Nizozemska kraljeva družina. Foto: EPA
Nizozemska kraljeva družina. Foto: EPA

Nizozemski kralj Viljem Aleksander in kraljica Maksima sta ta petek odpotovala v Grčijo, natančneje na Peloponez, kjer ima družina zasebno vilo. Zakonca sta odpotovala po uvedbi strožjih ukrepov, in čeprav teh s potovanjem nista kršila, so ju številne kritike spodbudile, da sta se prej vrnila. "Ne želimo vzbujati dvomov, da je treba upoštevati ukrepe za zajezitev epidemije," sta v izjavi, ki jo je objavila kraljeva palača, dejala zakonca.

Nizozemska monarhija nima formalne vloge pri vsakodnevnem vodenju Nizozemske, za odločitve kraljeve družine je pristojna vlada. Več poslancev tako poziva nizozemskega premierja Marka Rutteja, naj pojasni, zakaj kraljevi družini ni svetoval, da odpove svoj dopust. "Če bi Rutte rekel, da je to slaba ideja, bi kralj zagotovo spremenil svoje načrte," je pojasnil Peter Rehwinkel iz stranke PvdA. Izjavi se je pridružil tudi predsednik stranke GroenLinks, ki je opustitev potovanja označi za "edino pravilno odločitev".

Kraljevi par tokrat ni prvič v središču pozornosti zaradi svojega nespametnega vedenja v času epidemije. Avgusta se je namreč na spletu pojavila fotografija z dopustovanja na grškem otoku Milos, na kateri se družita z lastnikom tamkajšnje restavracije in ne upoštevata socialne distance.

Nizozemska je ta konec tedna poročala o skoraj 8000 novih primerov okužb, kar je največje število. Bari, restavracije in "kavarne" s konopljo so zaprti že štiri tedne.