33-letni vrhunski golfist Tiger Woods je pred 'usodno nesrečo' 27. novembra letos veljal za družinskega človeka in profesionalca. Zdaj ga tabloidi označujejo s čisto nasprotnimi pridevniki. Foto:
33-letni vrhunski golfist Tiger Woods je pred 'usodno nesrečo' 27. novembra letos veljal za družinskega človeka in profesionalca. Zdaj ga tabloidi označujejo s čisto nasprotnimi pridevniki. Foto:

Mogoče je bilo proti koncu leta "na tapeti" razvratno življenje Tigra Woodsa, vendar le do naslednjega "kiksa" enega izmed zvezdnikov. Da je bil Woods v zadnjih decembrskih dneh vendarle postavljen nekoliko na stranski tir, je poskrbel igralec Charlie Sheen. Ta se je potem, ko mu je tretja žena Brooke Mueller omenila ločitev, spravil nanjo z nožem in grožnjami.

Preberite še:
- Škandali v letu 2009

V preteklem desetletju pa se je na naslovnicah znašel še marsikateri, o katerem so poročali vsi svetovni mediji, danes pa je treba precej napeti možgane, da bi se spomnili, kaj je kateri "zakuhal".

Zato smo na MMC-ju ob koncu desetletja za osvežitev spomina pobrskali, o kom in zakaj se je največ pisalo v preteklih desetih letih. Največ je primerov, ko so se zvezdniki znašli v navzkrižju z zakonom. Čeprav so vzroki različni, imajo enako posledico. Bližnje srečanje znanih z možmi postave in bolj ali manj stroge sankcije.

V spodnji fotozgodbi si lahko ogledate, kateri zvezdniški škandali so najbolj zaznamovali desetletje, pri čemer se nismo mogli izogniti tudi nekaj letošnjim.

Za prvi škandal tega desetletja je poskrbela igralka Winona Ryder, ki se je po 'božičnih nakupih' decembra odpravila brez denarja. Varnostne kamere v eni izmed prestižnih trgovin na 5. Aveniji so namreč 12. decembra 2001 ujele igralko pri kraji. Zdaj 38-letna igralka si je v klobuk stlačila nogavice in nekaj drugih modnih dodatkov, zaradi česar je morala oddelati 480 ur družbenokoristnega dela, povrniti nastalo škodo in plačati kazen.
Zadnje desetletje pa je svojo fotografijo v kartoteki dobilo še kar nekaj znanih obrazov Hoollywooda. Vzrok? Vožnja pod vplivom opojnih substanc. Leta 2002 je v policijski objektiv zmedeno zrl skuštrani Nick Nolte, štiri leta pozneje pa tudi njegov igralski kolega, Mel Gibson. Gibson, ki je po ločitvi od žene Robyn Moore z novo spremljevalko Oksano Grigorjevo letos dobil še osmega otroka, je tudi zaradi žaljivih besed ob aretaciji dobil tri leta pogojne kazni in obvezno enoletno obiskovanje terapevtske skupine AA (anonimnih alkoholikov). Poleg starih igralskih mačkov pa sta svoji fotografiji v kartoteki leta 2007 dobili tudi mlajši – Lindsay Lohan in Nicole Richie, za katerima je precej razburljivo obdobje. Policisti so pri Lindsay, poleg tega, da je vozila omamljena, našli še zavojček koakina, Nicole, ki je bila prvič aretirana leta 2006, pa je vozila v nasprotno smer.
V februarju 2002 je za veliko razočaranje oboževalcev poskrbel takrat 35-letni pevec R. Kelly. V javnosti se je namreč znašel pomenljiv posnetek, na katerem je spolno občeval z mladoletnico. Čeprav je zanikal, da je na posnetku on, se organi pregona z njim niso strinjali. Maja 2008 je primer prišel tudi na sodišče, vendar je bil Robert Sylvester Kelly, kot je njegovo pravo ime, oproščen. Za škandal pa se kljub prvemu razočaranju niso veliko zmenili tudi njegovi oboževalci – vseh pet albumov, ki jih je izdal po škandalu leta 2002, je platinastih.
Seznam večjih škandalov desetletja pa gotovo ne bi bil popoln brez stare znanke tabloidov Paris Hilton. 'Po nesreči' se je leta 2003 v javnosti ravno pred premiero njenega resničnostnega šova The simple life znašel domači videoposnetek, v katerem v glavnih vlogah nastopata Paris in Rick Salomon, pozneje 'kratkotrajni' mož Pamele Anderson. Štiri leta pozneje, torej leta 2007 pa je bila Paris znova na naslovnicah skorajda po vsem svetu. Zaradi kršitve pogojne kazni o prepovedi vožnje pod vplivom opojnih substanc, je morala nekaj dni preživeti v zaporu. Ves svet je lahko spremljaj celo to, kaj se je znašlo na njenem 'zaporniškem' jedilniku.
Junija umrli kralj popa pa se je v zgodovino poleg rekordne prodaje albumov zapisal tudi po manj prijetnih govoricah. Prvič so s prstom nanj zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja otrok pokazali leta 1993. Deset let pozneje pa je moral Michael Jackson zaradi obtožb tudi na sodišče. Gotovo eden izmed najbolj spremljanih procesov desetletja se je leta 2005 končal z oprostilno sodbo, vendar pa je pustil velik pečat že na tako 'načetem' ugledu enega najbolj uspešnih glasbenikov vseh časov. V začetku marca letos je Jacko napovedal veliko vrnitev na odre, vstopnice za londonske koncerte so bile razgrabljene, žal pa ga je prehitela smrt.
Februarja 2004 pa se je v središču pozornosti znašla tudi Jacksonova sestra Janet. Med polčasoma v ZDA izredno priljubljenega Superbowla je Janet nastopila v duetu z Justinom Timberlakom. Pevka je bila oblečena v tesno usnjeno obleko, med nastopom, ki si ga je ogledalo več kot 90 milijonov ljudi, med njimi veliko otrok, pa jo je Justin zgrabil in ob prepevanju besedila 'gonna have you naked by the end of this song' ('do konca pesmi te bom imel slečeno') strgal del njene obleke. Ob tem se je prikazala njena gola desna dojka, bradavico pa je pokrivala le srebrna zvezda. Izbruhnil je pravi škandal, na CBS je prispelo kar 542.000 pritožb gledalcev. Tako televizijska mreža, producenti z MTV-ja in Timberlake, ki je incident poimenoval 'oblačilna motnja', so se javno opravičili, Janet pa je celotno stvar označila za 'nesrečo'. Ameriška Komisija za zvezne komunikacije (FCC) je zaradi t. i. afere Nipplegate CBS-u naložila rekordno kazen v ameriški zgodovini, in sicer 550.000 ameriških dolarjev. CBS se je pritožil in julija 2008 so sodniki odločili, da televizijska mreža ne nosi neposredne odgovornosti za škandal.
