ZAPS letos z zlatimi svinčniki za odlično izvedbo nagrajuje MultiPlan Arhitekte, Arhitekturo Krušec, Medprostor in arhitekte, ki so zasnovali obnovo Slovenske ceste. Zeleni svinčnik, ki ga podeljujejo za inovativno trajnostno gradnjo, pa roma k Styria arhitekturi. Foto: ZAPS/Miran Kambič
ZAPS letos z zlatimi svinčniki za odlično izvedbo nagrajuje MultiPlan Arhitekte, Arhitekturo Krušec, Medprostor in arhitekte, ki so zasnovali obnovo Slovenske ceste. Zeleni svinčnik, ki ga podeljujejo za inovativno trajnostno gradnjo, pa roma k Styria arhitekturi. Foto: ZAPS/Miran Kambič
Brdo F5
Glede objektov stanovanjske soseske Brdo F5 je žirija izpostavila tudi preproste in cenovno dostopne arhitekturne elemente, ki omogočajo veliko prostora znotraj omejitev, ki opredeljujejo socialna stanovanja. Foto: ZAPS/Miran Kambič
Hiša na Golem
"Hiša na Golem je primer izjemno skladne arhitekture, ki brezkompromisno sledi idejam etike in estetike, zato ji podeljujemo nagrado zlati svinčnik 2016," je zapisala žirija. Foto: ZAPS/Miran Kambič
Mestni park Rakova Jelša je žirija označila kot 'drzen, a nepretenciozen dosežek sodobne krajinske arhitekture'. Foto: Andraž Keršič
Slovenska cesta
Drevored, viseča ulična razsvetljava in odprto nebo ustvarjajo strop, dekorativni tlakovci, granitni robniki in beton so tla, oživljene fasade poslovnih stavb so stene, otoki za posedanje pa pohištvo te družabno-živahne dnevne sobe v središču Ljubljane. Foto: ZAPS/Miran Kambič
Hiša Vrhe
Za nagrado zeleni svinčnik so po mnenju žirije primernejši projekti z višjo stopnjo kompleksnosti in tisti, kjer so trajnostni vidiki najjasneje izraženi, zato so ga podelili hiši Vrhe. Foto: ZAPS/Miran Kambič

Arhitekti, Arhitektura Krušec, Medprostor in arhitektom, ki so zasnovali obnovo Slovenske ceste) in zeleni svinčnik Styria arhitekturi, ki ga podeljujejo za inovativno trajnostno gradnjo.

Za zlati svinčnik Zbornice za arhitekturo in prostor (ZAPS) je kandidiralo 58 projektov. O nagrajencih je odločala žirija v sestavi arhitektka in urednica revije Outsider Nina Granda, arhitekt Dean Lah, krajinski arhitekt in gostujoči profesor na Biotehniški fakulteti Brad Collett ter urednik revije Oris, arhitekturni kritik Maroje Mrduljaš.

Odlična izvedba soseske Brdo
Žirija je zlati svinčnik za odlično izvedbo namenila objektom stanovanjske soseske Brdo (Aleš Žnidaršič, Katja Žlajpah, Vesna Vraničar / MultiPlan Arhitekti). V utemeljitvi so zapisali: "Čeprav obseg socialne stanovanjske gradnje v Sloveniji ne zadošča dejanskim potrebam, pa v zadnjih dveh desetletjih kar nekaj projektov izstopa s kakovostnim združevanjem projektiranja, urbanistične in krajinske ureditve ter arhitekture.

Mednje spada tudi stanovanjska soseska Brdo, kjer so stanovanjski bloki primernega merila in raznolikih zasnov umeščeni v smotrno oblikovano okolje. /.../ Stanovanja odlikujeta (tradicionalna) dvostranska orientacija in odprtost prostora, v katerem se dnevna soba združuje s kuhinjo."

S svetlobo lucidno oblikovan prostor
Žirija je zlati svinčnik namenila tudi stanovanjski hiši na Golem (Tomaž Krušec, Lena Krušec, Vid Kurinčič / Arhitektura Krušec). Hiša po prepričanju žirije združuje vse lastnosti odlične arhitekture. Z inovativno, nivojsko razgibano tlorisno zasnovo izpolnjuje bivalne potrebe naročnika, z umestitvijo na lokacijo v obliki treh različno visokih volumnov, ki sledijo poteku terena, odgovarja naravnim danostim. Gre za primer izjemno skladne arhitekture, ki sledi idejam etike in estetike, je zapisala žirija.

