Moda
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 11 glasov Ocenite to novico!
Kaja Julia Hrovat
Kaja Julija Hrovat se bo na naslednjem tednu mode predstavila z lastno kolekcijo. Foto: Darko Šemen
Nagrado sta mladi oblikovalki izročila Rasto Oderlap, predstavnik sponzorjev dogodka, in Nataša Peršuh, predsednica žirije. Foto: Mercedes-Benz Fashion Week
Kaja Julia Hrovat
'Mislim, da bi vsak vsaj za pol leta moral izkusiti tujino,' je prepričana Hrovatova. Foto: Darko Šemen
Kaja Julia Hrovat
Prostora na slovenskem modnem prizorišču je še nekaj, razmišlja. Foto: Darko Šemen

Dodaj v

Kaja Julija Hrovat: Smisel mode je ujeti občutek, ki človeku naredi dan

Dobitnica Mercedes-Benz Fashion Award 2016
24. oktober 2016 ob 14:49,
zadnji poseg: 24. oktober 2016 ob 14:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Tujina me je naučila živeti, se spopasti s svojo identiteto in še veliko neopisljivih življenjskih izkušenj in znanj. Mislim, da bi vsak vsaj za pol leta moral izkusiti tujino."

Že prvi večer tedna mode, ki se bo sklenil drevi, so podelili nagrado Mercedes-Benz Fashion Award 2016, prejela jo je mlada oblikovalka Kaja Julija Hrovat. Zmagovalka je žirijo prepričala s celostnim in dorečenim pristopom k oblikovanju predstavljene kolekcije in prototipa. "Inspiracijo je odlično transformirala v nosljiv, hkrati pa avantgarden in prepoznaven avtorski kos, nadgrajen tudi z odličnim stajlingom. V njej smo prepoznali zrelo oblikovalko z občutkom za detajle in celoto in sposobnostjo ustvariti močno kolekcijo, ki bo predstavljena na naslednjem tednu mode," je ob podelitvi nagrade povedala predsednica žirije, modna oblikovalka in profesorica na Naravoslovnotehniški fakulteti, Nataša Peršuh.

Zagon in pogum za naprej
"Počaščena sem, da je komisija v meni prepoznala ta potencial, najbolj pa me je navdušilo to, da sem po njihovem mnenju uspešno prenesla svoj koncept v nosljiv, a hkrati avantgarden kos oblačila," je po podelitvi za MMC povedala Hrovatova, ki pravi, da jo je nagrada (lani jo je dobila Sari Valenci, ki se je tako predstavila na letošnji spomladanski izdaji tedna mode, op. a.) vsekakor presenetila in ji dala zagon in pogum za naprej. "To je ena najboljših nagrad, kar jih lahko mladi ustvarjalci prejmemo v našem prostoru in super odskočna deska za nadaljnjo oblikovalsko pot. Rada bi se še enkrat zahvalila komisiji za nagrado in utemeljitev, pa tudi vsem, ki so mi stali ob strani in me še vedno spremljajo na oblikovalski poti."

"Dosežki so zame vsi premiki, ki jih naredim iz projekta v projekt, največji dosežek pa je zagotovo odziv ljudi in tistih, ki moja oblačila nosijo s ponosom in zadovoljstvom. Da ti uspe v oblačilu ujeti občutek, ki človeku naredi dan, je po mojem mnenju smisel mode in oblačenja. Navdih že dolgo iščem v identiteti, bodisi kulturni, arhitekturni ali oblačilni," pojasnjuje sogovornica, ki je že, odkar je bila majhna deklica, vedela, da se želi ukvarjati z modo, velik vpliv na izbiro poklica je imela njena mama.

V Sloveniji je še prostora
"Po zaključeni srednji šoli za oblikovanje na smeri grafično oblikovanje, kjer sem dobila občutek za barvo in obliko, sem nadaljevala študij na Fakulteti za dizajn v Ljubljani. Med diplomskim študijem sem dva semestra preživela v Carigradu, med enoletnim študijskim premorom sem svoja znanja nadgrajevala in izpopolnjevala na dveh delovnih praksah, v Stockholmu in Antwerpnu, zdaj pa zaključujem magistrski študij na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani," svojo pot opiše Kaja Julija, ki ta hip še ne pripravlja prtljage za naslednji skok v tujino, saj pravi, da tudi slovenski prostor ni tako zelo majhen, a da se vse preveč vrti samo okrog prestolnice, ljudje, željni mode, pa so tudi v drugih krajih.

Povprašali smo jo še o vzorih na domačem prostoru. "Sanja Grcić je odlična oblikovalka in je velik navdih. Tudi njej bi se rada zahvalila za vse kritike in pohvale, ki so ustvarjanje kolekcije gnale naprej do končnega izdelka. Kar nekaj je dobrih slovenskih oblikovalcev, veliko je mladih, ki bodo s svojim delom prišli še daleč, in upam, da nam uspe s skupnimi močmi preseči slovenski prostor."

Na naslednjem MBFWLJ se bo predstavila z "nagradno" kolekcijo, kot pravi, nekaj idej že ima, počasi se sestavljajo skupaj v celoto. "Pustimo se presenetiti," ostaja skrivnostna in pritrdi na naše vprašanje, ali upa na nove poslovne priložnosti. Medtem pa je nekaj njenih kosov že na ogled in na prodaj v Divas Vintage trgovini na Gosposki in v Pentlji, trgovini s konceptom na Mačkovi v Ljubljani.

A. K., D. S.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo