Buffett (desno) je leta 2006 99 odstotkov svojega denarja namenil dobrodelni organizaciji Bill & Melinda Gates Foundation. Foto: EPA
Buffett (desno) je leta 2006 99 odstotkov svojega denarja namenil dobrodelni organizaciji Bill & Melinda Gates Foundation. Foto: EPA
Ameriški dolarji
Verjetno mora biti poseben občutek, če človek ne ve, kam bi z vsem denarjem ... Foto: EPA

Investitor Warren Buffett in ustanovitelj Microsofta Bill Gates, ki sodita v sam vrh najbogatejših Zemljanov, sta sprožila dobrodelno kampanjo, imenovano The Giving Pledge, v katero se je že vključilo nekaj najpremožnejših ameriških družin. Zavezale so se, da bodo vsaj polovico svojega premoženja namenile v dobrodelne namene, to pa lahko storijo še za čase svojega življenja ali posmrtno.

Moralna zaveza
Seznam dobrodelnih posameznikov in družin je dolg, na njem pa so med znanimi imeni newyorški župan Michael Bloomberg, ustanovitelj televizijske mreže CNN Ted Turner, potomec znamenite rodbine Rockefeller, David, in filmski režiser George Lucas, ki je dejal: "Večino svojega premoženja želim nameniti za izboljšanje izobraževanja, saj je to ključni dejavnik za preživetje človeštva."

Gre sicer za moralno in ne pravno obvezujočo obvezo, Buffet pa je nad odzivom navdušen: "Kampanja The Giving Pledge želi spodbuditi premožne ameriške rodbine, da se zazrejo vase in se vprašajo, kako koristno želijo porabiti denar, ki se je nakopičil na njihovih računih." Vsak, ki želi k akciji pristopiti, mora le napisati pismo, v katerem razlaga, zakaj se je odločil za ta korak.

"Uživam, ko podarjam denar"
"Kampanja je prvotno namenjena ameriškim milijarderjem, a z njo želimo k namenjanju sredstev v dobrodelne namene spodbuditi vse morebitne donatorje, ki si to lahko privoščijo," je dodal Buffet, ki je še dejal, da so se mnogi bogataši odpovedali krepko več kot polovici premoženja.

"Večkrat sem poudaril, da uživam v služenju denarja, a hkrati uživam tudi, ko ga podarjam. Sicer še vedno raje služim, a zapravljanje je le sekundo zatem," pa je dejal naftni mogotec T Boone Pickens.

Revija Forbes je marca Buffetovo premoženje ocenila na 47 milijard ameriških dolarjev, prav daleč zadaj, kot drugi najbogatejši Zemljan, pa ni niti Bill Gates. Po Forbesu sicer trenutno v ZDA živijo 403 milijarderji.