Član popdua Wham! je bil poleg Andrewa Ridgeleyja veliko bolj znan George Michael. Foto: AP
Član popdua Wham! je bil poleg Andrewa Ridgeleyja veliko bolj znan George Michael. Foto: AP

Knjiga Wham! George & Me, ki jo bo oktobra izdal Andrew Ridgeley, bo dvojici sledila od njunega prijateljstva iz otroštva do poslednjega koncerta leta 1986.

Ridgeley in Michael sta se srečala več let pred nastankom zasedbe Wham!. Njuno prijateljstvo se je spletlo v sredini 70. let preteklega stoletja na Bushey Meads v Hertfordshiru. Kratek čas sta nastopala v skupini za ska, imenovani Executive, leta 1981 pa sta ustanovila duo Wham!. Michael je prevzel pisanje, produkcijo in petje, s tem pa nekatere oboževalce zmedel pri tem, kakšna je dejansko v skupini vloga Ridgeleyja. "Moj prispevek je bil v glasbenem smislu slabši od njegovega, oba pa sva bila do tega vedno zelo odprta. Že zgodaj sva se odločila, da bo George glavni pisec besedil, ker je bilo obema jasno, da je bil boljši pri tem," je Ridgeley leta 1997 pojasnila za revijo Hello.

Prva zahodna izvajalca popa, ki sta nastopila na Kitajskem

Wham! sta zadnjič nastopila 28. junija 1986 na stadionu Wembley. Foto: AP
Wham! sta zadnjič nastopila 28. junija 1986 na stadionu Wembley. Foto: AP

Čeprav z debitantskim singlom Wham Rap! (Enjoy What You Do) nista osvojila lestvic, sta imela več sreče z nadaljnjimi singli, med katerimi se jih je kar pet uvrstilo na sam vrh lestvic. Leta 1985 sta bila prva zahodna izvajalca popa, ki sta nastopila na Kitajskem, deloma po zaslugah prizadevanj menedžerja Simona Napier-Bella, da bi spodnesel podoben poskus skupine Queen.

Wham! je razpadel leta 1986, kmalu po njunem koncertu 28. junija na stadionu Wembley. Koncerta se je udeležilo 72.000 oboževalcev, za vstopnice pa se je menda potegovalo kar milijon ljudi. Na koncertu so premierno prikazali tudi dokumentarec o turneji Wham! in China: Foreign Skies.

Obljuba, da duo ne bo nikoli več oživel

Duo, ki je prispeval uspešnice, kot so Last Christmas, Wake Me Up Before You Go-Go, Everything She Wants, Club Tropicana in Freedom, se ni nikoli ponovno sesta(vi)l. "Ena od obljub, ki sva si jih dala, je bila, da Wham! ne bo nikoli ponovno oživel, ker je šlo za mladost," je povedal Ridgeley. Po razhodu je sam poskušal srečo v Formuli 3, z nastopanjem in kratkotrajno solistično kariero, Michael pa je užival velik uspeh na glasbenih lestvicah kot samostojni zvezdnik.

Michael je umrl na božični dan leta 2016, star 53 let. Ridgeley se mu je leta 2017 na podelitvi nagrad brit poklonil z besedami: "Njegova zapuščina je nesporno briljantna in bo sijala in resonirala še v prihajajočih generacijah. George je v svojih pesmih, svojem lepem glasu in v poetičnem izrazu svoje duše zapustil najboljši del sebe. Rad sem ga imel, v zameno pa smo ljubljeni tudi mi in vi."