Komik, ki na televiziji HBO vodi satirično oddajo, se je v "spor" zapletel avgusta, ko je ob zgodbi o pozabljenih pozivih porotnikom v mestih Hartford in New Britain v ameriški zvezni državi Connecticut svojo ost uperil v neznano mestece Danbury. "Če že morate kakšen kraj pozabiti, zakaj ne bi bil to Danbury?" je dejal in dodal, da je kraj znan po treh stvareh: da je bil po izboru časnika USA Today leta 2015 razglašen za drugo najboljše mesto za življenje, da je nekoč v kraju cvetela klobučarska industrija in da so vsi prebivalci, "vključno z otroki", upravičeni do brezplačnega žaljenja, ki ga izvede John Oliver.

Napis, ki ga je Oliver ponudil mestu Danbury. Mesto ga je prijelo za besedo – pod pogojem, da trak pred preimenovano čistilno napravo prereže osebno. Foto: Instagram/Last Week Tonight
Napis, ki ga je Oliver ponudil mestu Danbury. Mesto ga je prijelo za besedo – pod pogojem, da trak pred preimenovano čistilno napravo prereže osebno. Foto: Instagram/Last Week Tonight

Od žalitev do dobrodelne akcije

Župan kraja Mark Boughton mu ni ostal dolžan. Le dan pozneje mu je namreč vrnil žogico z obljubo, da bodo po njem poimenovali lokalno čistilno napravo. "Poimenovali jo bomo Čistilna naprava Johna Oliverja. Zakaj? Ker je polna sranja, tako kot Oliver." Oliver je "ponudbo" sprejel s humorjem in ji dodal še dobrodelno noto. Skupaj z lokalnimi krajevnimi organizacijami je začel zbirati sredstva za prehranske pakete (na koncu se je na računu nabralo 45.000 dolarjev) in prodajati majice z napisi, katerih sredstva so šla za obolele za ALS-om v Connecticutu.

John Oliver in župan Danburyja ob slovesnem preimenovanju čistilne naprave. Foto: YouTube
John Oliver in župan Danburyja ob slovesnem preimenovanju čistilne naprave. Foto: YouTube

V četrtek je nato sledilo še (pred)zadnje dejanje sage: občinski svet je odločal o preimenovanju čistilne naprave v čistilno napravo Johna Oliverja. Za preimenovanje je glasovalo 14 svetnikov, eden se je vzdržal, eden pa je bil proti, so pozneje sporočili z občine. A postavili so en pogoj: odprtja se mora udeležiti tudi komik, osebno.

"Nekaj navdihujočega" v zgodbi o čistilni napravi

Oliver je obljubo držal in se dogodka zares udeležil ter izzval salve smeha že ob prihodu, in sicer s svojo zaščitno obleko, ki je spominjala na nekaj, kar bi si za vesoljski sprehod nadeli astronavti. V precej resnejšem nagovoru je poudaril, da je čistilna naprava nekaj, "kar vsi v tem trenutku najbolj potrebujemo".

"Če pomislimo, taka naprava vzame nekaj najslabšega, kar proizvede človeštvo, in to spremeni v nekaj, s čimer lahko živimo. V tem je nekaj navdihujočega. Le kaj bi lahko bilo ob koncu tega groznega, groznega leta, pomembnejše kot spoznanje, da lahko, če hočemo, zgladimo vse nesporazume in premagamo razlike?" je še dejal ob odprtju, katerega posnetek so nato predvajali tudi v njegovi nedeljski oddaji.