Neke vrste škandal pa je za mnoge tudi konec petletnega zakona ljubljenke ameriškega občinstva Jennifer Aniston in Brada Pitta, za kar mnogi pripisujejo krivdo fatalki Angelini Jolie. Sprva se je govorilo, da za ločitev v začetku leta 2005 odgovornosti ne nosi Joliejeva, ki pa je kmalu priznala, da sta se z Bradom zaljubila že na snemanju filma Gospod in gospa Smith (Mr. & Mrs. Smith). Čeprav je od ločitve minilo pet let, pa ljubezenski trikotnik Aniston-Pitt-Jolie še vedno vztrajno polni blagajne ameriških tabloidov. Skorajda ne mine teden, ko se vsaj eden izmed 'kotov' trikotnika ne bi znašel na prvi strani.
Leta 2005 pa je bila 'priljubljena tarča' medijev manekenka Kate Moss. Sprva zaradi svoje zveze s kontroverznim glasbenikom Petom Dohertyjem, nato pa so britanski tabloidi objavili še fotografijo Kate ob uživanju kokaina. Čeprav škandal za Kate ni imel pravnih posledic, pa je gotovo imel finančne, saj so sledile številne odpovedi pogodb. Očitno pa Kate to ni izučilo. Letos poleti so manekenko v družbi pevke Lily Allen paparaci 'zasačili' še pri kajenju marihuane.
Druga polovica preteklega desetletja pa, vsaj v začetku, ni bila prav nič prijetna za popprincesko Britney Spears. Konec leta 2006 in leto 2007 je zaznamovala ločitev od Kevina Federlina in boj na sodišču za skrbništvo nad sinovoma. Britney je preživaljala težke trenutke in 16. februarja je postalo jasno, da potrebuje pomoč. Vstopila je v frizerski salon in zahtevala, da jo pobrijejo. Ker tega niso želeli storiti, je za brivnik poprijela sama in si pobrila dolge lase pred fotografskimi objektivi paparacev, ki so ji bili ves čas za petami in čakali na 'njen spodrsljaj'. Britney, ki je že leta 2003 na podelitvi MTV-jevih nagrad dvignila kar nekaj prahu s poljubom z Madonno, se je po nekaj padcih (zaradi psihičnih težav je morala dvakrat v bolnišnico) vendarle postavila na noge in to dokazala tudi z uspehom albuma Circus, ki je izšel lani.
Konec julija 2008 pa se je v 'družinskem škandalu' znašel glavni junak filma o Batmanu (Vitez teme) Christian Bale. Prav v času, ko je Bale predstavljal svoj film, ki je prejel veliko nagrad, je izbruhnila afera. Njegova mati in sestra sta ga obdolžili fizičnega napada. Christian je ob aretaciji obtožbe takoj zanikal, britanski tožilci pa so po preučitvi dokazov zaradi pomanjkanja teh obtožnico umaknili.
Kri pa je letos februarja zavrela pevcu Chrisu Brownu, ki se je s pestmi znesel nad takratnim dekletom, barbadoško lepotico in pevko Rihanno. Primer je dvignil veliko prahu, v javnost pa so pricurjale tudi fotografije podplutega in oteklega obraza pevke. Napad je letos poleti dobil tudi sodni epilog. Skesani Chris ni omehčal losangeleške sodnice Patricie Schnegg, ki je odločila, da je 20-letnik kriv brutalnega pretepa. Dobil je pet let pogojne kazni, šest mesecev javnih del in petletno prepoved približevanja Rihanni na manj kot 160 metrov (z izjemo, če se udeležita istih glasbenih dogodkov, ko se meja spusti na deset metrov).
Italijanskega premierja Silvia Berlusconija in golfzvezdnika Tigra Woodsa pa je v letošnjem letu na naslovnice tabloidov pripeljala ljubezen do lepih mladenk. Poletje je bilo precej vroče za italijanskega premierja, ki se je junija znašel v skorajda vseh svetovnih medijih. Za to je poskrbel fotograf Antonello Zappadu, ki je objavil nekaj škandaloznih posnetkov v španskem El Paisu. Na fotografijah sta Berlusconi in nekdanji češki premier Mirek Topolanek uživala v družbi pomanjkljivo oblečenih mladenk. Berlusconi, ki je proti fotografu vložil tožbo zaradi vdora v zasebnost, je namigovanja in vpletenost v različne spolne škandale ves čas zanikal. Gotovo njegovih izgovorov ni vzela resno žena Veronica Lario, ki ji je prekipelo potem, ko se je njen mož udeležil 18. rojstnega dne manekenke spodnjega perila Noemi Letizie in ji podaril dragoceno ogrlico. Veronica je javno napovedala, da bo vložila zahtevo za ločitev, zdaj pa sta si s Silviom že v laseh glede višine preživnine. No, gotovo pa sta medijski čas in prostor po 'usodni nesreči' konec novembra večinoma namenjena nekoč zglednemu športniku in družinskemu človeku Tigru Woodsu. Na dan so namreč prišle številne podrobnosti njegovega skrivnega življenja. Oče dveh otrok, poročen s švedsko manekenko Elin Nordegren (ta se je menda že izselila iz njunega doma na Floridi), naj bi imel razmerje z vsaj 13 dekleti.