Vodilna nit pri opremi igralnice je čarobni svet lizik. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Vodilna nit pri opremi igralnice je čarobni svet lizik. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Leto nastanka: 2014
Avtorji: Marija Laketa d.i.a., Abbott Enterijeri
Projektanti: Marija Laketa d.i.a.
Površina (m2): 250
Diplomirana profesorica likovne pedagogike Nina Simonovič je v svojo poslikavo vključila elemente iz igralnice. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Prostor je zaradi preglednosti urejen v eni ravni, zato je tudi stena ob vhodu preluknjana. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Na eni strani pregrade je kuhinja s tržnico, da drugi pa igralni elementi. Skrajno desno je zaščiteni ribnik z umetnimi ribicami. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

"Dobra igralnica mora imeti vse elemente, s katerimi lahko otrok razvija svoje motorične sposobnosti, da pleza, skače in da je hkrati igra ustvarjalna. Pomembno je tudi, da so igralni elementi različnih oblik in različnih ravni," razloži arhitektka Marija Laketa (Abbott Enterijeri) in doda, da morajo biti vse površine iz varnostnih razlogov zaščitene.

Talne pravokotne plošče so oblazinjene in prevlečene s ponjavo v beli, rumeni, modri, zeleni, oranžni in rožnati barvi, pisani pravokotniki na steni, ki po obliki spominjajo na čokoladne tablice, pa so zaščita pred morebitnim udarcem v steno.


Povezava na izbor zanimivih prostorov PROSTOR IN POL 2015, med katerimi boste bralci MMC-ja izbirali, kateri vas je najbolj prepričal. Glasovanje se začne 17. decembra!

Na okoli 180 kvadratnih metrih (drugi del je namenjen točilnemu pultu in prostoru za postrežbo) se vsa igrala razprostirajo v enem zato, da lahko odrasli otroka spremljajo pri igri. V prostoru je zato le ena pregradna stena (druga je sicer še na delu pri toaletnih prostorih), ki ločuje točilni pult od igralne površine in je zaradi boljše preglednosti perforirana z različno velikimi krogi - nekateri imajo funkcijo odlagalnih površin, tisti največji, ki je po celotnem notranjem delu obložen s pisano penasto oblogo, pa kratkemu posedku.

Poslikava dežele lizik
Arhitektka kot zanimiva elementa poudari pregrado v igralnici, ki ima na eni strani otroško kuhinjo in tržnico s ponjavo, na drugi pa viseče ovire, ter tisto v obliki belega oblaka s stiliziranimi barvitimi bomboni (te se pojavijo tudi na plezalnem elementu v labirint), ki ločuje "del za odrasle" od "dela za otroke". Pogled čez ta nizek predelni element je usmerjen na stensko poslikavo Nine Simonovič. Diplomirana profesorica likovne pedagogike je pri kompoziciji izhajala iz imena igralnice, ki implicira na pravljični svet lizik, končna podoba, ki jo je izrisovala dva tedna po šest ur na dan, pa je nastala po posvetovanju z naročniki.

"Da otroci ne bi imeli občutka, da je poslikava ločena od njihovega prostora, sem naslikala stvari iz igralnice, kot so palma z visečimi lizikami, oblazinjena ograja in bazenček. Namesto otrok sem upodobila razigrane afriške živalce. S tem sem želela ohraniti nevtralnost spola za vse dejavnosti v igralnici."

Tudi pri izbiri igral so naročniki sledili temi - vrtiljak v obliki palme in z rumeno-belo-zelenimi lizikami, steklena krogla, ki v soju luči odseva zvezdne žarke, zaščiteni ribnik, v katerem "plavajo" (sicer umetne) ribe in rastlinje.

Fotografije: Katja Štok

*Izbor prostorov v rubriki Prostor in pol je uredniški in ne gre za plačane oglase. Namen objave tovrstnih člankov je zavedanje, da imajo prostori, v katerih bivamo, premišljeno vsebino, ki lahko sloni na inovativni ideji, strasti do oblikovanja in arhitekture ali spoštovanju kulturne dediščine.

Leto nastanka: 2014
Avtorji: Marija Laketa d.i.a., Abbott Enterijeri
Projektanti: Marija Laketa d.i.a.
Površina (m2): 250