Tri različne notesnike Kalejdoskop je po načrtih Vurnika oblikoval Luka Purgar (izdelava Tiskarna in knjigoveznica Radovljica in Emma). Foto: Miran Kambič
Tri različne notesnike Kalejdoskop je po načrtih Vurnika oblikoval Luka Purgar (izdelava Tiskarna in knjigoveznica Radovljica in Emma). Foto: Miran Kambič

Nekateri študenti so se v svojem delu navezali na bazen (ki ga je Vurnik projektiral v Radovljici in je danes porušen) in tako so nastale vzorčaste brisače. Drugi so našli povezavo s čokolado, saj je v Radovljici tovarna Gorenjke. Spet tretji so iskali navdih v keramiki, saj je v Radovljici festival keramike.

Motiv, ki ga je uporabil oblikovalec Blaž Habjanič, izhaja iz poslikave dela notranjščine cerkve sv. Katarine v Topolu pri Medvodah, kjer je arhitekt Ivan Vurnik leta 1920 skušal opredeliti t. i. narodni slog. Foto: Miran Kambič
Arhitektov življenjski slog je bil domišljen, preprost in asketski. To je bilo vodilo oblikovalke Kaje Weisseisen. Okrasni potisk izhaja iz ornamentike fasade hiše nekdanje Zadružne gospodarske banke na Miklošičevi cesti 8 v Ljubljani, zgrajene leta 1922. Steklenička je narejena v podjetju ZkotZ. Foto: Kaja Weisseisen
Šestnajst vzorčastih čokoladnih bombonov v embalaži iz ornamentov Vurnikovih del je oblikovala Urška Kadunc, ročno, iz izbranih sestavin pa so jih izdelali v čokoladnici Lucifer. Foto: Arhiv Luci

Tako meni arhitektka Barbara Viki Šubic. Idejo o cenovno dostopnih darilcih, "ki ne bi bili namenjeni samim sebi kot nekakšni lovilci prahu, temveč bi bili uporabni in bi jih lahko Slovenec, ki gre v tujino, nekomu podaril s ponosom na narodno arhitekturno in kulturno dediščino," je razvila s Špelo Kuhar. Vsi izdelki so oblikovani in izdelani v Sloveniji, pri čemer sta imeli arhitektki kar nekaj težav s prepričevanjem izdelovalcev, da pristopijo k sodelovanju. "Zadržki verjetno izhajajo iz nekega splošnega nezaupanja - kaj če ne bo šlo in bomo znova le polnili skladišče? Kljub vsemu je odziv proizvajalcev pozitiven," razlaga Barbara Viki Šubic.


Arhitekt Ivan Vurnik velja za utemeljitelja moderne arhitekture in urbanizma na Slovenskem. Rojen je bil v Radovljici, arhitekturo je študiral na Dunaju, kjer je bil med letoma 1913 in 1915 pomožni arhitekt. Delal je tudi v dunajskem biroju za načrtovanje novega cesarskega dvora Hofburg. Od leta 1919 je živel v Ljubljani, kjer je ustanovil oddelek za arhitekturo na Tehnični fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1919 in 1946 je bil tudi njegov predstojnik. Na oddelek si je želel pripeljati tudi Maksa Fabianija in Jožeta Plečnika. Fabiani se za profesuro v Ljubljani ni odločil, Plečnik pa je leta 1921 tam začel predavati kompozicijo in nauk o slogih. Na fakulteti sta se tako oblikovala dva arhitekturna seminarja: Vurnikova in Plečnikova šola.

A proizvodi cenovne vrednosti med enim in tridesetimi evri so na prodajnih policah knjigarn, muzejev in turistično-informacijskih centrov naleteli na pozitiven odziv slovenskih kupcev. Male brezčrtne bloke s trdimi platnicami, ki so potiskani z ornamenti iz Vurnikovih zgradb, so že drugič natisnili. Ideja o širjenju dela slovenskih arhitektov, grafikov in oblikovalcev, ki jo dunajska delavnica Wiener Werkstätte zelo uspešno izvaja od leta 1903, je nastala zelo spontano.

