Na blogu Lavivavera najdete zamisli za polepšanje doma, za domiselne pogrinjke, pa tudi recepte za priboljške in modne naredi-si-sam ideje. Foto: Lavivavera
Na blogu Lavivavera najdete zamisli za polepšanje doma, za domiselne pogrinjke, pa tudi recepte za priboljške in modne naredi-si-sam ideje. Foto: Lavivavera
Vera in Živa (na fotografiji v vlogi ambasadork 'boho chic' znamke Free People) podpirata le blagovne znamke, v katere verjameta. Oglasi nikoli niso sami sebi namen. Foto: Lavivavera
Angleščina pomeni ciljno občinstvo brez meja. Foto: Lavivavera
Na dolgi rok želita v svoje delo vključiti tudi arhitekturo in notranjo opremo. Foto: Lavivavera
Lepota je v podrobnostih. Foto: Lavivavera
Najraje ustvarjata skupaj, saj se takrat zgodijo najboljše ideje. Foto: Lavivavera

"Dobro se spominjava najinih začetkov faksa, ko sva popoldneve preživljali na plaži in se pogovarjali o različnih poslovnih možnostih. Idej sva imeli kar nekaj, a se nama je za začetek zdela najbolj realna ta, da najprej skupaj ustvariva blog - spletno mesto, na katerem želiva bralcem predstaviti najine ideje, pokazati to, kar delava, ter tako dobiti možnosti za različna poslovna sodelovanja in spoznavanje novih ljudi," o zametkih svoje blogerske zgodbe povesta študentki, ki sta prijateljici že od malih nog. Pravita: "Blog sva začeli pisati pred dobrim letom in pol, vedno bolj ga razvijava, odpirajo se nama novi projekti, nova sodelovanja, spoznali sva ogromno čudovitih ljudi. Vse to nama brez bloga ne bi uspelo."

Arhitektka in ekonomistka
Ena od njiju je študentka arhitekture, druga ekonomije. Je torej prav to idealna kombinacija za uspeh, nas je zanimalo. "Lahko bi temu tako rekli," se namuzneta. "Ravno zato, ker izhajava z različnih področij, se dopolnjujeva. Vsaka na stvar gleda iz svoje perspektive, imava različne ideje, razmišljanja in znanja, ki jih skupaj združiva v nekakšno najboljšo celoto." Ali obe prispevata vsebine v enakem merilu? Kako sta si porazdelili naloge? "Zdaj, ko imava nekoliko več projektov in dela, si ga morava včasih tudi porazdeliti. Vsekakor pa najraje delava in ustvarjava skupaj, saj takrat nastanejo najboljše ideje. Ena je bolj vešča v oblikovanju in vizualizaciji nekakšne celote oz. koncepta, druga pa na stvar pogleda iz marketinškega oziroma oglaševalskega vidika ter tako skupaj ustvariva končni izdelek."

V opisu bloga omenjata, da so dobrodošle tudi kritike, tako pozitivne kot negativne. Pa vendar - kako se spopadata z morebitnimi sovražnimi komentarji, ki so se zadnje čase razbohotili na spletu? "Zaenkrat sva dobili le nekoliko sovražnih, na srečo še vedno prevladujejo pozitivni komentarji. Seveda te kritika ne pusti ravnodušnega, vendar pa skušava iz negativnih komentarjev izluščiti le najboljše, jih upoštevati, in to vzeti kot nekakšno šolo za naprej."

Sanje: Lavivavera Studio
Vzpostavili sta že sodelovanje z mlado slovensko blagovno znamko Equa - oblikovali sta tri različne stekleničke, navdihnjene s tradicionalnimi slovenskimi vzorci, a z modernim dotikom. Pred kratkim sta združili moči s trgovino Lili in Roza … Je blog že postal njun vir preživetja? "Ne še čisto, se nama pa odpira veliko možnosti za nova sodelovanja in počasi razmišljava v tej smeri, da bi to postal. Drživa pesti, se trudiva in ogromno časa vloživa v delo. Nikoli nama ni težko, saj v tem uživava in ga ne jemljeva kot nujo, temveč kot nekakšno kreativno ustvarjanje, ki naju izpopolnjuje. Upava, da bomo naslednji intervju lahko izpeljali v najinem Lavivavera Studiu (smeh)."

Ko smo že pri finančni plati: na blogu je opaziti tudi nekaj oglaševalskih vsebin. Zanimalo nas je, kje potegneta mejo oziroma po kakšnem ključu se odločata, koga oglaševati. "Pri tem sva zelo striktni in se drživa najinega načela - delava in omenjava le blagovne znamke oziroma ljudi, ki jih podpirava in v katere verjameva. Na najinem blogu nikoli ne boste zasledili oglasa, ki bi bil objavljen le iz finančnega vidika."

Blog pišeta v angleščini. Kakšno je razmerje njunih bralcev Slovenija-tujina? "Odločitev za jezik je bila zelo težka. Na samem začetku sva se odločili, da izbereva angleščino, saj bi si v nasprotnem primeru takoj zmanjšali ciljno skupino. Seveda še vedno prevladujejo slovenski bralci, a je več in več tujih, kar naju zelo veseli."

Kakšni so načrti za prihodnost? Bosta blog izkoristili kot odskočno desko za kakšen nov projekt? "Najina največja želja je, da bi imeli toliko projektov in dela, da bi si lahko privoščili svoj studio, v katerem bi izvajali vse najine kreativne ideje. Prav tako bi sčasoma želeli k sodelovanju povabiti še kakšno kreativno osebo. Na dolgi rok želiva v najino delo vključiti tudi arhitekturo in notranjo opremo."
Povezovanje med blogerji
Čez nekaj dni Živa in Vera prirejata v Ljubljani srečanje blogerjev. Gre za v tujini že uveljavljen koncept, pri nas pa precejšnjo novost. Kot kaže, med slovenskimi blogerji torej vlada zdrava konkurenca ... "Zelo radi spremljava tuje bloge, dogodke in vedno občudujeva njihovo povezanost, prijateljstvo in kako drug drugega pri delu podpirajo, si pomagajo in tako skupaj ustvarjajo odlične in uspešne zgodbe. Želeli bi, da bi tak vzorec delovanja, druženja in spodbujanja postal stalna praksa tudi pri nas. Verjameva, da z deljenjem svojega znanja in idej lahko samo koristimo tako sebi kot drugim," povesta sogovornici. "Za organizacijo dogodka sva se odločili, saj sva želeli na tak način spoznati tudi druge blogerje, nekaterim pa ponuditi možnost, da se tukaj tudi predstavijo. Prav tako je bila najina ideja bralcem omogočiti, da spoznajo ustvarjalce blogov, ki jih dnevno spremljajo."

Če bi se želeli udeležiti njunega dogodka, ste nanj toplo vabljeni, vas pa prirediteljici zaradi lažje organizacije prosita, da se na srečanje prijavite tukaj.