Evrovizijski žreb je nastop Franke Batelić umestil v prvi polfinalni večer. Foto: Reuters
Evrovizijski žreb je nastop Franke Batelić umestil v prvi polfinalni večer. Foto: Reuters
Ema
Slovenski predstavnik bo znan 24. februarja. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev

Hrvaška javna radiotelevizija (HRT) se je letos odločila za interni izbor potnika na Portugalsko, mediji pa so poročali, da so bili v ožjem izboru trije kandidati - poleg Franke še Indira Levak in Damir Kedžo.

Batelićeva je besedilo za pesem, ki jo bodo javnosti sicer predstavili šele čez nekaj tednov, napisala sama, glasba pa je delo Branimira Mihaljevića, ki je podpisan pod številne glasbene uspešnice, ki so jih peli Oliver Dragojević, Kemal Monteno, Mišo Kovač, Crvena jabuka, Željko Bebek, Severina, Nina Badrić in mnogi drugi.

Franka je 25-letna Rečanka, ki je na Hrvaškem že kot najstnica pred desetletjem zaslovela z zmago v televizijskem šovu talentov Showtime.

Za mesto hrvaške evrovizijske predstavnice v Evropi se je neuspešno potegovala že leta 2009 in 2010. Po glasbenem premoru se je konec lanskega leta vrnila z albumom S tobom, ki je na Hrvaškem postal velika uspešnica.

S pesmijo Crazy bo v Lizboni nastopila v prvem polfinalu, ki bo na sporedu 8. maja.

Slovenski predstavnik še ni znan
Dva dni pozneje bo na oder stopil tudi slovenski predstavnik ali predstavnica. Kdo bo to, bo jasno konec meseca.

Ema bo letos razdeljena na dva dela: predizbor bo na sporedu v soboto, 17. februarja, finale pa teden dni kasneje, in sicer 24. februarja. Oba večera bo v vlogi voditelja Vid Valič.

Na Emi se bo 17. februarja predstavilo 16 izvajalcev, ki se bodo borili za vstopnico v finale. Predizbor bo odprla Anabel (Pozitiva), sledili pa ji bodo Tanja Ribič (Ljudje), KiNG FOO (Žive sanje), INA SHAI (V nebo), Indigo (Vesna), ManuElla (Glas), MILA (Svoboda), Orter (Kraljica), Lara Kadis (Zdaj sem tu), BQL (Ptica), Proper (Ukraden cvet), Nika Zorjan (Uspavanka - Lullaby), Marina Martensson (Blizu), Nuška Drašček (Ne zapusti me zdaj), Gregor Ravnik (Zdaj je čas) in Lea Sirk (Hvala, ne!).

Le osem najboljših, štirje po izboru žirije in štirje po izboru gledalcev in poslušalcev, pa bo nastopilo tudi v finalnem večeru 24. februarja in takrat bo znan tudi zmagovalec.