Nagrajena kuhinja Mizarstva Potočnik. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Nagrajena kuhinja Mizarstva Potočnik. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Na sejmu Ambient tudi letos arhitekti nudijo polurne brezplačne arhitekturne svetovalnice. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Nagrade Top 5: Aklih (levo zgoraj), počivalnik (Job Plus), regal Potočnik (sredina) in radiator (Bial). Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Donar. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Razstava recikliranega pohištva oblikovalskega studia Trash Design in javne Snage. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Gospodarsko razstavišče (GR) se je za družitev dveh sejmov odločilo zaradi interesa obiskovalcev. Kot pojasni direktor GR-ja Iztok Bricl na vsakem novembrskem sejmu Ambient Ljubljana in spomladanskem graditeljskem sejmu Dom izvedejo ankete, "ki so pokazale, da veliko ljudi pogreša programe, ki se dopolnjujejo. Dva sejma pod isto streho sta namenjena vsem tistim, ki se na različnih ravneh odločajo za prenovo ali opremljanje svojih bivalnih, poslovnih ali zasebnih enot."

Vse do nedelje, 13. novembra, bo tako na skupnem 27. Ambientu Ljubljana in 1. Domu Plus – Vse za dom! razstavljalo 182 podjetij iz 17 držav.

Po videnem lahko trdimo, da z združitvijo sejmov obiskovalec dobi najboljše, kar trenutno ponuja slovenski trg na področju pohištva in notranje opreme ter stavbnega pohištva in tehnike; podobno strategijo so letos ubrali tudi na Mesecu oblikovanja, kjer so se na razstavi Znamke in znamenja odločili za manj razstavljavcev, ki so bolj kakovostni.

Čeprav je pohištveni sejem Ambient posledično v nekoliko okrnjeni postavi, saj ima skoraj pol manjši razstavni prostor, ni zato nič slabši. Nasprotno, še posebej pester je izbor razstavljavcev kuhinj, ki so med drugim kraljevale na letošnjem milanskem sejmu Salone del Mobile. Kuhinje so masivne in nič kaj sramežljive. Barvna lestvica se vedno bolj pomika v črno in naravni nelakirani les, v kombinaciji z marmorjem. Razstavljavci so nedvomno v koraku s časom tudi glede same postavitve razstavnih prostorov, kar je svojevrstna osvežitev, vsaj glede na videno pretekla leta. Povedno je tudi to, da je nagrado za najboljšega med petimi nagrajenimi razstavljavci Top of the Top prejelo Mizarstvo Potočnik za kuhinjo Sistem 2016 (oblikovalec Julijan Krapež), ki je nagrado na Ambientu osvojilo že kar nekajkrat.


Najboljši med najboljšimi: Mizarstvo Potočnik
Tako kot vsako leto, je strokovna komisija tudi letos podelila nagrade Petim najboljšim razstavljavcem TOP 5 za izdelke ali sistemske rešitve, ki združujejo funkcionalnost s tehnološko ali likovno kakovostjo. Med petimi nagrajenci so podjetje: Feidom AA d. o. o. za sedežno pohištvo Choice 1, počivalnik Sun Lounger-wtreme collection boxmark (Job Plus d. o. o.), modularni sistem kopališkega radiatorja Smart Spart 600X1374 white (Bial d. o. o.), Aklih design studio za kreativne izdelke Aklih ter Pohištvo potočnik, ki pa je prejelo tudi nagrado za najboljšega med njimi Top of the Top za kuhinjo Sistem 2016.

Pri izvirnosti je nekoliko več pomanjkanja pri razstavljavcih oblazinjenega pohištva, kjer kraljujejo "preverjena" tuja, predvsem italijanska imena. Nekoliko več poudarka bi lahko bilo na kavnih mizicah, ki v svetu doživljajo svojevrsten razcvet, tako po obliki kot po uporabi različnih materialov, kot tudi pri naboru otroških sob in svetil.

Gospodarsko razstavišče se trudi, da bi pariralo koraku s časom in hkrati dalo priložnost tudi mlajšim generacijam oblikovalcev in arhitektov. Tako tudi letos obiskovalcem sejma nudijo polurne brezplačne arhitekturne svetovalnice Top Arhitekt, ki se razprostirajo po vsem sejmu. Na Top idejah – borza znanja, pa se predstavljajo oblikovalci s svežimi idejami. Med njimi je letos komisija nagradila štiri: Majo Repotočnik za delovno mizo Homework, Tadeja Juranovič za stojalo za kitaro G-stand, Simona Bregar za večnamenski obešalnik Kolmio in Lano Strle za najlepši razstavni prostor (3S Design).

Upcikliranje: fotelj iz kopalne kadi
Ogleda vredna pa je zagotovo razstava recikliranega pohištva, ki je nastala leta 2015, ko je ljubljanska Snaga k sodelovanju povabila skupino Trash Design. Oblikovali so notranjo opremo uprave stavbe Regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO) med katerimi je sejna miza sestavljena iz kovinskih cevi, pri čemer so osrednji element platišča raznih dimenzij, ki so spojena med seboj i položena na armaturno mrežo, čez mizo pa je položeno kaljeno steklo. Pa klop, ki ima naslonjala iz treh naslonjal polomljenih stolov. Še posebej zanimive pa so klopi narejene iz odpadnih kopalnih kadi ali pa stoli, oblečeni v časopisni papir.

Fotografije: Katja Štok

instagram.com/katjastok