Yoko Ono je bila lani vendarle priznana kot soavtorica skladbe Imagine, ki je po presoji revije Rolling Stone tretja največja uspešnica vseh časov. Foto: Reuters
Yoko Ono je bila lani vendarle priznana kot soavtorica skladbe Imagine, ki je po presoji revije Rolling Stone tretja največja uspešnica vseh časov. Foto: Reuters

"John bi bil zares vesel, da sem to storila," je ob izidu pesmi dejala 85-letna japonska umetnica. V svoji različici Yoko Ono skladbo Imagine iz leta 1971 izvaja ob cerkvenih orglah, priredba pa bo vključena tudi na njen novi album Warzone, katerega izid je napovedan 18. oktobra.

Yoko je bila lani vendarle priznana kot soavtorica skladbe Imagine, ki je po presoji revije Rolling Stone tretja največja uspešnica vseh časov.

Yoko Ono je za BBC povedala, da sta Imagine z Lennonom napisala v zanju posebnem obdobju, ko sta sanjala o boljšem svetu. Spominjala se je, da skupaj s Philom Spectorjem kar niso mogli verjeti, da so jo sami ustvarili.

Zdaj, ko jo je poustvarila po 47 letih, je dejala, da je bila nad izbiro skladbe, ki jo poznajo po vsem svetu, malce nervozna, a se ji je zdelo to tako pomembno, da se je opogumila in v svojo interpretacijo vložila veliko truda. V ustvarjanju je uživala, po njeni presoji pa bi bil njene geste vesel tudi Lennon.

Skupaj sta ustvarila sedem albumov
Eden najbolj znanih parov v svetu glasbe je skupaj ustvaril sedem albumov, v zakonu pa se jima je rodil sin Sean, ki je prav tako glasbenik. Lennona je pred njuno stanovanjsko zgradbo v New Yorku leta 1980 ustrelil Mark David Chapman. Star je bil 40 let.

Poleg s skladbo Imagine sta se zakonca v zgodovino med drugim vpisala s svojim protivojnim performansom bed-in, ki sta ga kot protest izvedla v hotelski sobi v Amsterdamu leta 1969, v času vietnamske vojne. Yoko Ono si še vedno želi, da bi se njuna ideja o miru na vsem svetu nekega dne uresničila. "A za to se moramo bolj potruditi," je razmišljala umetnica.

Yoko Ono bo danes v New Yorku podelila tudi denarne nagrade Lennon Ono za mir. Nagrade so namenjene posameznikom, ki si prizadevajo za mir in ostajajo idealisti tako kot ona, še piše BBC.