Največkrat predvajana skladba preteklega polletja je bila Poljubljena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Največkrat predvajana skladba preteklega polletja je bila Poljubljena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tangels
Na drugo mesto se je uvrstila Kataya - pevka skupine Tangels. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gregor Štibernik
Zavod IPF je neprofitna organizacija, ki so jo ustanovili slovenski izvajalci glasbe in proizvajalci fonogramov za kolektivno varovanje in uveljavljanje sorodnih glasbenih pravic, kot jih določa zakon o avtorski in sorodnih pravicah. Njen direktor je Gregor Štibernik. Foto: MMC RTV SLO

V prvi polovici leta je bila najbolj predvajana skladba Poljubljena skupine Tabu. "Za Poljubljeno smo res bili vsi istega mnenja, da je hitec in je še," je že pred časom za MMC priznala pevka Tina. "Že takoj na začetku, ko smo slišali demo, ko še ni bilo besedila in še ni bilo ničesar, smo vedeli," je pojasnila pevka.

Tabujem sledi To je moj dan pevke Kataye, tretja je Bilbi s Hvala za vijolice, četrta pa April z Ladadidej. Šele na petem mestu lestvice je prva tuja skladba - Fuckin Perfect pevke Pink.

Da so slovenski glasbeni izvajalci prevzeli štafetno palico na radijskih postajah, priča tudi dejstvo, da je med prvo dvajseterico kar šest domačih izvajalcev. "Veseli nas, da so slovenski izvajalci na prvih mestih in da jih je kar šest med prvimi dvajsetimi, kar je pomemben pokazatelj moči in perspektivnosti domače glasbene scene," je ob tem dejal Boštjan Dermol, predsednik sveta Zavoda IPF in predsednik skupščine izvajalcev Zavoda IPF.

Zavod IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, je po spomladanski odmevni razglasitvi 100 najbolj predvajanih skladb v letu 2010 zdaj prvič predstavila polletne rezultate predvajanja skladb za tekoče leto 2011.

Tokratna lestvica prinaša tudi nekaj sprememb v metodologiji. V analizo je bilo zajetih 55 radijskih programov, med njimi so se na novo v raziskavo vključili tudi Radio 1, Radio Antena in Radio Belvi. Direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik dodaja, da bodo podatke o predvajanju na spletni strani osveževali enkrat na mesec. To jim omogoča sistem Admiss, ki je plod lastnega razvoja in prek katerega imajo člani Zavoda IPF nenehen dostop do podatkov o predvajanju svojih skladb.

Združenje SAZAS za leto 2010 še ni objavilo podatkov.

Prva tri mesta na lestvici lahko poslušate spodaj.