Pesem Mars & Venera, ki jo je zapela Tinkara Kovač, je postala zmagovalka festivala Melodij morja in sonca 2013. Foto:
Pesem Mars & Venera, ki jo je zapela Tinkara Kovač, je postala zmagovalka festivala Melodij morja in sonca 2013. Foto:
Tinkara Kovač
Tinkara je prejela tudi nagrado za najboljšo izvedbo. Foto: Vojko Totar

Strokovna žirija je največ točk podelila Ylenii Zobec, radijske postaje so največ točk namenile Tinkari Kovač, občinstvu v Avditoriju je bila prav tako najbolj všeč Tinkara Kovač, gledalci in poslušalci pa ste bili najbolj navdušeni nad Niko Zorjan.

Na letošnjem festivalu se je predstavilo 14 izvajalcev, ki so se potegovali za šest nagrad - poleg velike nagrade MMS 2012 še nagrado strokovne komisije za najboljše besedilo (Leon Oblak), nagrado strokovne komisije za najboljši aranžma (Tadej Mihelič), nagrado strokovne komisije za najboljšo glasbo (Aleš Klinar), nagrado strokovne komisije za najboljšo izvedbo (Tinkara Kovač) in nagrado za najboljšega debitanta (Alex Volasko).

Kako so prišli na festival?
Ustvarjalci letošnjega festivala so izvajalce izbrali na podlagi že lani preverjene "formule" - gre za kombinacijo povabljenih izvajalcev ter tistih, ki so se prijavili in prepričali izborno komisijo. Med povabljenimi izvajalci so bili Alenka Godec, Enzo Hrovatin, Darja Švajger, Manca Špik, Tinkara Kovač, Nika Zorjan in Ylenia Zobec. Skozi sito komisije pa so se prebili Igor Lija, skupini Panda in Kalamari, Alex Volasko, Žan Serčič, Statale 56 in Marko Vozelj. Prednost pri izbiri so imela dela, ki se jim je s svojo spevnostjo, sredozemsko obarvanostjo in poletnim navdihom uspelo najbolj približati naravi festivala, sporočajo prireditelji.

Zmagovalna skladba je bila izbrana s seštevkom glasov občinstva v Avditoriju Portorož, telefonskega glasovanja televizijskih gledalcev in radijskih poslušalcev, žirij radijskih postaj ter strokovne žirije. Ta je določila tudi zmagovalce v kategorijah za najobetavnejšega avtorja ali izvajalca ter za najboljšo glasbo, besedilo, priredbo in izvedbo.

Spremljevalni program posvečen Danilu Kocjančiču
Festival MMS 2013 je odprla lanska zmagovalka Nuša Derenda s pesmijo Za stare čase, večer pa sta povezovali Lorella Flego in Katja Pišot. Spremljevalni program je bil posvečen pokojnemu Danilu Kocjančiču, ki je imel zmagovalno skladbo na kar šestih izvedbah MMS-a, med drugim se ga bomo spominjali po zimzelenih Amerika, Anita ni nikoli ... in Portorož 1905. Anika Horvat, Tulio Furlanič, Slavko Ivančić, Ladi Mljač, Lea Sirk, kvartet Šturle in Mali ekrani so se mu poklonili s priredbo njegovih skladb, po njem pa so tudi poimenovali novo nagrado za debitanta.

Spodaj najdete tabelo s skladbami, ki so se predstavile v tekmovalnem delu. Posnetek festivala pa si boste lahko ogledali v ponedeljek, 8. julija, ob 22.50 na Televiziji Koper-Capodistria.

NASLOV

Izvajalec

Avtor glasbe

Avtor besedila

Avtor priredbe

1.

KO TE NI

Igor Lija

Igor Mikolič

Igor Mikolič

Marino Legovič

2.

CI RIUSCIRAI

Ylenia Zobec

Matjaž Vlašič

Ylenia Zobec

Tadej Mihelič

3.

ČEŠNJEV CVET

Panda

Andrej Pompe

Andrej Pompe

Samo Pirc

4.

MARS & VENERA

Tinkara Kovač

Gaber Radojević

Tinkara Kovač

Gaber Radojević

5.

NORA NOČ JE PRED NAMAMarko VozeljMatjaž VlašičMarko VozeljMatjaž Vlašič, Boštjan Grabnar

6.

VSE JE LJUBEZENAlenka GodecAleš KlinarAnja Rupel, Alenka GodecAleš Klinar, Miha Gorše

7.

LJUBEZEN NA PRVI POGLED

Žan Serčič

Žan Serčič

Žan Serčič

Žan Serčič

8.

NEKAJ, KAR NE MINE

Darja Švajger

Marino Legovič

Leon Oblak

Marino Legovič

9.

QUSTIONE DI CHIMICA

Statale 56

Franko Reja

Franko Reja

Franko Reja

10.

NASMEH ŽIVLJENJA

Nika Zorjan

Raay

Tina Piš, Franci Tepina

Raay

11.

TAM NA OBALI

Alex Volasko

Alex Volasko

Alex Volasko

Miha Gorše

12.

NI SKRBI

Manca Špik

Manca Špik

Manca Špik

Gaber Radojević

13.

POLETJE 2000

Kalamari

Jože Jež

Draago Mislej

Matjaž Švagelj

14.

SPREMINJAM SE

Enzo Hrovatin

Enzo Hrovatin

Leon Oblak

Martin Štibernik