Oblikovanje torbic je povzdignila v umetnost. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Oblikovanje torbic je povzdignila v umetnost. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Torbica je kultna, če se ji uspe globoko vtisniti v družbeni spomin.

Marjeta Grošelj
Razstava v čast prvi dami slovenske mode. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Ob visokem jubileju so se unikatni ženski, oblikovalki in umetnici, katere stvaritve so obvezna oprema modno navdihnjenih dam in elegantnih žensk, poklonili organizatorji Mercedes Benz Fashion Weeka (MBFWLJ), ki so Grošljevi v čast posvetili razstavo 50 let ustvarjalnih presežkov. Podelili so ji tudi častno nagrado: "Vesela sem, da vidijo, da dobro delam, počaščena sem."

Marjeta Grošelj je bila tako na otvoritvenem dnevu 2. edicije MBFWLJ glavna zvezda večera, vsa pozornost je bila namenjena oblikovalki in njenim unikatnim, ročno narejenim torbicam, ki smo jih lahko videli v razstavnem prostoru, v rokah pa so svoje torbice z zaščitnim znakom G nosile tudi številne obiskovalke tedna mode. "Res je, tudi sama sem skozi večer videla veliko svojih torbic, ne vem pa točno, koliko jih je bilo," je povedala Marjeta, ki se spomni prav vsake svoje torbice, saj je v vsako izmed njih dala veliko sebe. Pa jih ji je kdaj uspelo prešteti? "Ne, to pa ne, jih je pa zelo veliko."

Njene torbice izstopajo po tem, da so drugačne, ekskluzivne, avantgardne, estetsko dovršene in predvsem trajne ter narejene iz najboljših materialov, tako da se njene kreacije prenašajo iz roda v rod, na kar je Marjeta še posebej ponosna.

Marjeta je svojo pot k uspehu začela že v najstniških letih, ko je ob šestih zjutraj hodila delat v očetovo tovarno usnjene galanterije TOKO. Tam je spoznala vse procese oblikovanja usnjenih izdelkov, po končani šoli pa se je za eno leto odpravila še v Anglijo na izpopolnjevanje. Pri rosnih 21 letih je s pomočjo očeta odprla svojo trgovino na Tavčarjevi ulici v Ljubljani, kjer stoji še danes. V butiku boste Marjeto videli vsak dan, saj ji je zelo pomemben oseben stik s strankami.

Delovni čas butika je italijanski, saj je Marjeta želela čim več časa preživeti z družino: "Otroke sem zjutraj pospremila v šolo, skupaj smo pojedli kosilo, zvečer pa smo tudi bili skupaj, tako da družina ni toliko trpela zaradi dela." Na včerajšnjem dogodku je Marjeti ob strani stala družina, ki ji tudi pomaga pri delu.

Torbice bo oblikovala, vse dokler ji bo zdravje to dopuščalo, saj ji idej ne primanjkuje: "Kreativnost nikoli ne mine, z leti je mogoče še lažje delati, ker več ko znaš, več si upaš." Kakšna pa je njena filozofija pri delu: "Vedno najboljše in vedno nove kreacije - se mi zdi, da je to zelo pomembno."

Torbica je kultna, če se ji uspe globoko vtisniti v družbeni spomin.

Marjeta Grošelj