Anne Hathaway s svojim oskarjem za najboljšo stransko žensko vlogo. Foto: Reuters
Anne Hathaway s svojim oskarjem za najboljšo stransko žensko vlogo. Foto: Reuters
Na poti do oskarja je Anne pobirala nagrado za nagrado. Foto: Reuters
Za vlogo Fantine v Nesrečnikih je shujšala, se ostrigla in zapela. Akademija je vedno imela posluh za take fizične transformacije lepih mladih igralk. Foto: Reuters
Takoj ko so gledalci videli, kaj je za Oskarje oblekla Anne, je nastal Twitterjev račun @HathawayNipples. Foto: Twitter
22-letna Jennifer Lawrence se zdi precej bolj 'človeška' in 'resnična'. Foto: Reuters
Anne se nikakor ne more popolnoma otresti svoje pridne podobe iz Princeskinega dnevnika.
Z Jennifer Lawrence in Christophom Waltzom. Foto: Reuters

"Anne Hathaway: hollywoodska zvezda, ki najbolj deli javnost" je denimo naslov članka v spletni reviji Salon. "Sovražiti Anne Hathaway" je naslov v Globe and Mailu, "Zakaj pri Oskarjih 2013 vsi sovražijo Anne Hathaway?" na Huffington Postu, "Zakaj ljudje sovražijo Anne Hathaway" na spletni strani Screen Crush in "Zakaj vsi sovražijo Anne Hathaway" v National Postu.
Članki in cele sociološke razprave so se pojavili takoj po nedeljskih Oskarjih, na katerih je 30-letna Anne - pričakovano - prejela zlati kipec za stransko vlogo v muzikalu Nesrečniki. Za vlogo obubožane Fantine v pretirano razvlečenem filmu, katerega svetla točka je po mnenju številnih kritikov prav Hathawayeva, si je igralka ostrigla svoje dolge lase in močno shujšala. Nagrade so deževale druga za drugo in Annin oskar je bil ob tistem za Daniela Daya-Lewisa najbolj pričakovan.
Naval kritikov
A kritike so se na družbenih omrežjih usule že približno uro pred podelitvijo, ko se je Hathawayeva na rdeči preprogi pojavila v neposrečeni bledo rožnati Pradini toaleti, enem redkih modnih spodrsljajev ljubljenke modnih kritikov.
Obleka je bila nerodno krojena, tako da se je zdelo, da se vidijo bradavičke, zaradi česar je tabloidni portal TMZ videz na Twitterju označil z besedami "Les Nipplerables" (skovanka iz "nipples" (bradavičke) in Les Miserables (Nesrečniki)). Samo nekaj minut je bilo potrebnih in že se je pojavil Twitterjev račun "@HathawayNipples", ki je naglo pritegnil več kot 2.000 sledilcev.
Twitter skoraj pregorel
V naslednjih petih, šestih urah je Twitter skoraj pregorel od zbadljivk, očitkov in žaljivk na račun Hathawayeve, ki je pred dvema letoma Oskarje celo vodila. Je pa res, da voditeljski par Hathaway-James Franco velja za enega najslabših vseh časov, za kar pa krivijo bolj njega kot njo.
"Mi gre že močno na živce zahvalni govor Anne Hathaway," je tvitnil eden izmed uporabnikov, še preden se je podelitev začela. In drugi: "Anne Hathaway me spominja na tistega otroka, ki ga noben sošolec ne mara, ga pa obožujejo vsi učitelji." Spet tretji se je spravil na njen videz: "Videti je, kot da bi nekdo zlil mleko na okostnjaka."

"Zdi se, kot da bi vzeli vse stvari, ki se zdijo ljudem nadležne, in jih spravili v eno osebo," je tvitnil @frantaclaus, @elizcongdon pa: "Všeč mi je, da imamo vsi svoj razlog, da sovražimo Anne Hathaway, a na koncu nas vse združi to, da se strinjamo, da je grozna!" Ena tviterašica je zapisala, da je edina stvar, ki jo bolj sovraži od Anne Hathaway, "Anne Hathaway, ko joka", spet druga pa, da upa, da Annin zahvalni govor odrežejo z glasbo iz Psiha.

Naučeni zahvalni govori
Zakaj toliko sovraštva? Hollywood.com meni, da je to delno zato, ker Anne - lani se je v Valentinovi obleki na kalifornijski plaži poročila z Adamom Shulmanom - izpade pretirano zagreta in neiskrena. "Ena pogostejših pritožb čez Hathawayevo je ta, da vsako stvar obrne tako, da se vrti okoli nje, še celo takrat, ko skuša izpasti vsa sladka in skromna," je zapisal Brian Moylan s portala Hollywood.com.

