Les, večinoma macesen in smreka, je izključno lokalen. Foto: Jošt Gantar za Garden Village Bled
Les, večinoma macesen in smreka, je izključno lokalen. Foto: Jošt Gantar za Garden Village Bled
false
Notranjost OŠ Antona Šuštarja. Foto: MMC RTV SLO
Pogled iz daljave. Vas je večinoma radovednežem povsem skrita, le z ene točke nad cesto je mogoče uzreti večje šotore. Foto: Jošt Gantar za Garden Village Bled

To so projekti, za katere bodo njihovi arhitekti prejeli zlate svinčnike za odlično izvedbo in zeleni svinčnik za inovativno trajnostno gradnjo. Nagrade bo zbornica za arhitekturo in prostor izročila na petkovi prireditvi ob dnevu arhitektov.

Dekleva Gregorič arhitekti prejmejo zlati svinčnik za odlično izvedbo za kompaktno hišo na Krasu. Kot piše v utemeljitvi, je hiša, ki je dvignjena na griču, privlačna in sodobna interpretacija tradicionalne lokalne gradnje. Gre za spoštovanja vreden presežek, kot naslednji logični korak pa se pričakuje dopolnitev objekta z ustrezno zunanjo, krajinsko ureditvijo.

Mojca Gregorski in Miha Kajzelj prejmeta zlati svinčnik za skandinavsko hišo, ki stoji na hribu, v novodobno urbanizirani, primerni krajini. Projekt predstavi dobro premišljen, odločen in celovit odgovor na problematično, povprečno gradnjo v suburbanem okolju, piše v utemeljitvi.

Vrtec študija primera za primestno okolje
Zlati svinčnik je komisija prisodila tudi projektu Vrtec Poljčane, v katerem so moči združili Gregorskijeva, Kajzelj in Matic Lašič. Vrtec stoji na precej težavni podolgovati parceli, logično oblikovan v obliki črke L. Kljub nekoliko nerodni artikulaciji glavnega vhoda in morda ne dovolj premišljeni krajinski ureditvi je domiselna in celostna zasnova vrtca prepričljivo arhitekturno delo, ki lahko po prepričanju komisije služi kot študija primera za izobraževalne in druge javne stavbe v značilnem regionalnem primestnem okolju.

Studio UR.A.D. zlati svinčnik prejme za osnovno šolo Alojzija Šuštarja, ki je, kot piše v utemeljitvi, pogumno sodobna, smiselno umeščena ob svojo predhodnico, tako po obliki kot tudi po obsegu. Je premišljeno zasnovana in se prefinjeno navezuje na obstoječo strukturo.

Za ureditev Cankarjevega trga in Blaževe ulice v Škofji Loki prejme zlati svinčnik arhitekturni biro Ravnikar Potokar. Niz posegov v bogat javni prostor središča Škofje Loke po prepričanju komisije prepriča s svojo zadržano, a sodobno arhitekturno govorico, ki ne želi preglasiti bogatih plasti zgodovinskega mestnega jedra.

Nov je predvsem način razmišljanja
Zeleni svinčnik, priznanje za inovativno trajnostno gradnjo, je komisija prisodila projektu Garden Village Bled, pri katerem so sodelovali Gregor Vreš, Tina Demšar Vreš, Borut Kokelj, Barbara Kokelj in Miloš Jeftič. Kot piše v utemeljitvi, Garden Village Bled predstavlja celovit trajnostni pristop od idejne faze do načrtovanja, gradnje in obratovanja ter izkazuje vizijo bivanja v povezovanju z naravo, ki je arhitekturo privedla v turistični proizvod. Inovativnost projekta ni toliko v njegovi vsebini - turistična destinacija za doživljajski turizem in njena neposredna navezava na naravo, ki je v tujini že dolgo poznana. Nov je predvsem način razmišljanja, ki vplive svetovnih smernic ponotranji in deluje iz sebe, iz lokacije in z ekipo, ki je že od vsega začetka vključena v projekt.

Priznanja platinasti svinčnik, ki se podeljuje članu zbornice za obsežnejši opus na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja, letos ne bodo podelili, so sporočili iz ZAPS-a.

Letošnji dan arhitektov bo, kot piše na spletni strani ZAPS-a, posvečen vprašanju, zakaj je sodelovanje med strokami nujno za zagotovitev dobre projektantske prakse.