Tabu se s pesmijo Moje luči že spogledujejo z idejo o snemanju novega albuma. Foto: Osebni arhiv
Tabu se s pesmijo Moje luči že spogledujejo z idejo o snemanju novega albuma. Foto: Osebni arhiv
Glasba: Tomaž Trop
Besedilo: Iztok Malenšek
Aranžma: Tabu, Žare Pak
Tabu v živo: Metulja (NLP)
Emina razglednica: Tabu

"Komad govori o dekletu, ki vsako noč na gori prižge svoje srce, zato da ga njen dragi vidi od daleč in da sveti najmočneje, da se ne izgubi med vsemi lučmi, ki ga vabijo k sebi. Lepa tematika je," je pesem, ki bo pospremila debi skupine Tabu na Eminem odru opisala pevka Tina, s katero so preostali člani skupine po odhodu prvotne pevke Nine (jeseni 2006) zaradi težav z glasom dobili nov zalet.

Cel MMC-jev pogovor s člani skupine Tabu in njihov nastop v živo v oddaji NLP si lahko ogledate v videih desno.

Po V soju luči (skladbi, ki je postala ena izmed najvidnejših "avdiokoščkov" albuma Lun (LaGun) se v ospredje tabujevske tematike znova vračajo luči. "Zanimivo je, da se nam ponavljajo te izpeljanke," je bil mnenja bobnar in vodja skupine Primož, ki ga je dopolnil Tomaž: "Ampak tam so bile mišljene čisto druge luči. Tam je tematika okoli sojev žarometov odrskih, tukaj pa je bolj v ospredju tista notranja luč."

Izrazito koncertna skupina (v sestavi Primož Štorman, bobni; Iztok Malenšek, baskitara; Tina Marinšek, glas; Aleš Beriša, klaviature; Tomaž Trop, kitara) se tako seli na Emin oder, kjer bo v živo slišan samo vokal. "Jaz sem to že počela, pa ni v redu. Raje imam bend v živo. Se mi zdi, da na takšen način pojem, kot da imam neko steno zadaj. Da ni nič življenja. Ampak bomo že," je bila optimistična pevka, ki že ima izkušnje s festivalskim nastopanjem. Leta 2007 je namreč s skupino Ultra zmagala na festivalu Fens.

"Izkušenj je že zdaj z nastopanjem kar nekaj. Zagotovo bo trema, zagotovo bodo kakšne negotovosti, ampak rečemo: 'Ah!' in gremo," je v optimističnem tonu še nadaljevala Tina.

Kot je že v prejšnjih pogovorih za MMC pojasnila pevka, so Tabujevci precej kolebali nad odločitvijo, ali se sploh odzvati povabilu na Emo. "Moramo se zavedati, da je to eden izmed največjih festivalov v Sloveniji. Kakršna koli je že bila vsa ta leta, nam v večini ni bila všeč. Ampak že tudi zaradi tega smo se odločili, da sprejmemo povabilo, ker bi radi neke spremembe na tem področju," je želja poln Primož. "Mi smo to sprejeli še kot en izziv, med vsemi stvarmi, ki se nam trenutno dogajajo in nam ni nič žal za to," ga je dopolnila Tina.

Za Poljubljeno so vedeli, da bo uspešnica
Njihov četrti album 42, ki je izšel 26. novembra 2009, je dodobra poživel slovensko radijsko dogajanje. Singel Poljubljena je tako lani pristal na petem mestu najbolj predvajanih skladb tako na nacionalnem radiu (Val 202) kot na največjem komercialnem radiu. "Za Poljubljeno smo res bili vsi istega mnenja, da je hitec in je še," se je spominjala Tina. "Že takoj na začetku, ko smo slišali demo, ko še ni bilo besedila in še ni bilo ničesar smo vedeli," jo je dopolnil Aleš.

Po šestih izdanih singlih z aktualnega albuma skupina tako razmišlja o njegovem nasledniku, kjer bodo svoje mesto našle tudi Moje luči.

Spodaj si lahko pogledate izsek pesmi Moje luči, ki so ga Tabu predstavili v oddaji Spet doma.

VRSTNI RED NASTOPAJOČIH POVABLJENIH IZVAJALCEV:
Št.Izvajalec in skladbaŠt.Izvajalec in skladba

1.

Rock Partyzani - Time for revolution

6.

LeeLooJamais - Slovenka

2.

Tabu - Moje luči

7.

April - Ladadidej

3.

Nina Pušlar - Bilo lepo bi

8.Sylvain, Mike Vale
feat. Hannah Mancini
-
Ti si tisti
4.

Maja Keuc - Vanilija

9.

Time to Time - Pravi čas

5.

Feliks Langus - Disko raj

10.

Omar Naber - Bistvo skrito je očem

Glasba: Tomaž Trop
Besedilo: Iztok Malenšek
Aranžma: Tabu, Žare Pak
Tabu v živo: Metulja (NLP)
Emina razglednica: Tabu