Naomi se je z ruskim spremljevalcem Vladimirjem Doroninom pred kratkim mudila na filmskem festivalu v Cannesu. Foto: EPA
Naomi se je z ruskim spremljevalcem Vladimirjem Doroninom pred kratkim mudila na filmskem festivalu v Cannesu. Foto: EPA

Preiskovalci vojnih zločinov so namreč prepričani, da je prelestna Britanka leta 1997 iz rok pomočnikov nekdanjega liberijskega voditelja Charlesa Taylorja v hiši Nelsona Mandele v Južnoafriški republiki prejela neizbrušen krvavi diamant.

Naomi je sicer v preteklosti že večkrat zavrnila pričanje, tožilci na posebnem sodišču za vojne zločine v Sierri Leone v Haagu pa menijo, da je njen prihod na sodišče nujen in neizogiben.

Taylor se mora braniti, da je s krvavimi diamanti spodbudil upor v Sierri Leone, ki je zahteval več deset tisoč življenj. Taylor naj bi namreč prodajal diamante in z njimi kupoval orožje uporniški Revolucionarni združeni fronti v Sierri Leone, ki se je med državljansko vojno zatekla k zelo brutalnim pobojem.

Vsega je "kriva" Mia Farrow ...
Naomi, ki velja za eno najbolj znanih manekenk na svetu, se je v procesu znašla, potem ko je ameriška igralka in znana človekoljubka Mia Farrow tožilcem dejala, da ji je Naomi dan po večerji pri Mandeli zaupala, da je dobila "ogromen neobdelan diamant".

Taylor, ki je na zatožni klopi od januarja leta 2008, je te trditve zavrnil kot "popoln nesmisel", tudi Naomi pa na to vprašanje v začetku meseca, ko je gostovala v pogovorni oddaji Oprah Winfrey, ni želela odgovarjati. Dejala je le: "Ne želim biti vpletena v sodni postopek proti temu moškemu. Zagrešil je strašne stvari, zato ne želim spravljati svoje družine v nevarnost."

V Haagu želijo pred sodnika zvabiti tudi Mio Farrow, ki je bila pred 13 leti prav tako ena izmed gostij na zabavi Nelsona Mandele. Igralka je namreč v pogovoru za televizijsko mrežo ABC nedavno dejala, da ji je Naomi zaupala, da so jo sredi noči obiskali Taylorjevi predstavniki in ji poklonili diamant. "Ne pozabiš kar tako, ko ti dekle pove, da je sredi noči dobila v dar ogromen diamant." Dodala je, da se bo pozivu na pričanje z veseljem odzvala.