, da je v skupini nenadomestljiva in se z lahkoto vživlja v pesmi z najnovejšega prvenca. Krmarjenje skozi pesmi iz albumov Country Club Music in Nextasy je spremljal tudi nepogrešljivi zvok Lovrovega saksofona.

Preberite si še intervju s skupino Leeloojamais.

Mešanica urbanih ritmov
Pop, jazz, funk in r´n´b niso na odru odmevali le med nastopom posavskih ambasadorjev vesoljne zabave, temveč so se nadaljevali z nastopom Maye. Čutna pevka je tudi tokrat zbujala zanimanje s polnimi ustnicami in z izjemnim vokalom, ki so ga nadgradili člani njene skupine. Vendar je najstniško obarvano občinstvo več zanimanja namenjalo medsebojenemu pogovoru kot uživanju v seansi soula, ki ga je pripravila pevka, razpeta med Ljubljano in Dunajem.

Po odhodu Maye z odra je njene ritme nadgradila Neisha, ki je kljub statiki za klavirjem požela številne aplavze in vzklike množice. Med poslavljanjem s Planetom za zadet ji je uspelo, kar drugim ni - napolnila je prve vrste.

Preberite si, kaj je v pogovoru za MMC povedala Neisha.

Neisha je tako poskrbela za mero popa, soula, pop rocka in melodično izpovedne lirike. Zadnje se je že pred njo dotaknil raper Zlatko. Skupaj z gosti, med katerimi sta bila Tina Marinšek in Andrej Vozlič, je lirik preselil fužinski utrip v središče mesta in poskrbel za nadaljevanje zabave, ki sta jo začeli skupini Glam in FusionPOP.

Voditeljska trojica v družbi športnikov in glasbenikov
Vse do poznih ur so obiskovalci bolj kot k glavnem odru hiteli k stranskemu, kamor sta jih vabila voditelja Peter Poles in Klemen Slakonja. "Počutim se kot dreser delfinov," se je pošalil Klemen, saj sta voditelja med vsakim glasbenim "odmorom" delila brezplačne majice in žogice. Pozneje se jima je pridružila še "šefica", kot sta jo razglasila fanta, Ota Roš, ki je med zbrane pometala še nekatere scenske rikvizite.

Peter in Klemen sta v svojem improviziranem stanovanju med drugim gostila članice plesne skupine Zmajčice in jih intervjuvala med poležavanjem na postelji. Tekačico Petro Majdič, ki sta ji najprej ponudila malo vadbe na orbitreku, vendar se je tudi Petra raje prepustila udobju postelje.

Fanta niso kratkočasile samo dekleta, marveč so se na klepetu z njima ustavila skakalec Robert Kranjec in jadralec Vasilij Žbogar. Predvsem je stranski oder zaživel takoj po vrnitvi električnega toka, ko so za glasbo poskrbeli kar voditelji in v en glas zapeli V dolini tihi in Na soncu.

Vzdušje po polurni temi so dvigovali vse do prihoda Siddharte na glavni oder. Po njihovem nastopu je zbrane nagovoril še 'glavni krivec, da se je vrnila elektrika - župan Zoran Janković. ki je mikrofon kmalu prepustil z grammyji nagrajeni zvezdi večera.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov z dogajanja na festivalu.

Nastop Joss Stone
Dež med nastopom Siddharte
Nastop Neishe
Nastop Maye
Nastop Leeloojamais
Mladih slabo vreme ne moti