Medtem ko je Emmo Stone za zmagovalko rdeče preproge Zlatih globusov razglasila večila večina modnih poznavalcev, so bila pri Julianne Moore mnenja bolj deljena. Foto: EPA
Medtem ko je Emmo Stone za zmagovalko rdeče preproge Zlatih globusov razglasila večila večina modnih poznavalcev, so bila pri Julianne Moore mnenja bolj deljena. Foto: EPA
George in Amal Clooney
George in Amal Clooney sta se prvič sprehodila po rdeči preprogi kakšne večje podelitve nagrad kot poročen par. Foto: EPA
Jane Fonda in Helen Mirren
Dami v rdečem: Jane Fonda in Helen Mirren. Foto: Reuters

Tuji modni poznavalci na prvo mesto v omenjeni skupini postavljajo igralko Emmo Stone, ki si je tokrat izbrala z barvnimi kristalčki pošit top, ki ga je kombinirala s hlačami in širokim trakom, zavezanim okoli pasu, ki je segal do tal in spominjal na nekakšno vlečko. "Emma Stone je s svojo izbiro prekršila kar nekaj pravil, ki veljajo za Zlate globuse, in nam s tem ponudila nekaj drugačnega od vseh tistih dolgočasnih oblek," je njeno izbiro pohvalila modna kritičarka Mary Alice Stephenson.

Urednik mode pri znani modni reviji InStyle Eric Wilson pa je izpostavil izbiro Julianne Moore - srebrno lesketajočo se obleko s perjem okoli spodnjega roba, ki je delo modne hiše Givenchy oz. oblikovalca Riccarda Tiscija. "Zame je bilo to to. Zadetek v polno. A številni drugi so bili drugačnega mnenja, o kovinskem videzu obleke so razpravljali na vseh družbenih omrežjih. Nekateri so dejali, da je bila obleka preveč neokusna, a jaz se s tem ne strinjam. Je drugačna, s povsem novo kombinacijo materialov, in na splošno nekaj, kar je veliko bolj zanimivo kot vse tiste obleke brez naramnic," je dejal v pogovoru za AP.

Mnenja so se kresala predvsem, ko je beseda naletela na Amal Clooney - ta je izbrala črno Dirojevo obleko z eno naramnico in vlečko, svoj videz pa popestrila z belimi rokavicami in visečimi diamantnimi uhani draguljarske hiše Harry Winston. Ravno rokavice so zmotile velik del modne srenje - pa ne zato, ker bi bila izbira neprimerna, ampak bolj zato, ker je bilo vsakomur jasno, da so ji prevelike in da ji (namerno?) lezejo dol. "To bi lahko bi njen veliki trenutek, lahko bi postala nova Audrey Hepburn. Pa ni," je brez dlake na jeziku dejala Stephensonova, podobno neprijazni pa so bili tudi pri revijah Hello in People.

Nasploh je letos prevladovala rdeča barva, po kateri so posegle tako mlajše (Lena Dunham, Viola Davis, Taylor Schilling) kot tudi starejše zvezdnice (Helen Mirren, Catherine Zeta-Jones in Jane Fonda) - in prav vse so bile videti čudovito.

Med plusi tokratne rdeče preproge so se znašle še Amy Adams v glamurozni modri kreaciji Atelierja Versace, Kate Hudson, ki je svoje popolno telo razkazovala v beli, na videz deloma izrezani obleki, "princeskasta" Anna Kendrick v kreaciji iz tila s podpisom Monique Lhuillier, Ruth Wilson v zeleni pradi, Naomi Watts v kanarčkasto rumeni Guccijevi obleki, ki jo je popestrilaz unikatno diamantno ogrlico v obliki kuščarja s podpisom draguljarske hiše Bulgari.

Malo manj s(m)o bili navdušeni nad izbiro Keire Knightley v Chanelovi kreaciji s širokim ovratnikom, z metuljčki in peresi poslikanim osrednjim delom in povsem nepotrebnimi volančki, ki so sklenili spodnji del obleke, z izbiro dvobarvne kreacije Mary Katrantzou pa je malce mimo udarila tudi Kerry Washington, ki je za povrh izbrala povsem neprimerne rdeče-črne čevlje.

Moška moda je bila tudi tokrat bolj v ozadju - predvsem zato, ker se moški tudi letos niso kaj dosti potrudili pri svoji izbiri (smoking je pač smoking). Svetla (dobesedno) izjema je bil le Allan Cumming tako z izbiro barve in kroja smokinga, srajce in kravate, kot tudi tz izbiro obutve.