Med 39 prototipi so jih izdelali pet
Ob lanski 130. obletnici rojstva arhitekta Ivana Vurnika je Center arhitekture (CA), ki ga vodita Barbara Viki Šubic in Špela Kuhar, organiziral različne dogodke v njegovem rojstnem mestu Radovljici, kjer niso imeli izoblikovane celostne grafične podobe. Zato so k sodelovanju povabili študente ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) Oddelek za oblikovanje vizualnih komunikacij. Pod mentorsko taktirko prof. Ranka Novaka je nastala tudi izbrana celostna grafična podoba. "Na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje pa je nastalo 39 prototipov produktov, izdelkov, ki smo jih poimenovali Darilo slovenske arhitekture," pojasni sogovornica.


Med Vurnikovimi deli je znana oprema nadškofijske kapele v Trstu, Anatomski inštitut v Ljubljani, bolnišnica na Golniku, Zadružna gospodarska banka v Ljubljani, Narodni dom v Kranju, Sokolski dom na Taboru v Ljubljani. Z ženo Heleno sta obnovila pročelje farne cerkve sv. Petra v Ljubljani, sodelovala pri obnovitvenih delih cerkve na Brezjah, napravila stranski krilni oltar v radovljiški cerkvi sv. Petra in Vurnikovo družinsko grobnico na radovljiškem pokopališču.

Na podlagi arhitekturnih in likovnih del zakoncev Vurnik so študenti oblikovali 39 prototipov uporabnih izdelkov, kot so svečniki, nakit, pisala, svetila, kopalke, držalo za knjige. Nekateri so se v svojem delu navezali na bazen (ki ga je Vurnik projektiral v Radovljici in je danes porušen) in tako so nastale vzorčaste brisače. Drugi so našli povezavo s čokolado, saj je v Radovljici Festival čokolade. Spet tretji so iskali navdih v keramiki, v Radovljici je namreč tudi festival keramike.

Ornamentike in poslikave zakoncev Vurnik
"Arhitekt Marko Smrekar jim je povedal nekaj o življenju Ivana Vurnika in Helene Kottler Vurnik, ogledali so si film režiserke Alme Lapajne 'Iskalca', ki opisuje življenje in delo zakoncev Vurnik. Navedli smo jim literaturo in cenovne razrede. Na podlagi našega izbora v sodelovanju z mentorji iz ALUO-ja prof. Vladimirja Pezdirca in doc. Jureta Miklavca smo določili, kateri proizvodi so boljši, lažje izvedljivi in tržno zanimivejši za prodajo," nadaljuje Barbara Viki Šubic. Pet skrbno izbranih zasnov so dali v proizvodnjo, v kateri so od začetka do konca sodelovali študenti.

Na čokoladnem asortimentu (Lucifer), brisačah (Svilanit), stekleničkah za vodo (Equa), blokih (Papilu) in plakatih so natisnjeni vzorci iz ornamentike hiše nekdanje Zadružne gospodarske banke na Miklošičevi cesti v Ljubljani, poslikave oltarne mize, ki je v kapeli sv. Cirila in Metoda v Vratih, ter iz notranjščine cerkve sv. Katarine v Topolu pri Medvodah.

Naslednji projekt bo poklon Maksu Fabianiju
Darilo slovenske arhitekture: Ivan Vurnik & Helena Kottler Vurnik
je prvi tovrstni projekt CA-a, ki je ob letošnji 150. obletnici rojstva Maksa Fabianija k sodelovanju že povabil študente s Fakultete za naravoslovje in tehnologijo ter Fakultete za design. "Sodelovalo bo okoli 60 študentov. Na razstavi, ki naj bi bila oktobra v mestni hiši v Ljubljani, bomo predstavili vse grafične podobe in vse izdelke, nato pa bomo naredili izbor," še doda arhitektka.

Nekateri študenti so se v svojem delu navezali na bazen (ki ga je Vurnik projektiral v Radovljici in je danes porušen) in tako so nastale vzorčaste brisače. Drugi so našli povezavo s čokolado, saj je v Radovljici tovarna Gorenjke. Spet tretji so iskali navdih v keramiki, saj je v Radovljici festival keramike.