Drzna, a nepretenciozna ureditev Rakove Jelše
Zlati svinčnik je žirija prisodila tudi mestnemu parku Rakova Jelša (Rok Žnidaršič, Samo Mlakar, Klara Bohinc, Andraž Keršič, Martin Kruh, Aljoša Lipolt, Dino Mujić, Tamara Nemeth / Medprostor). Označila ga je kot drzen, a nepretenciozen dosežek sodobne krajinske arhitekture. Projekt izziva tradicionalno statično estetiko svojega žanra ter materiale, vzdrževanje in vrtičkarsko okorelost, ki spadajo zraven. "Lokacijo, ki je bila v preteklosti odlagališče azbesta in gradbenega materiala ter kraj za nedovoljene dejavnosti, prerasel z invazivnimi vrstami, so projektanti temeljito preuredili kot potezo prehoda, dinamično krajino za pasivno rekreacijo, interpretacijo in krepitev skupnosti," beremo v utemeljitvi.

Kljubovanje pričakovanjem motorizirane družbe
Zlati svinčnik je žirija namenila še obnovi Slovenske ceste v Ljubljani (Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Jana Kocbek, Davor Katušić, Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Marko Studen, Boris Matić, Miha Dobrin, Tomaž Krištof). Uspeh Slovenske ceste kot urbanega prostora in urbane strategije po njenem prepričanju kljubuje pričakovanjem motorizirane družbe o vrednosti in vplivu projekta ter sporoča, da gre za pomemben premik in zavezanost za varnost peščev in učinkovitost javnega prevoza.

Z zeleno zavestjo do trajnostne gradnje
Zeleni svinčnik za inovativno trajnostno gradnjo je pripadel hiši Vrhe (David Mišič, Sašo Žolek, Brigita Čas, Kaja Kotnik, Aleš Koprivšek / Styria arhitektura). Komisijo sta prepričala sporočilna vrednost, ki jo izžareva hiša v odnosu do stavbne dediščine in trajnostne gradnje, ter doslednost izvedbe.

V utemeljitvi pa med drugim beremo: "Ohranjene in lepo prezentirane so stare lesne zveze, ki v dialogu z novimi arhitekturnimi elementi tvorijo skladno in logično arhitekturno celoto. Velike steklene površine so umaknjene pod napušče, ki učinkovito ščitijo pred poletnim soncem, v zimskih dneh pa spuščajo svetlobo globoko v notranjost. Toplotni ovoj je iz naravnih toplotnoizolativnih materialov. Trajnostnim usmeritvam sledijo tudi ogrevanje s pečjo na lesno biomaso, zbiranje deževnice in naravno prezračevanje objekta."

Za nagrado zeleni svinčnik je kandidiralo pet projektov, o nagrajencu je odločila komisija v sestavi arhitekti Marjeta Fendre, Rok Benda in Robert Smodiš ter strojni inženir Bojan Mehle.

In še častni član ZAPS-ja
Janez Koželj pa je prejemnik priznanja častni član ZAPS-ja, ki mu ga bodo podelili za pomemben prispevek k razvoju stroke na področju poučevanja arhitekture ter za dosežke pri procesu urbane prenove Ljubljane in vzorčnih inovativnih gradnjah v lesu.

"Koželj je uspel Ljubljani vrniti vlogo, ki jo je mesto nekoč že imelo – postala je prostor druženja, izmenjave dobrin in informacij, znova je postala živo mesto. Trgi so postali sobe, ulice so polne življenja, reka je mestna promenada. Janeza Koželja cenimo predvsem zato, ker zna videti in delovati širše; ustvarjalni potencial kolegov solistov uspeva kot dirigent povezati v ubrano urbano zgodbo," so med drugim zapisali v utemeljitvi.

Petkovo dogajanje ob dnevu arhitektov se bo v MAO-u začelo ob 9. uri, slavnostna podelitev priznanj ZAPS-ja ter odprtje razstave Slovenska arhitektura in prostor pa se začneta ob 19. uri.