Videospot je posnet v črno-beli tehniki, premiero na MTV-ju pa je imel 16. novembra. Foto: Klemen Prepeluh
Videospot je posnet v črno-beli tehniki, premiero na MTV-ju pa je imel 16. novembra. Foto: Klemen Prepeluh
Miha Knific z The Tide sodeluje od leta 2005. Foto: Klemen Prepeluh
Premisa spota: Ljudje kot potrošna roba. Foto: Klemen Prepeluh

Knific je po videospotih za skladbe Snow in Decline ponovno združil moči s kranjsko melodično rockzasedbo The Tide. Fantje s svojega zadnjega albuma Kings of the hill predstavljajo četrti singel in tretji videospot za skladbo Ready to go, ki se že vrti na MTV-ju.
Knific razlaga, da videospot govori o "poti, od koder si želiš le še domov", od točke, ko ti prekipi, pa do točke, ko se zaveš potrate in izgube samega sebe. "Videospot prikazuje sistem, v katerem ljudje opravljajo službe oziroma vloge različnih vsakodnevnih predmetov. Pripoveduje zgodbo, v katerem so vse službe nesmiselne, saj smo ljudje izgubili odnos do stvari, oseb in se počutimo, kot da bi pometali z nami ali da smo zgolj le pljuvalnik."
Gre za svet izkoriščenih in izkoriščevalcev, razlaga Knific. "Ta je odkrito prikazan skozi novo perspektivo. Sistem, ki ga resnično živimo, se dandanes srečuje z absurdnim dokazovanjem moči in nadvlade. Sistem je razčlovečil človeka, nas ukradel lastnih misli in dejanj in nas pahnil v uniformirani kapitalistični red – vse pod navidezno krinko svobode. Videospot je nekakšen odgovor na trenutno stanje duha družbe. "
Knific z The Tide sodeluje že od samega začetka - in to ne le pri videospotih, ampak tudi pri Knifičevih filmskih projektih. Tako so poskrbeli za glasbo že v njegovem nagrajenem kratkem filmu Lovec oblakov, na prihajajoči Animateki pa bo premierno prikazan njegov animiran film Pikapolonica hoče odrasti, ki so jo glasbeno prav tako opremili The Tide.
Naveza, stara 6 let
Kako to, da je za njihove spote aboniran Knific, oz kako se njegova umetniška vizija ujema z njihovo glasbo, smo vprašali frontmana skupine Tomaža Štularja: "Z Miho sodelujemo že od prvega spota Carry on iz leta 2005. Pozneje smo začeli sodelovati tudi pri filmih oziroma filmski glasbi. Stari prijatelji z novimi zgodbami. Je pa res, da nikoli nismo iskali novih režiserjev, saj so nam njegovi pogledi in končni izdelki všečni, so to, kar tudi govori naša glasba."
In še: "Nismo bend, ki bi se postavil na oder in posnel videospot, in tudi Miha ni tak režiser. Vedno nas znova preseneti z idejo, s konceptom, sporočilom in mi mu pri tem samo sledimo, se ne vtikamo pretirano v njegovo delo. Kaže, da mu naša glasba ustreza na njegovo estetiko, nam pa da glasba dobi drugo perspektivo, drugačno dimenzijo sporočilnosti, a kar je pri tem pomembno, da slika dodatno obogati glasbo."
Brez obremenjevanja
Kako pa skupini uspeva ostati nad tem sivim povprečjem, o katerem govori Knific?
"Mislim, da se ne obremenjujemo glede na to, kaj je danes popularno, se ne oziramo preveč na trenutne trende, ki se hitro pojavijo in hitro izginejo. V glasbi sledimo svojemu glasu, ljudem, s katerimi delamo, pa puščamo umetniško svobodo, saj bo le tako nekdo naredil preskok v drugo smer. Res pa je, da na žalost večina živimo v sistemu, ga hranimo in s tem podpiramo," pove Štular.
"V našem primeru je glasba orodje, s katerim lahko izpodbijamo star sistem in skočimo v novega, prepojenega s čustvi, tihega ali glasnega, nasploh brez zadržkov."

Videospot za Ready to Go si lahko ogledate spodaj.
K. S.