Matt Singer iz Indiewireja pravi, da mu je všeč njeno delo na velikem platnu, da pa se nekateri njeni zahvalni govori zdijo grozno narejeni in naučeni (slednje priznava celo sama Anne, saj je povedala, da je svoj oskarjevski govor zvadila, da bi se ljudem bolj "priljubila"). "Utihni. Utihni, Anne Hathaway. Iskreno ne vem, kaj me moti. Morda sem ljubosumna, a ne čutim ljubosumja. Gledam jo in se mi zdi, da ni resnična oseba," je zapisala blogerka na strani Crushable. "Njena popolnost se mi ne zdi očarljiva, ampak nadležna."

"Igra celo, ko dobi nagrado"
National Post meni, da je "sovraštvo" malce močna beseda, zlasti v Hollywoodu, da pa ljudje sovražijo krivico. In da se pri Hathawayevi zdi, da ji stvari padajo v naročje malce po krivici. Da so ji zaupali (obupno) vodenje Oskarjev, ko bi si to precej bolj zaslužil Billy Crystal, in da je dobila oskarja, ker je shujšala 12 kilogramov in se ostrigla, pri čemer se je odlična Sally Field pri svojih 66 letih zredila za 12 kilogramov in v Lincolnu zaigrala ob boku izjemnih Tommyja Leeja Jonesa in Daniela Daya-Lewisa, pa ostala praznih rok.

Svoj razlog je podal celo zloglasni radijski voditelj Howard Stern: "Naj povzamem, zakaj ljudje sovražijo Anne Hathaway. Prvič, najame pisca govorov, da ji napiše zahvalni govor. Na vseh teh podelitvah je pretirano dramatična. Vedno, prav vedno, je zasopla. Igra celo, ko dobi nagrado."

Huffington Postu se po drugi strani ne sanja, zakaj so se vsi spravili na Anne. "Razumemo, da ni za vsakogar (kdo pa je razen Georgea Clooneyja?!"), a sovraštvo, ki ga bruhajo na našo ubogo Fantine, je brez primere. Ali pa vsaj neupravičeno. Navdušena je, živahna, gostobesedna ... je to res tako nevzdržno?"

Preveč izpiljeni javni nastopi?
Screen Crush razloge išče v tem, da se Anne ne vede tako "prikupno sproščeno" kot nekatere od njenih kolegic, ki veljajo za zelo priljubljene prav zaradi nepredvidljivosti. Jennifer Lawrence je vedno zelo nepredvidljiva, med intervjuji kar strelja z ne najbolj "primernimi" odgovori, enkrat se ji pripeti nesreča z obleko, drugič pa pade na poti po oskarja. Podobno je s Charlize Theron, ki prostodušno pove, da kadi travo, med odgovori naniza precej kletvic, nato pa še pohvali impresivni penis soigralca Michaela Fassbenderja.

Edini "ups" trenutek Hathawayeve pa je, ko so jo paparaci med nedavno premiero ujeli brez spodnjih hlačk, ko je lezla iz limuzine. "Igralci nam ne dolgujejo svojih zasebnih življenj. Nič se nas ne tiče, s kom hodijo, koliko tehtajo ali kako poimenujejo svoje otroke. A hlepimo po teh podatkih, ker iščemo v njih napake, da bi jih bolj počlovečili," menijo pri Screen Crushu.

"Globoko v sebi sovražimo zvezdnike," meni filmski kritik in avtor David Thomson. "Zavidamo jim. Prepričani smo, da si ne zaslužijo. Sovražimo vpliv, ki ga imajo na nas. In morajo biti žrtvena jagnjeta." Hathaway v tem spominja na Lindsay Lohan, ki jo pri Salonu primerjajo z boksarsko vrečo, v katero projiciramo vse naše zamere do zvezdnikov. Hathawayeva ni naključna tarča, meni Thomson.
"Malce preveč široko odprtih bambi oči je, predobra, da bi bila resnična. Nekaj ubogljivo mladostniškega je na njej. Njena podoba princeske ni izginila. Ne zdi se še odrasla ženska." Prav vloge iz Princeskinega dnevnika se je tako trudila otresti, da se vse skupaj zdi preveč na silo. Preveč ambiciozno. In če so ambicije pri igralcih privlačne, nasprotno, tako Karen Hollinger, ki se ukvarja s feminizmom in filmom, pri igralkah izpadejo neprijetne.