Nekdanji sinonim za hollywoodski blišč nadaljuje svojo bitko za življenje. Foto: EPA
Nekdanji sinonim za hollywoodski blišč nadaljuje svojo bitko za življenje. Foto: EPA
Zsa Zsa Gabor
Vse od prikovanja na invalidski voziček Zsa Zsa zavrača vsakršno ujetje njene podobe v fotografski objektiv. Foto: EPA
Frederick von Anhalt
Ves čas ji stoji ob strani njen mož Frederick von Anhalt. Foto: EPA

Na posteljo bolnišnice Ronald Reagan UCLA Medical Center je znova legla v nedeljo, kjer naj bi zdaj čakala na amputacijo noge, je za tiskovno agencijo AP povedal njen predstavnik za odnose z javnostjo John Blanchette. "Zdravniki so dejali, da če tega ne storijo, bo morda izgubila življenje," je pojasnil Blanchette.
Ob tem je dodal, da so se zdravniki zaradi ogroženosti njenega zdravja odločili za amputacijo noge tik pod kolenom. Na nogi legendarne igralke so se namreč pojavile rakave tvorbe, ki so jih odstranili že v nedeljo, toda v noči na ponedeljek so jo znova hospitalizirali in odločitev je padla.

Zsa Zsa tako nadaljuje svojo bitko znotraj in zunaj bolnišnic. Konec meseca julija je padla s postelje in s tem je že skoraj pozabljena legenda velikih platen znova vzbudila pozornost javnosti.

Njene oboževalce so o zdravstvenem stanju obveščali njen mož princ Frederic von Anhalt, hčerka Constance Francesca Hilton in predstavnik za stike z javnostjo. Njihove izjave so se občasno močno razlikovale. Znano in potrjeno je, da jo je v avgustu obiskal duhovnik in ji podelil zadnji zakrament.

Življenje v senci luči
Zsa Zsa je vse od njene prometne nesreče leta 2002 prikovana na invalidski voziček. Leta 2005 pa je utrpela tudi kap. Vse od takrat je javnost skoraj pozabila nanjo. Ostajala je doma in gledala 'žajfnice', televizijske kvize in stare filme, je sedmi sili v juliju razpredal njen mož. Ves čas življenja na vozičku pa je zavračala, da bi jo v svoj fotografski okvir ujeli paparaci. "Želi, da si jo ljudje zapomnijo, kakršna je bila pred leti," je za AP še dodal njen mož.

Igralka je bila namreč pravi sekssimbol med letoma 1950 in 1960 – to so bili zlati časi njene kariere, ko se je pojavljala v filmih, kot sta Moulin Rouge (1952), Queen of Outer Space (1958). Nikoli pa ni imela redno zagotovljene vloge na televiziji, v nasprotju z njeno sestro Evo (Green Acres). Na malih zaslonih se je pojavljala le kot gostja in v raznih televizijskih nagradnih igrah.

Zsa Zsa in vsi njeni moški
Glamurozna igralka, katere korenine izvirajo iz sosednje Madžarske, je najbolj znana po svojih osmih zakonih. Na njenem spisku mož sta se med drugim znašla tudi hotelski milijarder Conrad Hilton in z oskarjem nagrajeni igralec George Sanders.

Ne najmlajša niti najstarejša v družini Gabor
Zsa Zsa je imela še dve sestri. Najstarejša Magda je umrla leta 1997, le pet dni pred njenim 83. rojstnim dnevom, medtem ko je najmlajša Eva umrla leta 1995, stara 76 let.